Den overraskende høye prisveksten på 6,4 prosent i april, får økonomer til å bli styrket i troen på at rentene kommer til å bli enda høyere enn det Norges Bank så langt har planlagt.
- Jeg tror sentralbanken er opptatt av at prisveksten utenom energivarer stiger videre, i stedet for å falle tilbake i april, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til NTB.
Skyhøyt over
- Dette ble atskillig høyere enn Norges Banks prognoser. Det er dårlig nytt for renta, istemmer sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank overfor Børsen.
Han slår fast at selv om prisveksten har stabilisert seg, ligger den skyhøyt over målet på 2 prosent.
- Det framstår som en fjern drøm akkurat nå. Vi er blitt fartsblinde, og reagerer knapt, selv om nivået er på det høyeste på flere tiår, sier Knudsen.
Tre rentehopp
Haugland sier de nye tallene for prisveksten som SSB la fram onsdag, styrker DNBs forventning om at vi får tre rentehopp til: I juni, august og september, slik at styringsrenta blir 4 prosent.

Må leve med jo-jo-krona
Det vil gi boliglån på 5-tallet for bankkundene.
- De viktigste årsakene er jo en svak krone og høyt lønnsoppgjør, men dagens inflasjonstall føyer seg inn i rekken av faktorer som peker mot en høyere rentetopp det i utgangspunktet lå an til, sier hun.
Inkasso-alarm
Utsiktene til enda høyere rente, samtidig som prisene fortsetter å stige, får inkassorådgiver Geir Grindeland i Remake Accounting til å slå alarm.
- Jeg har 20 års erfaring fra inkassobransjen, og har aldri sett så mørke skyer som nå. Jeg forventer at de neste månedene blir brutale. Mange ringer og sier de ikke har råd til å betale inkassosaker. Fremover vil det øke for alvor. Det kan bli en tsunami av inkassosaker, sier Grinland.
Etterslep
Det er uvanlig at prisen på mat og drikke stiger så mye i april.
Blant årsakene er at matvarekjedene har ventet med å sette opp prisene. Men nå må forbrukerne betale mer av de økte kostnadene kjedene har hatt.

Knuser «Plan B»: - Kaldkveles
I mars var sentralbanksjef Ida Wolden Baches plan å sette opp renta til 3,5 prosent i sommer, men prisveksten er høyere enn det Norges Bank la til grunn da.
Fra april 2022 til april 2023 steg prisene 6,4 prosent, ifølge SSB. Norges Bank styrer etter et mål om en prisvekst på 2 prosent.