Prisene faller

Fra august i fjor til august i fjor steg prisene med 4,8 prosent. Men fra juli til august falt matprisene med 0,8 prosent.

NYE TALL: Prisene steg med 4,8 prosent fra august i fjor til august i år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
NYE TALL: Prisene steg med 4,8 prosent fra august i fjor til august i år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisene steg 4,8 prosent fra august i fjor til august i år. Utviklingen i strømprisene trekker tolvmånedersveksten ned fra juli, ifølge SSB.

KPI falt 0,8 prosent fra juli til august, og var i august 4,8 prosent høyere enn for ett år siden, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Tolvmånedersveksten er 0,6 prosentpoeng lavere enn i juli. Prisutviklingen på strøm bidro betydelig til at tolvmånedersveksten faller for andre måned på rad.

- I fjor målte vi høy prisvekst på strøm fra juli til august. I år er situasjonen motsatt. Strømprisene falt i de fleste deler av landet fra juli til august. Dette en viktig grunn til at tolvmånedersveksten i KPI går ned, sier Espen Kristiansen i SSB.

Billigere strøm

Prisene på strøm inkludert nettleie falt med 10,9 prosent fra juli til august i år. Dette gjør at prisene er 26,1 prosent lavere i august 2023 sammenlignet med august 2022. Ifølge Kristiansen er den av grunnene til fallet fyllingsgraden i vannmagasinene i de sørlige prisområdene.

- Den har vært betydelig høyere gjennom 2023 sammenlignet med 2022 og da særlig i august etter mye nedbør, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.