Krigen i Ukraina:

Presser nær alliert

Russland skal ha advart India om konsekvensene dersom Russland blir svartelistet av vaktbikkje. - Nå begynner det å demre for de indiske lederne at forholdet til Vesten er viktigere, sier norsk ekspert.

ADVARER: Det tette samarbeidet med India kan slå sprekker dersom ikke landet gjør nok for å forhindre russisk svartelisting, skal Russland ha advart. Foto: Manish Swarup / AP / NTB
ADVARER: Det tette samarbeidet med India kan slå sprekker dersom ikke landet gjør nok for å forhindre russisk svartelisting, skal Russland ha advart. Foto: Manish Swarup / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at Russland gikk til angrep på Ukraina, har knallharde økonomiske straffetiltak haglet mot Vladimir Putins regime.

Selv om Russland nå er verdens mest sanksjonerte land, har Kreml til en viss grad klart å dempe presset ved å knytte sterkere bånd til «nøytrale» land, som India og Kina.

Suspendert

I februar ble Russland suspendert som medlem av The Financial Action Task Force (FATF) - en global vaktbikkje som setter standarder for å bekjempe skitne penger, som hvitvasking og terrorfinansiering.

Ukraina ønsker at FATF også skal svarteliste, eventuelt «gråliste», Russland.

Pro-ukrainske russiske grupper tok seg over grensen og inn i Russland, mandag 22. mai. Video: Twitter @GeoConfirmed. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV Vis mer

Dersom Russland svartelistes, vil landet være i samme båt som tre andre land: Nord Korea, Iran og Myanmar. Resultatet vil bli en enda mer isolert russisk økonomi.

Det skal Russland være lite interessert i. Nå legger de angivelig press på sin nære samarbeidspartner, India, i et forsøk på å unngå svartelisting, forteller kilder til Bloomberg.

Et russisk statlig byrå skal nemlig ha advart sine indiske motparter om en mulig strøm av «uforutsigbare, negative konsekvenser» for landenes samarbeid innenfor forsvar, energi og transport - dersom FATF innfører nye tiltak mot Russland.

De ber India ta til motmæle dersom Ukraina presser på for russisk svartelisting på FATF-møtet i juni, ifølge nyhetsbyrået.

- Vanskelig balansegang

Indias statsminister Narendra Modi vil lytte til de russiske advarslene, ifølge historiker og India-ekspert Torbjørn Færøvik.

- Men når det kommer til stykket, vil han følge sin egen vei. Indias økonomi er i sterk vekst, det gir Modi mer spillerom. Uansett står han overfor en vanskelig balansegang, sier Færøvik til Børsen.

India er blant dem som ikke har fordømt Ukraina-krigen i FN. De kjøper rekordmengder med russisk olje. Landet samarbeider også tett med Russland om våpenkjøp.

Men det nære forholdet til Russland hindret ikke statsminister Modi fra å møte Volodymyr Zelenskyj under G7-møtet. Der lovet han å fortsette med humanitær bistand til Ukraina.

Se bilder fra innsiden av luksuspalasset som Vladimir Putin angivelig deler med sin elskerinne og deres tre barn. Video: Proekt / Reporter: Jessica Maria Szymanska / Dagbladet Vis mer

Putin er innforstått med at India snakker med alle, også Ukraina, tror Færøvik.

- Slikt er jo normalt. Det unormale er å ikke snakke sammen i det hele tatt. Men jeg antar at Russland følger nøye med på hva et så stort og viktig land som India gjør til enhver tid, sier han.

Balanserer mellom Russland og Vesten

Nupi-forsker Jakub Godzimirski sier at forholdet mellom India og Russland har flere dimensjoner.

- Det skyldes at Russland siden Sovjetunionens oppløsning har søkt et tettere samarbeid mellom globale maktsentra, som kunne danne en motvekt mot det vestlige «hegemoniet», som Russland kaller det, sier han.

Russland har ønsket et tettere samarbeid med særlig Kina og India, ifølge Godzimirski. Men denne «trekanten» har støtt på mange utfordringer – forholdet mellom Kina og India er ikke det beste, sier han.

- Kina har utvikla seg veldig raskt og vært villig til å støtte Russland i mange forskjellige saker, mens India forsøker å balansere mellom Russland og Vesten i større grad.

- Et skadeskutt Russland

På spørsmål om hva som står på spill dersom India ikke gjør som Russland sier i denne saken, sier Færøvik:

- Russland og India samarbeider om alt fra energi til forsvar. Russerne har i årevis vært en viktig våpenleverandør til India og kan true med mottiltak. Men Modi kan erstatte eventuelle tap ved å vende seg til Vesten. I så fall vil et allerede skadeskutt Russland ende opp som taper.

Godzimirski tror India kanskje er mer tilbøyelig til å bedre forholdet til Vesten, fordi de oppfatter Russland som litt utstøtt.

Det er også viktig for India å tiltrekke seg vestlige selskaper og investeringer, ifølge Nupi-forskeren.

- India er trolig villig til å ofre noe i forholdet til Russland, for å vende seg til Vesten på lang sikt for økonomiske gevinster, legger han til.

Om India vil lytte til Russland i denne saken er vanskelig å si, ifølge Godzimirski.

På spørsmål om det er forholdet til Vesten eller Russland som er viktigst for India, sier Færøvik at India tradisjonelt sett har hatt et godt forhold til Russland og dets forgjenger, Sovjetunionen.

- Men nå begynner det å demre for de indiske lederne at forholdet til Vesten er viktigere. Russland er en svak stat og vil bruke mange år på å hente seg inn. Indias store økonomiske planer avhenger av et godt forhold til de vestlige land. Også på det forsvarspolitiske området betyr samarbeidet med Vesten stadig mer, sier Færøvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer