Prishopp presser renta

Matprisene bykset opp 2,9 prosent i årets første måned. Det presset samlet prisvekst godt over forventet nivå. Det tilsier uendret rente framover, mener analytikere.

HOPP: Matprisene steg med 2,9 prosent i januar. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
HOPP: Matprisene steg med 2,9 prosent i januar. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix Vis mer
Publisert

Prishoppet på mat og drikke etter julehandelen bidro til en økning i prisstigningen fra desember til januar. Totalt steg matvareprisene med 2,9 prosent i årets første måned.

Kjerneinflasjonen, som er prisstigningen justert for avgifter og energipriser, steg med 2,9 prosent fra januar i fjor til januar i år. Det er 0,9 prosent over analytikernes forventninger og 0,7 prosent over Norges Banks anslag.

Dette får innvirkning på rentebanen, ifølge analytikerne.

Import-drevet

Ifølge Danske Banks sjeføkonom Frank Jullum står importert inflasjon for 60 prosent av stigningen, og han påpeker at oppgangen virker «bredt basert».

- Det må sees som en reaksjon på kronesvekkelsen gjennom andre halvdel av fjoråret, skriver Jullum i sin morgenrapport.

Jullum anfører videre at en kjerneinflasjon som er betydelig høyere enn Norges Banks anslag fra desember på 2,2 prosent, skulle isolert sett bety et bidrag til høyere rentebane når vi kommer til neste rentemøte i mars.

Men så enkelt er det ikke.

- Se lagt etter det

I sin morgenrapport skriver Jullum at effektene som skulle trekke i retning økt rente, blir motvirket av klart lavere utsikter til vekst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.