Flypriser:

Prisene til himmels: - Krever svar

Flyprisene skyter til værs. Nå forlanger EU en forklaring på hvorfor.

DYRERE: De aller fleste varer og tjenester har blitt dyrere det siste året. Flybillettene har gjort et stort prishopp. Illustrasjonsfoto: Peerapon Boonyakiat / SOPA Images / Shutterstock
DYRERE: De aller fleste varer og tjenester har blitt dyrere det siste året. Flybillettene har gjort et stort prishopp. Illustrasjonsfoto: Peerapon Boonyakiat / SOPA Images / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For de aller fleste svir prisen på en flybillett langt mer nå enn før pandemien. Det har også EU-kommisjonen bitt seg merke i.

Ifølge Financial Times skal europeiske flyselskaper ha presset prisene opp med så mye som 30 prosent i løpet av sommeren.

Børsen omtalte tidligere mandag hvordan lavprisselskapet Ryanair dro inn rekordoverskudd etter å ha skrudd opp prisene med 24 prosent.

Nå vil EU undersøke bakgrunnen for den ekstraordinære økningen.

- Vi undersøker fortsatt saken fordi vi ikke har fått en fullstendig, detaljert forklaring, sier EUs transportkommissær Adina Vălean til avisa.

EU har ikke makt til å regulere flybillettpriser, men bidrar ifølge FT å legge press på flyselskapene. Bekymringen går blant annet ut på at prisøkningene kan isolere øyer og andre territorier som er avhengig av fly for å reise til andre deler av EU.

- Vi kan ikke gå inn som en regulator og detaljstyre priser, noe jeg ikke tror er mulig eller ønskelig. På en annen side bekymrer jeg meg, som en regulator, for at prisene kan bli en barriere for tilknytning. Vi er i en permanent samtale med bransjen, for å forstå hva som er årsaken til denne utviklingen, sier Vălean.

Danmark sendte ut to kampfly på vingene etter beskjeden. Vis mer

Flyselskapene kan sette prisene sine fritt etter EU-lovgivningen, og historisk har dette ført til lavere priser og flere ruter. I år har det vært flere om flysetene, noe som har presset prisene opp. Det skyldes blant annet at coronapandemien sendte en rekke fly inn i pensjon.

Prisøkningene skyldes også prisveksten på drivstoff og økte lønninger i bransjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer