Eiendom Norge:

Presset øker: - Maks uheldig

Eiendom Norge-sjefen mener storstreiken ikke kunne kommet på et mer uheldig tidspunkt - og drar paralleller til finanskrisen.

TØFFE TIDER: Byggebransjen er under hardt press. Prisene på materialer har skutt i været, nyboligsalget har stupt, og nå rammes bransjen av storstreik. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TØFFE TIDER: Byggebransjen er under hardt press. Prisene på materialer har skutt i været, nyboligsalget har stupt, og nå rammes bransjen av storstreik. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- For øyeblikket er boligproduksjonen på full fart nedover. Et uttak av ansatte hos entreprenører og så videre, vil bare bidra til å dra ned produksjonen ytterligere.

- Timingen er maks uheldig, konstaterer administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

Norsk boligbyggemarked er i disse dager under et ekstremt press med både massepermitteringer- og oppsigelser. Salget av nye boliger stuper, og den lave igangsettingen er som en kraftig hodepine for bransjen.

- Bekymret

Uroen ble ikke mindre etter at storstreiken brøt ut søndag kveld. Minst 25 000 fagorganiserte - blant dem ansatte i byggebransjen - la ned arbeidet fra og med mandag.

- Vi har ikke hatt så lavt nyboligsalg siden finanskrisen. Sånn sett kunne ikke denne streiken ha kommet på et mer uheldig tidspunkt for boligmarkedet, fortsetter Lauridsen.

NHO-sjef Ole Erik Almlid sier at en storstreik nå er det siste Norge trengte. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

- Er du bekymret?

- Jeg er bekymret når det blir uttak innenfor bedrifter som driver med boligproduksjon, sier Eiendom Norge-sjefen og utdyper:

- Dersom streiken blir omfattende og langvarig, vil virkningen være en engangsutsettelse i boligproduksjon som i praksis ikke vil bli tatt igjen. Forsinkelse i leveranser gjør at det kommer færre nye boliger ut på markedet. Dette vil igjen kunne gi en priskonsekvens i et boligmarked som tørster etter nye boliger.

- Tøffeste siden finanskrisen

For drøye to uker siden opplyste Systemhus at selskapet foreløpig har permittert 100-150 ansatte på tvers av kjeden siden desember. Kjededirektør Trond Lie kunne ikke utelukke oppsigelser i tida framover.

Nå er bransjen attpåtil rammet av storstreiken.

Foreløpig er ingen av Systemhus sine medlemsbedrifter tatt ut i streik.

- Vi er imidlertid svært bekymret for konsekvensene dersom våre bedrifter rammes. Byggebransjen er inne i sitt tøffeste år siden finanskrisen i 2008, med et svært dårlig boligsalg og lav lønnsomhet, sier Lie og fortsetter:

Hovedtillitsvalgt ved IKEA Furuset Tormod Aarum sier at det er veldig spesielle scener utenfor butikken i dag. Reporter: Thea Rosef. Video: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

- Blir vi i tillegg rammet av en langvarig streik, frykter jeg for eksistensen til en rekke av våre medlemsbedrifter.

Lie forklarer at det foreløpig er få av Systemhus' leverandører som er berørt av streiken direkte, men at dette kan endre seg om streiken blir langvarig eller uttaket øker.

- Det har det siste året vært et stort fall i etterspørselen etter byggevarer i Norge slik at de fleste leverandører har gode lager av varer og vil kunne leverer varer også med streik eller andre indirekte forstyrrelser i produksjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer