Inflasjon:

Prisveksten steg igjen

Prisene har fortsatt langt høyere økning enn det sentralbanken ønsker, men likevel ikke så stor enn at et nytt rentehopp kan unngås, mener sjeføkonom.

ØKTE PRISER: Nordmenn sliter med gallopperende priser - men nå kan det snu. Her fra julestria i Oslo sentrum. Foto: Heiko Junge / NTB
ØKTE PRISER: Nordmenn sliter med gallopperende priser - men nå kan det snu. Her fra julestria i Oslo sentrum. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisene økte med 4,8 prosent de siste tolv måneder, melder SSB. Det meste av oppgangen skyldes strøm.

- Kaldt vær og høyt strømforbruk, særlig i andre del av november, bidro til høyere strømpriser denne måneden. Oppgangen fra oktober til november i år var langt kraftigere enn på samme tid i fjor. Dette trekker tolvmånedersveksten i KPI godt opp, sier Espen Kristiansen, seksjonsleder i SSB, i en pressemelding.

Kan bety rentestopp

Kjerneinflasjonen, som er justert for avgiftsendringer og er uten energivarer, var på 5,8 prosent. Det er en nedgang på 0,2 prosent fra oktober. Det er dette tallet som Norges Bank følger med på, og som de ønsker at skal ned til to prosent.

Dagens tall er godt nytt for nordmenn, mener sjeføkonom og daglig leder i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen.

- Dette styrker forventningen om at Norges Bank kan la være å heve renta denne uka, sier hun til Børsen.

SKATTELISTENE 2022: Norges rikeste er den 30 år gamle laksearvingen Gustav Magnar Witzøe, med en formue på 26,5 milliarder, men har er ikke alene om å være ung og styrtrik. Dette er Norges 35 rikeste under 35 på 35 sekunder. Vis mer

Hun forklarer at dagens inflasjonstall er lavere enn det som var ventet både i markedet og fra sentralbanken.

- Nasjonalregnskapstallene for tredje kvartal viste et høyere kostnadspress enn antatt på forhånd. Samtidig har vi fått tall fra Norges Banks regionale nettverksrapport, som viser at bedriftene venter en større nedgang i norsk økonomi enn sentralbanken hadde sett for seg. Det trekker i hver sin retning, men dagens tall peker i retning av at det kanskje ikke blir rentehopp, fortsetter hun.

GLADNYHET: Kari Due-Andresen tror nordmenn slipper unna nok en rentesmell før jul. Foto: Akershus Eiendom
GLADNYHET: Kari Due-Andresen tror nordmenn slipper unna nok en rentesmell før jul. Foto: Akershus Eiendom Vis mer

Kan kuttes på nyåret

Dermed slipper kanskje det norske folk tidenes kjipeste julegave - i form av enda dyrere boliglån.

- Når inflasjonen først begynner å avta, så kan den gå ned relativt kjapt. Norges Bank har vært opptatt av prisveksten på tjenester, som drives veldig av arbeidsmarkedet og lønnsvekst. Man har vært veldig bekymret for en lønns- og prisspiral, men nå ser det ut til at prisveksten på tjenester har toppet ut, og begynner forhåpentligvis å avta framover. Da kan sentralbanken puste litt lettere, sier Due-Andresen.

Også sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen, tror rentetoppen er nådd.

- Dette var litt lavere enn hva markedet forventet – både på kjerne og samlet. Det er betryggende og beroligende at vi ser en viss forutsigbarhet nå, sier han i en kommentar til Børsen.

- Med tre dager igjen til rentemøtet, er markedet rimelig skråsikre på at rentetoppen er nådd og at det ikke blir rentehopp denne uka.

Matvarer og alkoholfrie drikker har hatt en stor prisøkning de siste tolv måneder - på hele 8,5 prosent. Kultur og fritid står imidlertid før en større økning, på 8,8 prosent. Også møbler, husholdningsartikler og vedlikehold av innbo har hatt en kraftig økning, og ligger på 8,2 prosent.

Det er fra markedet forventet flere rentekutt i 2024. Due-Andresen er veldig spent på hva sentralbanksjef Ida Wolden Bache har å si om det neste året.

- Sentralbanken vil nok gi noen tydelige signaler på torsdag om hva som er sannsynlig. Da pleier markedsforventningene å tilpasse seg litt. Det blir veldig spennende, for budskapet vi får på torsdag har potensial til å sette stemninga i markedet og påvirke hva vi forventer neste år. Jeg tror fem rentekutt, som er forventet av markedet, høres litt mye ut. Samtidig tror jeg at rentene internasjonal vil bli kuttet på nyåret, som også vil ha en del å si for Norge.

Nordeas sjefstrateg Dane Cekov har også samme forventninger som sine kolleger - at rentetoppen er nådd.

- For Norges Bank er nok dagens tall siste spikeren i kista for den forventede desember-økningen. Norges Bank forventet en kjerneinflasjon på 6,1 prosent, og dagens utfall gjør oss mer sikre på forveningen vår om at det ikke kommer noe nytt rentehopp denne uka, skriver han i en analyse mandag.