NHO

Prisveksten biter seg fast

Rentetoppen ligger fortsatt foran oss. Flere bedrifter planlegger å øke prisene mer enn den generelle prisveksten.

PRESS: Fersk NHO-undersøkelse viser ingen tegn til at prisveksten vil bremse med det første. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
PRESS: Fersk NHO-undersøkelse viser ingen tegn til at prisveksten vil bremse med det første. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Økte lønnskostnader, svak krone og økte innsatspriser er noen av årsakene til at mer enn hver fjerde medlemsbedrift i NHO (28 prosent) planlegger å øke prisene mer enn den generelle prisveksten.

I tillegg peker mange (38 prosent) på at de forventer økte kostnader framover som en grunn til at de velger å justere egne priser nå.

Det får NHOs sjeføkonom Øystein Dørum til å bli en smule bekymret:

- Mange bedrifter justerer sine priser en til to ganger i året, altså ikke spesielt ofte. Dette betyr at de må ta høyde for framtidige forventede kostnadsøkninger. Dermed kan høy prisvekst, gjennom forventninger, i seg selv bidra til å avle fortsatt høy prisvekst, sier Dørum til Børsen.

Norge forbi pristoppen

Torsdag i forrige uke kunne Statistisk sentralbyrå (SSB) melde at konsumprisindeksen økte med 5,4 prosent siden juli i fjor.

Det var et helt prosentpoeng lavere enn prisveksten som ble målt i juni, men fortsatt på et historisk høyt nivå og milevidt over Norges Banks inflasjonsmål på 2 prosent.

Samtidig falt kjerneinflasjonen (prisvekst uten avgiftsendringer og energivarer) til 6,4 prosent, ned fra 7 prosents årsvekst måneden før.

- Det er en veldig gledelig nyhet at Norge trolig passerte toppen i juni. Det taler for at rentetoppen ikke er veldig langt unna, sier Øystein Dørum til Børsen.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache innrømmer stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen. Reporter: Anniken Aronsen. Video: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

NHOs sjeføkonom mener at det etter all sannsynlighet blir 0,25 prosentpoeng rentehopp torsdag, men at vi deretter «bare» har ytterligere en renteheving på 0,25 i vente.

- Selv om inflasjonen har passert toppen, er prispresset fortsatt veldig høyt. Kampen mot inflasjonen er ikke vunnet, noe vi også tydelig leser ut av svarene fra medlemsundersøkelsen som vi tok opp 1. til 9. august, sier Dørum.

- Tåler det ikke

At 28 prosent av bedriftene planlegger å øke prisene mer enn den generelle prisveksten, er en nedgang fra januar. Da sa 39 prosent det samme.

Hele 75 prosent av de som skal øke prisene mer enn den generelle prisveksten, oppgir økte lønnskostnader som en av årsakene. Like mange pekte på økte priser på innsatsvarer, mens en drøy firedel (28) prosent oppgir svak kronekurs som en årsak.

Av bedriftene som ikke skal øke prisene mer enn den generelle prisveksten, sier fire av fem (77 prosent) at de holder igjen fordi markedet ikke tåler det.

- Folk har fått dårligere råd som følge av økte renter og høy prisvekst, og både forbruksetterspørsel og aktivitet er dempet. Slik kan høyere rente virke dempende på prisveksten, mener Dørum.

Justerer priser oftere

Det store flertallet av norske bedrifter justerer prisene ganske sjelden. 44 prosent sier at de justerer prisen årlig, eller sjeldnere. Ytterligere 25 prosent justerer prisene halvårig.

PRISPRESS: NHOs sjeføkonom Øystein Dørum sier det ligger prisøkninger i vente. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PRISPRESS: NHOs sjeføkonom Øystein Dørum sier det ligger prisøkninger i vente. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Vis mer

På den annen side:

- Mer enn hver tredje bedrift, 36 prosent, justerer nå prisene hyppigere enn under pandemien. Så å si alle disse forklarer dette med raskere kostnadsøkninger enn før. Hyppigere prisendringer virker i seg selv inflasjonsdrivende, fordi kostnadsøkninger sendes raskere videre i verdikjeden, understreker Dørum.

Konklusjonen blir uansett denne:

- Det ligger fortsatt prisøkninger i «pipeline». Bedriftenes prisatferd peker ikke mot høyere prisvekst framover, men at prisveksten vil holde seg høy en stund, sier Øystein Dørum.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer