Prissjokk: Sverige tar krisegrep

Strømprisene i Norges naboland skyter til himmels mandag. Nå har svenskene satt landets største oljekraftverk i beredskap.

TAR KRISEGREP: Kraftanalytikere varsler høye strømpriser hele vinteren. Etter rekordnivåer i Sverige mandag, tar nå Norges naboland tak og ber oljekraftverket Karlshamnsverket om å være i beredskap. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090
TAR KRISEGREP: Kraftanalytikere varsler høye strømpriser hele vinteren. Etter rekordnivåer i Sverige mandag, tar nå Norges naboland tak og ber oljekraftverket Karlshamnsverket om å være i beredskap. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090 Vis mer
Publisert

Strømkrisen som har presset prisene opp til rekordnivåer i flere Europeiske land den siste tida, rammer mandag vårt naboland i øst med full kraft. Mandag nådde prisene det høyeste nivået Sverige har registrert siden 2011.

Lave temperaturer, lite vind og kapasitetsutfordringer ved flere av landets vannkraftverk har vært med på å presse kapasiteten i det svenske strømnettet.

Derfor har nå Svenska kraftnät satt oljekraftverket Karlshamnsverket i beredskapsmodus. Helt konkret kreves det at strømproduksjonen skal kunne startes opp på to timers varsel, melder Dagens Nyheter.

- Helt ekstremt

Når oljekraftverket er i full drift brennes det så mye som 70 tonn olje i timen, ifølge E24.

- Det er ganske mye kaldere enn normalt, og det drar prisene opp. Vi har tilstrekkelig med strøm, men ikke i hvert eneste øyeblikk. Det gjør markedet urolig, sier Lotta Aronsson, prisekspert i strømselskapet EON, til Dagens Nyheter.

Situasjonen har vært med på å føre snittprisen på en kilowattime opp til 270 øre i sørlige Sverige i dag. I nord er også strømprisen på rekordnivåer, med en snittpris på 240 øre per kilowattime.

- Det er helt ekstremt selvfølgelig. Forbruket øker kraftig, det er kaldere enn normalt. I tillegg er det kaldt nord i Sverige, hvor mesteparten av den svenske vannkraften kommer fra. Det blir nå bremset på grunn av islegging i elvene, sa strømanalytiker i Storm Geo, Sigbjørn Seland, til Børsen søndag.

Ikke sett toppen

Også i Norge har strømprisene vært skyhøye i høst. Søndag ble det satt nok en prisrekord her til lands. Analytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insights varslet i går overfor Børsen at toppen ikke er nådd.

Grunnen er at forbruket øker i takt med lavere temperaturer, samt mangelen på vind og nedbør.

- Jeg vil anta at det kan komme store overraskelser i tida som kommer, men det er helt umulig å anslå prisnivå. Vi får virkelig testa systemet med disse prisene, sa Lilleholt til Børsen søndag og la til:

- Eneste jeg kan si er at jeg tror prisene vil gå høyere. Det er rett og slett ikke nok produksjonskapasitet, så det er vanskelig å kontrollere eksakt hvor høyt det kan gå.

Lilleholt peker på priser fra regulerkraftmarkedet, som på fredag ble så høye som 50 kroner/KWH i Nord-Norge, for de aktørene som bruker mer energi enn planlagt. Det er også en pris om aldri før har vært høyere.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer