Krigen i Ukraina:

Presser nær alliert

Russland skal ha advart India om konsekvensene dersom Russland blir svartelistet av vaktbikkje. - Nå begynner det å demre for de indiske lederne at forholdet til Vesten er viktigere, sier norsk ekspert.

ADVARER: Det tette samarbeidet med India kan slå sprekker dersom ikke landet gjør nok for å forhindre russisk svartelisting, skal Russland ha advart. Foto: Manish Swarup / AP / NTB
ADVARER: Det tette samarbeidet med India kan slå sprekker dersom ikke landet gjør nok for å forhindre russisk svartelisting, skal Russland ha advart. Foto: Manish Swarup / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at Russland gikk til angrep på Ukraina, har knallharde økonomiske straffetiltak haglet mot Vladimir Putins regime.

Selv om Russland nå er verdens mest sanksjonerte land, har Kreml til en viss grad klart å dempe presset ved å knytte sterkere bånd til «nøytrale» land, som India og Kina.

Suspendert

I februar ble Russland suspendert som medlem av The Financial Action Task Force (FATF) - en global vaktbikkje som setter standarder for å bekjempe skitne penger, som hvitvasking og terrorfinansiering.

Ukraina ønsker at FATF også skal svarteliste, eventuelt «gråliste», Russland.

Dersom Russland svartelistes, vil landet være i samme båt som tre andre land: Nord Korea, Iran og Myanmar. Resultatet vil bli en enda mer isolert russisk økonomi.

Det skal Russland være lite interessert i. Nå legger de angivelig press på sin nære samarbeidspartner, India, i et forsøk på å unngå svartelisting, forteller kilder til Bloomberg.

Et russisk statlig byrå skal nemlig ha advart sine indiske motparter om en mulig strøm av «uforutsigbare, negative konsekvenser» for landenes samarbeid innenfor forsvar, energi og transport - dersom FATF innfører nye tiltak mot Russland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer