Presidentens krokodiller terroriserer hovedstaden

- Dersom du går nær vannet, så spiser de deg.

KROKODILLEPROBLEM: Krokodillene til Elfenbenskystens avdøde president Félix Houphouët-Boigny skaper problemer. Noe av kimen til problemet er at lokalbefolkningen foret dem med levende kyllinger, på betaling fra turister, noe som gjorde at de vokste seg store og formerte seg. Denne krokodillen er ikke en av presidentens krokodiller, men holder like fullt til i Elfenbenskysten, 80 km øst for Abidjan. Foto: AFP PHOTO / KAMBOU SIA / NTB scanpix
KROKODILLEPROBLEM: Krokodillene til Elfenbenskystens avdøde president Félix Houphouët-Boigny skaper problemer. Noe av kimen til problemet er at lokalbefolkningen foret dem med levende kyllinger, på betaling fra turister, noe som gjorde at de vokste seg store og formerte seg. Denne krokodillen er ikke en av presidentens krokodiller, men holder like fullt til i Elfenbenskysten, 80 km øst for Abidjan. Foto: AFP PHOTO / KAMBOU SIA / NTB scanpix Vis mer
Publisert

De sies at de har en «hellig aura», men for innbyggerne i Yamoussoukro i Elfenbenskysten er den tidligere presidenten Félix Houphouët-Boignys krokodiller alt annet enn en velsignelse.

Fikk gave

Krokodillene var opprinnelig en gave fra Malis brutale diktator Moussa Traoré.

- Det var på en måte en sånn «det er sånn jeg håndterer mine fiender»-gest, sier en vestlig diplomat, skriver The Economist.

Lenge skapte ikke krokodillene noe stort problem for folk i det som under Houphouët-Boignys styre var landets politisk hovedstad.

Etter presidentens død i 1993 ble krokodillene holdt i sjakk med en sløv machete av en mann ved navn Dicko Toki, men han skal ha blitt dratt på sjøen av en av krokodillene i 2012, og siden har ingen sett ham.

Hver måned sørger myndighetene i Elfenbenskysten for at krokodillene får oksekjøtt, noe som skulle holde dem mette. Problemet er bare at en turister har betalt de lokale relativt store pengesummer for å se krokodillene spise levende kyllinger.

- Spiser deg

Dermed har de kunnet vokse og formere seg i så stor grad at de nå utgjør en trussel for lokalbefolkningen.

For krokodillene har blant annet tatt seg inn i byens vannsystem, der de har blitt stadig flere.

- Det er ingen policy for krokodillene. Dersom du går nær vannet, så spiser de deg, sier læreren Souaga Gérard.

Hvor mange mennesker krokodillene har drept, er det ingen som vet.

Yamoussoukro er altså Elfenbenskystens hovedstad og hjembyen til den avdøde president Houphouët-Boigny. Han flyttet strippet Abidjan, som nå regnes for å være landets økonomiske hovedstad, for hovedstadsstatusen i 1983, og ga den til hjembyen.

Styrtrik

Houphouët-Boigny ble president i 1960 og styrte landet i over 30 år fram til sin død i 1993.

Han var, som så mange andre afrikanske statsledere både før og etter seg, en svært velholden mann. Det så han heller ingen grunn til å legge skjul på.

- Folk er overrasket over at jeg liker gull. Det er bare det at jeg ble født med det, sa han i 1983, ifølge Face2Face Africa.

Han hadde eiendommer i Paris, Italia og Sveits og skal ha vært god for mellom 7 og 11 milliarder dollar da han døde.

POPULÆR: Félix Houphouët-Boigny var en populær mann i Vesten, noe som godt illustreres av dette bildet fra 1962, der han og tas imot av president John F. Kennedy og førstedame Jackie Kennedy i Det hvite hus. Foto: REX / NTB scanpix
POPULÆR: Félix Houphouët-Boigny var en populær mann i Vesten, noe som godt illustreres av dette bildet fra 1962, der han og tas imot av president John F. Kennedy og førstedame Jackie Kennedy i Det hvite hus. Foto: REX / NTB scanpix Vis mer

Han sparte heller ikke på konfekten i sin egen hjemby. Det ble bygget flyplass, presidentpalass, Félix Houphouët-Boigny stiftelse for fredsforskning og sist, men så definitivt ikke minst, Basilique Notre-Dame de la Paix.

Det er verdens største kirke, og den er sterkt inspirert av Peterskirken i Roma. I denne kirka gjorde Houphouët-Boigny for alvor porten både høy og vid, for den har et areal på 30 000 kvadratmeter, og er 158 meter høy.

Kirka er bygget av marmor fra Portugal og Italia, og 36 fargede vinduer håndlaget i Bordeaux.

Foran alteret er det glassmaterie av fire evangelister, sammen med en knelende afrikaner, som har presidentens profil, ifølge NRK.

Økonomisk nedgang

Presidenten måtte likevel tåle kritikk for det prangende byggverket, da det bidro til landets stadig økende gjelde. I 1987 skal gjelden ha vært på 10 milliarder dollar.

Kirka ble også bygget på et tidspunkt da Elfenbenskysten var i ferd med å komme seg på beina igjen etter en to år lang tørke, og en kraftig økonomisk nedgang, grunnet fall i kakao- og kaffeprisene på slutten av 80-tallet.

I sin tid som president hadde Houphouët-Boigny et tett forhold til Vesten, og i særdeleshet den tidligere kolonimakten Frankrike. Kaffe- og kakaoindustrien bidro til økonomisk vekst.

Da han døde var han den statslederen som hadde sittet lengst i Afrikas moderne historie. I verden for øvrig var det bare to personer som hadde regjert lengre: Fidel Castro på Cuba og Kim Il-sung i Nord-Korea.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer