Fredrik Solvang:

Presseekspert raser: - Bør få følger

Mediekritiker Gunnar Bodahl-Johansen stiller spørsmål rundt programlederens posisjon, etter at han fikk påspandert luksuscruise av milliardær Christian Ringnes.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte NRK-profilens deltakelse på luksuscruiset.

Christian Ringnes og forloveden Lotte Birgitta Inger inviterte rundt 100 mennesker.

Flere har reagert på at Solvang takket ja til cruiset. Programlederen forteller selv at han ville vært gjest i bryllupet, som ble feiret på cruiseskipet.

Det skal ha vært grunnen til at han takket ja.

- De hadde billettene uansett, og hadde invitert hovedsakelig familie, slekt og en del venner. Så det var de samme menneskene som ville vært i bryllupet. Det er bakgrunnen. Jeg var der som ren privatperson, sa Solvang til avisa.

Kritisk til Solvang

Den profilerte mediekritikeren Gunnar Bodahl-Johansen mener det er kritikkverdig av Solvang å takke ja til luksuscruiset.

- Hvis han har blitt påspandert av Ringnes, så er det i strid med det som er en journalists ansvar. Det bør han absolutt ikke gjøre. Spesielt ikke når man har en sånn sentral posisjon som han har, sier han til Børsen.

Han legger til:

- Han er en maktperson, siden han leder Debatten og kan velge ut debattantene. Om Ringnes har deltatt i hans programmer eller ikke, er det uansett ikke bra.

Bodahl-Johansen mener at luksuscruiset kan skape en uro rundt Solvangs habilitet. Han mener også at det rammer hele NRKs omdømme.

- Det at en sentral NRK-profil lar seg påspandere et cruise, det er en svakhet. Da kan folk tenke: «Hva mer er det han lar seg påspandere?», sier Bodahl-Johansen.

KRITISERES: NRK og programleder Fredrik Solvang har fått massiv kritikk etter at Resett-redaktør Helge Lurås ble invitert som gjest til torsdagens «Debatten». Video: NRK Vis mer

- Er det problematisk å akseptere slike turer eller gaver?

- Jeg mener at det er et problem. Det kommer alltid til å være et problem. Hvis han ikke har sagt ifra til NRK, så er det uansett uavhengig av det, hans ansvar. Hadde han sagt ifra, så hadde han fått et klart nei fra NRK. Det rammer ikke bare ham, det rammer også NRK. Hva skal NRK gjøre nå?

- Bør få følger

På spørsmål fra Børsen om hvorfor det er så kritikkverdig at Solvang har takket ja til et slikt luksuscruise, er Bodahl-Johansen sikker i sin sak.

- Han har brutt det jeg mener er etiske normer. Da kan folk tenke: «Er det dette sentrale journalister gjør?». Det handler om ham, redaksjonen og hele journalist-yrket.

- Bør det få følger?

- Jeg mener at det bør få følger. Man må stille spørsmål om han lenger kan lede Debatten. Han har brutt en så viktig norm, så det bør få konsekvenser. NRK får i tillegg penger fra skattebetalerne. Da må NRK svare med å holde integriteten og uavhengigheten veldig høyt.

Solvang svarer ikke

Fredrik Solvang ble forelagt Bodahl-Johansens uttalelser fredag kveld. Søndag ettermiddag har han fortsatt ikke besvart Børsens henvendelser.

I et innlegg på Instagram, publisert fredag kveld, skriver NRK-profilen at han i sin rolle alltid må tenke på konsekvensene av egne handlinger, og at han gjorde det også i denne forbindelsen.

- Jeg har siden jeg ble venn med Christian Ringnes utelukket at jeg kan ha noe å gjøre med ham som journalist, skriver Solvang.

Han vedgikk overfor DN at han ikke avklarte turen med NRK på forhånd, og at han tenkte han burde gjort det.

- Hvis situasjonen skulle oppstå at noen som var med på turen er aktuelle for deltakelse i «Debatten», må jeg i hvert enkelt tilfelle vurdere habiliteten min, skrev han videre på Instagram.

NRK: Full tillit

Bodahl-Johansens uttalelser er også forelagt programdirektør i Nyhetsdivisjonen i NRK, Knut Magnus Berge.

- Min kommentar er at Bodahl Johansen ser ut til å se helt bort fra et vesentlig poeng i saken. Nemlig det Fredrik forteller om at utgangspunktet her var en invitasjon til bryllupsfeiring fra private venner av ham. Fredrik og samboeren er gamle venner av Ringnes' forlovede Lotte, og fant det riktig å takke ja. Det gir ikke grunnlag for å vurdere hans stilling i Debatten, Fredrik har selvsagt min tillit som programleder, skriver han i en e-post.

Hva gjelder mediekritikerens bemerkninger om habilitet, sier programdirektøren at eventuelle habilitetsspørsmål som følge av arrangementet må vurderes konkret.

- Hvis Solvang hadde sagt fra om reisen, hadde dere anbefalt ham om å droppe den?

- Som det framgår av svaret mitt, har jeg full tillit til Fredrik som programleder i Debatten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer