Krigen i Ukraina

- Presses

Stemningen mellom stormaktene beskrives som anspent.

LEDERE: Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping møttes i Beijing 4. februar. Foto: Alexei Druzhinin/Kreml/NTB
LEDERE: Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping møttes i Beijing 4. februar. Foto: Alexei Druzhinin/Kreml/NTB Vis mer
Publisert

Til tross for krigen i Ukraina har Kina fortsatt sitt samarbeid med Russland.

Men det har bydd på problemer for stormakten.

Ifølge en artikkel i Washington Post skal det være misnøye både fra russisk side, og fra Vesten med hvordan Kina opptrer.

Til avisa hevder en representant i de amerikanske myndighetene at president Xi Jinping har bedt sine folk om å hjelpe Russland økonomisk, men uten å bryte med noen av sanksjonene som Vesten har innført mot Russland etter invasjonen av Ukraina 24. februar.

- Kina prøver offentlig å signalisere nøytralitet, og samtidig ikke bli skadet økonomisk. Men det har vist seg vanskelig å greie begge deler samtidig, sier den amerikanske representanten til Washington Post.

INVOLVERING: Henrik Stålhane Hiim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier forklarer hva som kan skje om Kina involverer seg i Ukraina-krigen. Programleder: Håvard Tanche-Larsen Knutsen Vis mer

- Strekker seg langt

Kina har offentlig tatt til orde for at krigen må ta slutt, men ikke blitt med på sanksjonene som Vesten har innført.

- I lang tid har Kina og Russland opprettholdt et normalt samarbeid innenfor økonomi, handel og energi. Problemet er ikke at man ønsker å omgå sanksjonene, men den normale handelen mellom landene har blitt unødvendig skadet, sier talsmann for den kinesiske ambassaden i Washington, Liu Pengyu, til Washington Post.

- Sett fra Norge kan det virke som Kina strekker seg langt for å støtte Russland, men sett fra Kina oppfører de seg likt som mange andre land som ikke er en del av Nato og EU, påpeker Kina-forsker, Hans Jørgen Gåsemyr, ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi).

USAs utenriksminister, Antony Blinken, sa onsdag at USA foreløpig ikke har sett systematiske forsøk fra Kina på å hjelpe Russland omgå sanksjonene fra Vesten.

- De opprettholder avtalene som har vært, og fortsetter samarbeidet, men gjør ikke endringer, fortsetter Gåsemyr.

DYR BRANN: En yacht til angivelig 71 millioner kroner stod i full fyr ved Torquay Marina i Devon i England lørdag 28. mai. Video: Reuters/Twitter Vis mer

- Anspent

Washington Post siterer en kinesisk representant for myndighetene på at spenningen likevel skal være anspent mellom de to landene.

- Moskva har ved minst to anledninger presset Beijing for mer økonomisk støtte, sier den kinesiske representanten til avisa.

Den russiske ambassaden i Washington har ikke svart på avisas spørsmål om saken.

- Det er ikke vanskelig å se for seg at Russland prøver å få mer støtte. Sett fra Kina jobber de aktivt med balansen mellom å opprettholde et tett forhold til Russland, samtidig som de ønsker å framstå som nøytrale i krigsspørsmålet, sier Gåsemyr.

Seinest onsdag gjentok utenriksminister, Wang Yi, at Kina vil fortsette å støtte Russland. Det gjorde han i et digitalt møte hvor også Russlands utenriksminister Sergej Lavrov deltok, skriver Washington Post.

- I utvikling

Det er kjent at Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping har et nært forhold. Den kinesiske presidenten har investert mye i Russland siden han kom til makta i 2012.

- Hvordan vil Kina håndtere situasjonen framover?

- De kommer til å fortsette å jobbe for å ha en såkalt nøytral posisjon. Det er en balanse de må jobbe aktivt for å opprettholde, som å vise at de er imot sanksjonene, men heller ikke gi ytterligere støtte til Russland.

NORSKE VÅPEN: Verifiserte videoer skal vise norske artillerivogner på bakken i Ukraina. Video: Faktisk.no Vis mer

- Det er en situasjon i utvikling, hvor det ikke er noen fast strategi. Jeg er helt sikker på at kinesiske politikere og ledere vurderer opp og ned, dette var ikke noe de ventet, og er ikke lett å håndtere, svarer Nupi-forskeren.

- Hva skal til for at Kina velger side?

- Det er et spørsmål om hvordan krigen utvikler seg. Om den blir enda styggere kan det bli vanskelig å sitte på nøytralitetsgjerde. Da vil det bli enda større press på Kina. Det er også et spørsmål om de økonomiske konsekvensene. Om de rammer Kina enda hardere kan de få motiver til å protestere. Det kan bli sett på som en indirekte støtte til Russland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer