Da Russland invaderte Ukraina i fjor ble det fort slått alarm om at det kunne få alvorlige konsekvenser for den globale matsikkerheten.
Prisen skjøt i været, noe som ble en alvorlig trussel for de fattigste landene, spesielt i Afrika, som er svært avhengig av å importere korn, og det ble også bekymring for om ukrainske bønder kunne få høstet kornet sitt og eksportert det.
Bakgrunnen for bekymringene er at Ukraina har blitt kalt «Europas kornlager». Til sammen leverer Russland og Ukraina 25 prosent av verdens korn og 15-20 prosent av verdens mai.

Skal ha gjemt millionene hans
- Billig korn velter ut
Inn mot sommeren i fjor, nærmere bestemt i mai, nådde prisen på korn et historisk toppunkt på 425 euro. I juni hadde den falt til 320 euro, men den suste opp igjen til 360 euro i oktober, da Russland truet med å trekke seg ut av avtalen som sikrer korneksport fra Ukraina.
Etter mye om og men ble avtalen forlenget, og den løper nå til midten av mars. Siden den gang har prisene falt jevnt og trutt, og nå selges korn billigere enn det gjorde da Russland invaderte Ukraina.
- En periode med høye priser har fått noen av de fattige importnasjonene til å trekke seg fra verdensmarkedet, mens svineprodusenter har tømt stallene fordi det er for dyrt å kjøpe fôr. Dermed faller etterspørselen, samtidig som vi er i en situasjon der det velter billig korn fra Australia, Russland og Ukraina ut i markedet, sier Palle Jakobsen, markedsanalytiker i Agrocom, til Finans.dk.
Ifølge Jakobsen tror ikke markedet lenger at Russland vil trekke seg fra eksportavtalen.
- Sannheten er jo at en stor del av det kornet som eksporteres ut av Svartehavet kjøpes av Russlands forbundsfeller i Nord-Afrika og Midtøsten, sier Jakobsen.
Samtidig har Kina anbefalt Russland å forlenge avtalen, som sikrer at ukrainske landbruksvarer kan eksporteres til verdensmarkedet.

Snudde: - Gikk i felle
- Kan oppstå panikk
Markedsanalytiker i AgroMarkets, Per Brems Jensen, sier at det ikke finnes noe i markedet nå som kan sende prisene oppover. Prisene har kommet så langt ned at de har passert en grenseverdi, 275 euro, som kan utløse storstilt salg av korn.
Mange kornselgere har ventet på at prisene skal stige igjen, men kan nå bli tvunget til å selge fordi de frykter at prisene skal falle enda mer.
- Lagrene i Europa er fylt opp med billig mais og hvete fra blant annet Ukraina. Man kan ikke utelukke at det på et tidspunkt oppstår panikk blant de aktørene som fremdeles har store usolgte mengder, sier Brems Jensen.
Samtidig er det fremdeles en bekymring for at eksportavtalen, som ble framforhandlet av Tyrkia og FN, ikke forlenges. Avtalen sikrer at Ukraina kan fortsette å eksportere landbruksvarer via Svartehavet.
Avtalen løper til 18. mars og vil forlenges automatisk dersom ingen av partene reiser noen formelle innsigelser.
Det ble framforhandlet en forlengelse i november i fjor, på tross av at Russlands president Vladimir Putin truet med å skrote avtalen.

«Strupetak»: - Enda større problem
Lavrov refser Vesten
Ved hver forlengelse av kornavtalen har det vært svært hard meningsutveksling mellom Russland og Vesten. Russland har blant annet blitt beskyldt for å bruke avtalen om korneksport som et forhandlingskort.
Tidligere denne uka sa Russlands utenriksminister at de bare vil gå med på en ytterligere forlengelse av avtalen dersom interessene til deres egne landbruksprodusenter blir ivaretatt, skriver Reuters.
Den russisk landbrukssektoren har ikke eksplisitt blitt rammet av vestlige sanksjoner, men ifølge Kreml påvirker sanksjonene betaling, shipping og forsikring, og utgjør dermed en «barriere» for landets korn- og gjødseleksport.
Utenriksminister Sergej Lavrov mener Vesten ikke gjør nok for å lette restriksjonene på Russlands egen eksport, og da spesielt på gjødsel.
- Vesten begraver på skamløst vis det velkjente humanitære initiativet til FNs generalsekretær, sa Lavrov under et utenriksministermøte i G20 tidligere denne uka.
Inntil videre eksporteres det altså fremdeles via Svartehavet, og prisene synker.

- Vil gå tom for penger
Doblet eksporten
I januar og februar eksporterte Russland dobbelt så mye som de gjorde i de samme månedene året før, skriver Bloomberg.
Dette begrunnes blant annet med en stor kornhøst i fjor, som gjør at russisk korn er blant det billigste i det globale markedet.
Selv om Ukraina også fremdeles eksporterer store volumer, ligger de et godt stykke under fjorårets eksporttall, samtidig som deres eksport falt for fjerde måned på rad i februar.
Ukrainske myndigheter mener tregt arbeid fra russiske skipsinspektører, en av partene som har i oppdrag å sjekke alle fartøyer som seiler under avtalen, må ta skylda for eksportfallet.