Stanser gass-tilførsel

- Presser EU til det ytterste

Onsdag strupes gasstilførselen gjennom Nord Stream. Det er åpenbart strategisk, ifølge norsk analytiker.

KONTROLL: Gazprom vet nøyaktig hvor mye de skal sende for å presse EU til det ytterste, ifølge gassekspert. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB
KONTROLL: Gazprom vet nøyaktig hvor mye de skal sende for å presse EU til det ytterste, ifølge gassekspert. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag struper Russland gasstilførselen gjennom Nord Stream, rørledningen gjennom Østersjøen til Europa, i tre dager fram til 2. september.

Det er på ingen måte en gladnyhet for et svært gasshungrig Europa, som frykter et totalt bortfall av russisk gass før vinteren.

- Tyner markedet

Årsaken skal være planlagt vedlikehold, ifølge den russiske statlige gassgiganten Gazprom. De varslet den aktuelle gass-stansen 19. august.

- Dette er helt åpenbart strategisk. Det er ingen tvil om at Gazprom setter sin interesse først og tyner markedet videre foran den kommende vinteren, sier gassanalytiker i SEB, Ole Hvalbye, til Børsen.

Han har tidligere uttalt at Putin bruker gassen til å «spille sjakk med Europa».

- De peker på at vedlikeholdet kommer til å slå ut den ene funksjonelle turbinen som er operasjonell i Nord Stream 1. Sånn vi ser det har rørledninga normalt sett seks turbiner oppe og går, og to i backup, nå er bare én operativ. Og det er denne som skal ut til vedlikehold, legger han til.

Dersom det angivelige vedlikeholdet går som planlagt vil en gass-strøm på 33 millioner kubikkmeter om dagen gjenopptas, ifølge Gazprom. Dette tilsvarer imidlertid bare rundt 20 prosent av Nord Streams faktiske kapasitet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer