Presset mot gigantene øker

Presset på teknologigigantene Facebook, Google, Amazon og Apple øker. I USA kan nye lover være på trappene, og i Europa anklages de for misbruk av markedsmakt.

TOPPENE: Lederne for de fire store teknologiselskapene, fra venstre Amazons Jeff Bezos, Apples Tim Cook, Googles Sundar Pichai og Facebooks Mark Zuckerberg, er under økende press både i USA og Europa. Foto: AP / NTB
TOPPENE: Lederne for de fire store teknologiselskapene, fra venstre Amazons Jeff Bezos, Apples Tim Cook, Googles Sundar Pichai og Facebooks Mark Zuckerberg, er under økende press både i USA og Europa. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

President Joe Biden bidro selv til å øke presset da han i forrige uke utnevnte Lina Khan, en krass kritiker av de store teknologiselskapene, til å lede mektige Federal Trade Commission (FTC).

Den 32 år gamle jussprofessoren ved Columbia University regnes som et juridisk stjerneskudd og vakte oppsikt alt da hun som student ved Yale University i 2017 skrev en banebrytende avhandling om Amazons markedsmakt.

Samtidig med utnevnelsen av Khan, er det nå lovendringer på trappene i Kongressen, der både demokrater og republikanere er kritiske til teknologiselskapenes store makt.

Mange republikanere anklager de sosiale mediene for å stenge konservative stemmer ute, mens andre er kritiske til den store markedsmakten selskapene har.

Lovutkast

Et omfattende utkast til lovendring, ført i pennen av demokraten David Cicilline, behandles nå av justiskomiteen i Representantenes hus. Dersom den blir vedtatt, kan teknologiselskapene blant annet få pålegg om å skille populære plattformer ut fra annen virksomhet.

Det vil i så fall være Kongressens største inngripen i slik virksomhet på rundt 20 år, da det var Microsofts markedsmakt som bekymret de folkevalgte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer