Prissjokk: Sverige tar krisegrep

Strømprisene i Norges naboland skyter til himmels mandag. Nå har svenskene satt landets største oljekraftverk i beredskap.

TAR KRISEGREP: Kraftanalytikere varsler høye strømpriser hele vinteren. Etter rekordnivåer i Sverige mandag, tar nå Norges naboland tak og ber oljekraftverket Karlshamnsverket om å være i beredskap. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090
TAR KRISEGREP: Kraftanalytikere varsler høye strømpriser hele vinteren. Etter rekordnivåer i Sverige mandag, tar nå Norges naboland tak og ber oljekraftverket Karlshamnsverket om å være i beredskap. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090 Vis mer
Publisert

Strømkrisen som har presset prisene opp til rekordnivåer i flere Europeiske land den siste tida, rammer mandag vårt naboland i øst med full kraft. Mandag nådde prisene det høyeste nivået Sverige har registrert siden 2011.

Lave temperaturer, lite vind og kapasitetsutfordringer ved flere av landets vannkraftverk har vært med på å presse kapasiteten i det svenske strømnettet.

Derfor har nå Svenska kraftnät satt oljekraftverket Karlshamnsverket i beredskapsmodus. Helt konkret kreves det at strømproduksjonen skal kunne startes opp på to timers varsel, melder Dagens Nyheter.

- Helt ekstremt

Når oljekraftverket er i full drift brennes det så mye som 70 tonn olje i timen, ifølge E24.

- Det er ganske mye kaldere enn normalt, og det drar prisene opp. Vi har tilstrekkelig med strøm, men ikke i hvert eneste øyeblikk. Det gjør markedet urolig, sier Lotta Aronsson, prisekspert i strømselskapet EON, til Dagens Nyheter.

Situasjonen har vært med på å føre snittprisen på en kilowattime opp til 270 øre i sørlige Sverige i dag. I nord er også strømprisen på rekordnivåer, med en snittpris på 240 øre per kilowattime.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer