Stanser gass-tilførsel

- Presser EU til det ytterste

Onsdag strupes gasstilførselen gjennom Nord Stream. Det er åpenbart strategisk, ifølge norsk analytiker.

KONTROLL: Gazprom vet nøyaktig hvor mye de skal sende for å presse EU til det ytterste, ifølge gassekspert. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB
KONTROLL: Gazprom vet nøyaktig hvor mye de skal sende for å presse EU til det ytterste, ifølge gassekspert. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag struper Russland gasstilførselen gjennom Nord Stream, rørledningen gjennom Østersjøen til Europa, i tre dager fram til 2. september.

Det er på ingen måte en gladnyhet for et svært gasshungrig Europa, som frykter et totalt bortfall av russisk gass før vinteren.

- Tyner markedet

Årsaken skal være planlagt vedlikehold, ifølge den russiske statlige gassgiganten Gazprom. De varslet den aktuelle gass-stansen 19. august.

- Dette er helt åpenbart strategisk. Det er ingen tvil om at Gazprom setter sin interesse først og tyner markedet videre foran den kommende vinteren, sier gassanalytiker i SEB, Ole Hvalbye, til Børsen.

Han har tidligere uttalt at Putin bruker gassen til å «spille sjakk med Europa».

- De peker på at vedlikeholdet kommer til å slå ut den ene funksjonelle turbinen som er operasjonell i Nord Stream 1. Sånn vi ser det har rørledninga normalt sett seks turbiner oppe og går, og to i backup, nå er bare én operativ. Og det er denne som skal ut til vedlikehold, legger han til.

JUNKIES: Gassekspert Karen Sund sier Tyskland nesten har blitt litt «junkies» på russisk gass. 27. april 2022. Reporter: Edward Stendlund. Vis mer

Dersom det angivelige vedlikeholdet går som planlagt vil en gass-strøm på 33 millioner kubikkmeter om dagen gjenopptas, ifølge Gazprom. Dette tilsvarer imidlertid bare rundt 20 prosent av Nord Streams faktiske kapasitet.

- Gazprom har stålkontroll

20 prosent er ikke noe å rope hurra for, ifølge gassanalytikeren. Han sier det definitivt er usikkerhet om gass-strømmen i tida framover, og at Gazprom vil holde flyten så lav som mulig.

- Mange glemmer nok at Gazprom ikke har noe insentiv for å ha null flyt over lengre tid. De ønsker å sende så og så mye, så de får maksimal inntjening for så lite gass som overhodet mulig. En balanse mellom volum og geopolitisk press - og inntjening. Her har Gazprom stålkontroll. De vet nøyaktig hvor mye de skal sende for å presse EU til det ytterste.

Han mener det heller ikke er usannsynlig at man får flere runder med Nord Stream ute av drift, der Gazprom skylder på vedlikehold og sanksjoner, og erklærer «force majeure».

Grunnen til at rørledningen har hatt 20 prosent kapasitet den siste tida, er ifølge den russiske gassgiganten vedlikeholdte turbiner, som ikke leveres tilbake på grunn av sanksjoner.

Verken eksperter eller europeiske toppolitikere biter på turbinforklaringen til Russland. De hevder det snarere er en manøver for å gjengjelde vestlige sanksjoner mot Russland og skape politisk press. Disse påstandene har Kreml avvist.

Nådde målet

EU frykter for at gasslagrene ikke vil fylles opp før vinteren. Det kan resultere i rasjonering og nedstenging av deler av industrien - som vil få alvorlige økonomiske konsekvenser for flere land.

Tirsdag ble det kjent at unionen ligger an til å nå målene for gasslagring - 80 prosent - to måneder før fristen de satte i november, ifølge Bloomberg.

Lavere temperaturer i Øst-Europa, og deler av den iberiske halvøya neste uke kan gi landene drahjelp i å spare mer gass, ifølge nyhetsbyrået.

Men det betyr «overhode ikke» at vinteren er reddet, ifølge Hvalbye.

- Ja, vi har komfortable lagre akkurat nå. Vi har klart å nå 1. november-målet to måneder før planen. Vi ligger også på nivå med snittet de siste fem år. Men femårssnittet og 80 prosent lagring og så videre, er egentlig ikke relevant. Fordi i dette året er ingenting som normalt. Det man ser nå, er man skulle gjerne hatt vesentlig mer lagerkapasitet.

Han anslår at 145 prosents lagerfylling per 1. november kunne, i et tenkt scenario, sørget for nok gass dersom Putin stenger krana fullt og helt gjennom vinteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer