Pris-sjokket: - Tsunami av inkasso

Inkassotopp slår alarm etter nok en måned der prisveksten er høyere enn forventet.

ADVARER: DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland sier prisveksten styrker bankens tro på flere rentehevinger enn det Norges Bank har anslått. Foto: NTB
ADVARER: DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland sier prisveksten styrker bankens tro på flere rentehevinger enn det Norges Bank har anslått. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den overraskende høye prisveksten på 6,4 prosent i april, får økonomer til å bli styrket i troen på at rentene kommer til å bli enda høyere enn det Norges Bank så langt har planlagt.

- Jeg tror sentralbanken er opptatt av at prisveksten utenom energivarer stiger videre, i stedet for å falle tilbake i april, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til NTB.

Skyhøyt over

- Dette ble atskillig høyere enn Norges Banks prognoser. Det er dårlig nytt for renta, istemmer sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank overfor Børsen.

Han slår fast at selv om prisveksten har stabilisert seg, ligger den skyhøyt over målet på 2 prosent.

- Det framstår som en fjern drøm akkurat nå. Vi er blitt fartsblinde, og reagerer knapt, selv om nivået er på det høyeste på flere tiår, sier Knudsen.

Tre rentehopp

Haugland sier de nye tallene for prisveksten som SSB la fram onsdag, styrker DNBs forventning om at vi får tre rentehopp til: I juni, august og september, slik at styringsrenta blir 4 prosent.

Det vil gi boliglån på 5-tallet for bankkundene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.