Prissjokk: Ikke sett siden finanskrisa

Strømprisene opp vanvittige 123,5 prosent på et år. Det gir en inflasjon i Norge vi ikke har sett siden 2008.

FASIT: Alle har merket hvordan strømprisene fyker i taket. Nå kommer SSB med den oppsiktsvekkende fasiten. Foto: Marius Helge Larsen / NTB
FASIT: Alle har merket hvordan strømprisene fyker i taket. Nå kommer SSB med den oppsiktsvekkende fasiten. Foto: Marius Helge Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke siden finanskrisa i 2008 har Norge vært utsatt for en tilsvarende galopperende inflasjon som akkurat nå.

Prisveksten de siste tolv månedene - fra november i fjor til november i år - endte på rekordhøye 5,1 prosent.

- Vi må 13 år tilbake i tid, til oktober 2008, for å finne en tilsvarende tolvmånedersvekst i konsumprisindeksen (KPI). Ikke overraskende er det de fortsatt høye elektrisitetsprisene som bidrar klart mest til oppgangen, sier førstekonsulent Trym Kristian Økland i SSB.

Ferske tall som Statistisk sentralbyrå (SSB) legger fram fredag morgen, viser at prisene på elektrisitet, inkludert nettleie, har steget med formidable 123,5 prosent fra november i fjor til november i år.

– Det betyr at prisene på elektrisitet inkludert nettleie alene bidro til å trekke KPI opp 3,3 prosentpoeng i perioden. Tilsvarende differanse mellom KPI (prisveksten totalt) og KPI-JEL (prisveksten fratrukket energi) har vi ikke målt før, sier Trym Kristian Økland.

Mat og drikke faller

Det betyr at når man dykker ned i tallene, avdekkes det enorme forskjeller i prisutviklingen.

For eksempel har matvarer og alkoholfrie drikkevarer blitt 3,6 prosent billigere de siste tolv månedene. Her bidrar avgiftskuttet på sukkeravgiften betydelig til det, ifølge SSB.

Men så var det disse strømprisene. SSB fastslår nøkternt følgende:

- Mindre nedbør enn normalt i Sør-Norge i sommer og tidlig høst har bidratt til mindre tilsig og lavere fyllingsgrad hos norske kraftverk enn normalt. Videre påvirkes de norske strømprisene av prisnivåene i landene rundt oss, og i år har det også vært høye energipriser i store deler av Europa.

STRØMFORBRUK: Med disse enkle grepene kan du "hacke" ditt eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Renteeffekt?

Analytiker Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets tror likevel at de oppsiktsvekkende inflasjonstallene ikke vil få noen avgjørende betydning når Norges Bank neste uke bestemmer om renta skal settes ytterligere opp.

Her forklarer han hvorfor:

- For husholdningenes del er det nok først og fremst den høye totalinflasjonen som fenger interessen ved dagens tall. Som følge av de skyhøye strømprisene steg nemlig KPI til hele 5,1 prosent i november, etter 3,5 prosent i oktober, fastslår han.

Og la det ikke være tvil. Nå-situasjonen betyr at vi får mindre å rutte med:

- Dette spiser solid av kjøpekraften akkurat for øyeblikket, sier Hov.

- Men i går kom det meldinger om at staten vil ta over store deler av regningen over en viss kilowattpris, i en ordning som ventes å vare til utgangen av mars. Dette har vi bare fra pressen, og vi avventer endelig beskjed. Men det viser uansett et betydelig press for å få på plass finanspolitiske hasteløsninger mot de høye strømprisene. Det gjør også at vi ikke tror strømprisene i seg selv vil ha avgjørende betydning for Norges Banks beslutning neste uke, skriver analytikeren i en analyse fredag morgen.

- Det er i første rekke vurderingene rundt smittesituasjonen og de nye coronarestriksjonene som vil påvirke Norges Banks rentebeslutning, tilføyer Gonsholt Hov.

Strøm også i høst

Fra oktober til november i år var inflasjonen 0,8 prosent. I bakgrunnstallene er det fortsatt strømprisene som gjør et stort utslag. Ifølge SSB falt prisene på elektrisitet (inkludert nettleie) fra september til oktober, for deretter å stige 12,5 prosent i november.

Prisutviklingen når man holder strømprisene utenfor - det som teknisk omtales som KPI-JEL - falt derimot med 0,1 prosent fra oktober til november.

Det betyr, nok en gang, at prisoppgangen på strømprisene forklarer det aller meste av inflasjonen også de siste fire ukene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer