Prisene stuper

Mens prisene på de fleste matvarer stiger, gjelder ikke det sjokolade.

SUKKER TIL FOLKET? Prisene på sjokolade følger ikke resten av prisveksten i samfunnet. Foto: Terje Pedersen / NTB
SUKKER TIL FOLKET? Prisene på sjokolade følger ikke resten av prisveksten i samfunnet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens matvareprisene i Norge har økt med 11 prosent de siste seks årene, har sjokoladeprisen falt med over 17 prosent. I desember ble et nytt bunnpunkt nådd.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at prisen på spisesjokolade har gått nedover i flere år. Da sukkeravgiften ble fjernet i 2021, var fallet spesielt kraftig, men også i årene før dette gikk prisene nedover.

I fjor økte prisen på sjokolade svakt, med 0,3 prosent. Men når man legger til at den generelle prisveksten på matvarer og alkoholfri drikke var på 6,5 prosent i løpet av året, så har prisutviklingen på sjokolade vært ekstraordinær også i fjor.

Sjokoladeprisene i butikkene varierer mye i løpet av året og har en tendens til å være lave til påske og jul, når det er vanlig med godteritilbud. Desember er som regel den billigste sjokolademåneden.

SSB har månedlig sjokoladestatistikk tilbake til 2016. I denne perioden har prisen på sjokolade aldri vært lavere i noen enkeltmåned enn i desember i fjor. Prisen var da 14,7 prosent lavere enn i desember 2016.

Statistikken for januar 2023 er ennå ikke klar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer