Stanser gass-tilførsel

- Presser EU til det ytterste

Onsdag strupes gasstilførselen gjennom Nord Stream. Det er åpenbart strategisk, ifølge norsk analytiker.

KONTROLL: Gazprom vet nøyaktig hvor mye de skal sende for å presse EU til det ytterste, ifølge gassekspert. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB
KONTROLL: Gazprom vet nøyaktig hvor mye de skal sende for å presse EU til det ytterste, ifølge gassekspert. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag struper Russland gasstilførselen gjennom Nord Stream, rørledningen gjennom Østersjøen til Europa, i tre dager fram til 2. september.

Det er på ingen måte en gladnyhet for et svært gasshungrig Europa, som frykter et totalt bortfall av russisk gass før vinteren.

- Tyner markedet

Årsaken skal være planlagt vedlikehold, ifølge den russiske statlige gassgiganten Gazprom. De varslet den aktuelle gass-stansen 19. august.

- Dette er helt åpenbart strategisk. Det er ingen tvil om at Gazprom setter sin interesse først og tyner markedet videre foran den kommende vinteren, sier gassanalytiker i SEB, Ole Hvalbye, til Børsen.

Han har tidligere uttalt at Putin bruker gassen til å «spille sjakk med Europa».

- De peker på at vedlikeholdet kommer til å slå ut den ene funksjonelle turbinen som er operasjonell i Nord Stream 1. Sånn vi ser det har rørledninga normalt sett seks turbiner oppe og går, og to i backup, nå er bare én operativ. Og det er denne som skal ut til vedlikehold, legger han til.

Dersom det angivelige vedlikeholdet går som planlagt vil en gass-strøm på 33 millioner kubikkmeter om dagen gjenopptas, ifølge Gazprom. Dette tilsvarer imidlertid bare rundt 20 prosent av Nord Streams faktiske kapasitet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.