Prissjokk: Ikke sett siden finanskrisa

Strømprisene opp vanvittige 123,5 prosent på et år. Det gir en inflasjon i Norge vi ikke har sett siden 2008.

FASIT: Alle har merket hvordan strømprisene fyker i taket. Nå kommer SSB med den oppsiktsvekkende fasiten. Foto: Marius Helge Larsen / NTB
FASIT: Alle har merket hvordan strømprisene fyker i taket. Nå kommer SSB med den oppsiktsvekkende fasiten. Foto: Marius Helge Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke siden finanskrisa i 2008 har Norge vært utsatt for en tilsvarende galopperende inflasjon som akkurat nå.

Prisveksten de siste tolv månedene - fra november i fjor til november i år - endte på rekordhøye 5,1 prosent.

- Vi må 13 år tilbake i tid, til oktober 2008, for å finne en tilsvarende tolvmånedersvekst i konsumprisindeksen (KPI). Ikke overraskende er det de fortsatt høye elektrisitetsprisene som bidrar klart mest til oppgangen, sier førstekonsulent Trym Kristian Økland i SSB.

Ferske tall som Statistisk sentralbyrå (SSB) legger fram fredag morgen, viser at prisene på elektrisitet, inkludert nettleie, har steget med formidable 123,5 prosent fra november i fjor til november i år.

– Det betyr at prisene på elektrisitet inkludert nettleie alene bidro til å trekke KPI opp 3,3 prosentpoeng i perioden. Tilsvarende differanse mellom KPI (prisveksten totalt) og KPI-JEL (prisveksten fratrukket energi) har vi ikke målt før, sier Trym Kristian Økland.

Mat og drikke faller

Det betyr at når man dykker ned i tallene, avdekkes det enorme forskjeller i prisutviklingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer