Prisene overrasker - her er forklaringen

DNB trodde bunnen skulle falle ut av boligmarkedet. Så skjedde det stikk motsatte.

BOMMET: Eksperter og analytikere spådde katastrofe. Så kom helt andre tall. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
BOMMET: Eksperter og analytikere spådde katastrofe. Så kom helt andre tall. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Den første helga etter at Norge ble stengt ned 12. mars var det krisemøte i DNB Eiendom. Nye prognoser ble laget. Det så dramatisk og dystert ut.

- Vi gjorde et anslag som viste at 70 prosent av markedet ville bli borte fram til sommeren. De første to, tre ukene så det ut til at vi skulle få rett. Så kom påska, og deretter snudde det, sier leder i DNB Eiendom Terje Buraas til Børsen.

Venter oppgang

Torsdag legger bransjeforeningen Eiendom Norge fram boligprisstatistikken for mai. April-tallene overrasket med en prisoppgang på 0,5 prosent og en sesongkorrigert nedgang på 0,2 prosent.

Nye overraskende tall fulgte tirsdag, da Obos-statistikken for mai viste en prisøkning på 1,9 prosent på landsbasis og 1,1 prosent i Oslo.

Buraas tror det kan ligge an til nye overraskelser når hovedtallene for mai legges fram.

- Basert på våre tall i DNB Eiendom vil prisene være rundt 1 prosent opp både i Oslo og på landsbasis. Det betyr at coronakrisa knapt har hatt en innvirkning på boligprisene så langt, sier Buraas.

Langsiktighet

En slik utvikling i stikk i strid med alle prognoser som ble kraftig nedjustert ved utbruddet av pandemien.

I mars anslo NHO at boligprisene ville falle med voldsomme åtte prosent i år. Og så sent som 5. mai anslo DNB Markets at boligprisene ville falle 4,3 prosent i år, det kraftigste fallet siden finanskrisen.

STIV PRIS: Hvis du har 35 millioner til gode på konto så har du nå muligheten til å kjøpe milliardær Frederik Mohns eiendom i Bergen. Video: Silje Holte / Trond Reksten / Invisio. Klipp: Endre Vellene / Dagbladet. Vis mer

- Hva er forklaringen på at spådommene så langt ikke ser ut til å slå til?

- Her finnes det ikke noen fasit - ennå. Utviklingen i boligmarkedet under coronakrisa vil nok bli tema i mange studier framover, sier Buraas, som likevel drister seg til følgende analyse:

- Tross rekordhøy ledighet og anslag om svært forsiktig lønnsvekst, kan det se ut som vi fortsatt har tro på norsk økonomi. Vi har en oppfatning av at dette går over. Og bolig er jo en langsiktig investering, sier Buraas.

- I tillegg har vi hatt et veldig stabilt marked de siste to åra, noe som gjør at bankene føler seg trygge på å finansiere. I motsetning til under finanskrisa er det nå lite forbehold om finansiering, sier tilføyer DNB Eiendom-sjefen.

Rekordlav rente

Den rekordlave renta har også sitt å si. Norges Bank senket styringsrenta til historisk lave 0 prosent 7. mai, det tredje kuttet fra 1,5 prosent 12. mars, samme dag som regjeringen innførte de strengeste restriksjonene i fredstid.

Etter hvert har de fleste bankene fulgt etter og flere banker ligger nå under 2 prosent effektiv rente.

- Rentenivået ble veldig lavt, veldig fort. Det er ingen tvil om at det har vært med å styrke boligmarkedet, sier Buraas.

En fjerde faktor gjør seg også gjeldende, ifølge DNB Eiendoms tall:

- Vi ser at de halvprofesjonelle investorene vender tilbake. Altså de med ekstra penger på bok som nå investerer i bolig nummer to eller tre for utleiemarkedet.

Hyttespenning

I volum ligger DNB Eiendom på 95 prosent fra mai i fjor.

- Det omsettes færre boliger og leiligheter enn for et år siden?

- Ja, men husk at fjoråret var all time high. Vi sammenlikner med et veldig spesielt boligår, sier Buraas.

Fremover er eiendomssjefen spent på utviklingen i hyttemarkedet.

- Vi er i ferd med å gå tom for hytter i flere områder nå. På den ene siden har vi kunder som egentlig hadde tenkt å selge hytta i år, men som holder igjen fordi det ikke blir noen utenlandsferie. På den andre siden er det de som lenge har tenkt tanken, og som på grunn av reiseforbudet vil gjøre drømmen til virkelighet. Det gjenstår å se hva dette gjør med prisene, sier Buraas.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer