Da Russland invaderte Ukraina i fjor ble det fort slått alarm om at det kunne få alvorlige konsekvenser for den globale matsikkerheten.
Prisen skjøt i været, noe som ble en alvorlig trussel for de fattigste landene, spesielt i Afrika, som er svært avhengig av å importere korn, og det ble også bekymring for om ukrainske bønder kunne få høstet kornet sitt og eksportert det.
Bakgrunnen for bekymringene er at Ukraina har blitt kalt «Europas kornlager». Til sammen leverer Russland og Ukraina 25 prosent av verdens korn og 15-20 prosent av verdens mai.
- Billig korn velter ut
Inn mot sommeren i fjor, nærmere bestemt i mai, nådde prisen på korn et historisk toppunkt på 425 euro. I juni hadde den falt til 320 euro, men den suste opp igjen til 360 euro i oktober, da Russland truet med å trekke seg ut av avtalen som sikrer korneksport fra Ukraina.
Etter mye om og men ble avtalen forlenget, og den løper nå til midten av mars. Siden den gang har prisene falt jevnt og trutt, og nå selges korn billigere enn det gjorde da Russland invaderte Ukraina.
- En periode med høye priser har fått noen av de fattige importnasjonene til å trekke seg fra verdensmarkedet, mens svineprodusenter har tømt stallene fordi det er for dyrt å kjøpe fôr. Dermed faller etterspørselen, samtidig som vi er i en situasjon der det velter billig korn fra Australia, Russland og Ukraina ut i markedet, sier Palle Jakobsen, markedsanalytiker i Agrocom, til Finans.dk.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger