«Prekær» situasjon: Flere dropper måltider

Over halvparten av europeerne har fått det trangere økonomisk. 38 prosent oppgir å ikke ha råd til tre måltider om dagen.

FLERE STREVER: Stadig flere i Europa, her representert ved Frankrikes hovedstad Paris, oppgir å slite økonomisk, ifølge en undersøkelse. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters / NTB
FLERE STREVER: Stadig flere i Europa, her representert ved Frankrikes hovedstad Paris, oppgir å slite økonomisk, ifølge en undersøkelse. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den heftige prisveksten og serien av rentehevinger som har herjet Europa, gjør et solid innhogg i europeernes lommebok.

Nå sier mer enn halvparten av dem at budsjettet har blitt strammere de siste tre åra.

Det viser en studie fra Ipsos, melder Euronews.

Prekær situasjon

Økte priser har dyttet nesten en tredjedel, 29 prosent, inn i en «prekær» økonomisk situasjon, ifølge undersøkelsen. Det innebærer at de vil slite med uforutsette utgifter.

Nesten halvparten av alle europeere frykter å havne i en prekær økonomisk situasjon i løpet av de neste månedene. Prisveksten og en lønnsvekst som omtrent stagnerer, får skylda.

Pengeknipe gjør at flere enn før dropper måltider. Nesten en av tre sier de har droppet et måltid til tross for sult - Hellas og Moldova utmerker seg her, med spesielt høye tall.

38 prosent av de spurte sier at de ikke lenger har råd til å spise tre måltider om dagen. Bare 42 prosent sier at de aldri hopper over verken frokost, lunsj eller middag på grunn av økonomien.

Ser lys i tunnelen

Ifølge Det internasjonale pengefondet nådde inflasjonen i eurosonen en topp på 10,6 prosent i oktober 2022, som følge av økte importkostnader etter Russlands invasjon av Ukraina - og at selskaper la prisøkningene over på forbrukere.

Økonomien vil bedre seg litt framover, og inflasjonen vil gå ytterligere ned, viser en fersk prognose fra EU-kommisjonen, ifølge NTB.

Inflasjonen fortsetter også å falle. I oktober endte kjerneinflasjonen på 2,9 prosent i eurosonen, ned fra rekordhøyden på 10,6 prosent for ett år siden.

Inflasjonen er nå på det laveste siden juli i fjor.

Totalt er inflasjonen ventet å falle fra 5,6 prosent i år til 3,2 prosent neste år og 2,4 prosent i 2025.