SAS-streiken:

Privatfly-tilbud skapte telefonstorm

Svalbard er tilnærmet isolert som følge av flystreiken. Privatflyselskapet Airwing har opplevd økt pågang fra fortvilte mennesker som ikke kommer seg til eller fra øysamfunnet.

STRANDET: Mange har tatt kontakt med privatflyselskapet Airwing for å komme seg til og fra Svalbard. Foto: Magnus Farnes
STRANDET: Mange har tatt kontakt med privatflyselskapet Airwing for å komme seg til og fra Svalbard. Foto: Magnus Farnes Vis mer
Publisert

Den pågående pilotstreiken i SAS har ført til lammelser i store deler av flytrafikken til og fra Svalbard. De få flyene som går, er tilnærmet fullbooket i flere dager framover, og mange opplever nå å være strandet på øya - eller isolert på fastlandet.

Det merker privatflyselskapet Airwing, som har blitt kontaktet av flere som ønsker å reise til eller fra øya. Det forteller Benedicte Heyerdahl, salgssjef i Airwing, til Børsen.

- Det er mange fortvilte mennesker der. Når SAS kansellerer, er det ikke så mange andre muligheter for å fly. Man får seg ikke fra Svalbard på annet vis, sier hun.

Det er kanskje også noe av grunnen til at et Facebook-innlegg på Longyearbyens kjøp- og salgsside skapte en telefonstorm for privatflyselskapet tidligere denne uka.

En av selskapets piloter tilbød nemlig å frakte personer til Svalbard, ettersom selskapet hadde en flyging dit med åtte ledige seter, ifølge Svalbardposten - som først omtalte denne saken.

- Bare siden vi la ut innlegget på Facebook, så har jeg kanskje fått 20 telefoner. Akkurat nå mens vi prater ser jeg at det er fem som har prøvd å ringe meg, sa Heyerdahl til avisa én time etter at tilbudet ble publisert.

Selv om interessen var stor, var innlegget til ingen nytte. Det var nemlig for seint å få godkjenning i henhold til Svalbards regelverk om charterflyginger, opplyser Heyerdahl nå til Børsen.

STREIK: Formann i Dansk Pilotforening, Henrik Thyregod, forteller at han føler seg brukt etter at SAS og pilotene ikke klarte å komme frem til en løsning søndag formiddag. Reporter: Jon Even Andersen Vis mer

For flyginger som ikke er av regulær rutetrafikk, må man først søke om tillatelse hos Luftfartstilsynet og Sysselmesteren. Denne prosessen kan ta noen dager, ifølge Heyerdahl.

Dette fører til at man heller ikke kan fly til Svalbard på kort varsel.

Den neste flygingen Airwing har til Svalbard, er på fredag.

Påvirker turismen

Turistnæringen er av stor betydning på Svalbard, og flystreiken går spesielt utover denne.

Dette sier bransjedirektør for reiseliv Audun Pettersen i Virke til NTB.

- En reiselivsnæring etter to år med pandemi blir igjen hardt rammet. Spesielt vil konflikten gå utover reiselivsnæringen i Nord-Norge og på Svalbard, som er spesielt avhengig av flybaserte gjester.

Heyerdahl sier til Børsen at flere turister er strandet på Svalbard nå.

- Det er selvfølgelig mange turister der på denne tiden av året, og disse har gjerne planer om å dra andre steder i Norge. En del mennesker skal også på jobb, enten på Svalbard eller på fastlandet, forklarer hun.

Den desperate situasjonen mange nå er i, har ført til at flere ønsker å fly med Airwing. Heyerdahl forteller at selskapet likevel ikke har mulighet til å foreta så mange flyginger til øysamfunnet som de skulle ønske.

- Vi skulle gjerne flydd skytteltrafikk til Svalbard, men i det private markedet er det nesten ingen som har mulighet. Markedet er allerede så presset.

Strengt regelverk

Tidligere denne uka meldte Svalbardposten at et Facebook-innlegg på Longyearbyens kjøp- og salgsside skapte en telefonstorm for Airwing. En av pilotene tilbød å frakte personer til Svalbard, ettersom selskapet hadde en flyging dit med åtte ledige seter.

Selv om interessen var stor, var innlegget til ingen nytte. Det var nemlig for seint å få godkjenning i henhold til Svalbards regelverk om charterflyginger, ifølge Heyerdahl.

SAS-STREIK: Hotellkonge Petter Stordalen sier han synes det er ufattelig leit at ting har blitt som de har blitt i SAS. Video: Expressen. Reporter: Daniel Ingmo Vis mer

For flyginger som ikke er av regulær rutetrafikk, må man først søke om tillatelse hos Luftfartstilsynet og Sysselmesteren. Denne prosessen kan ta noen dager, ifølge Heyerdahl.

Dette fører til at man heller ikke kan fly til Svalbard på kort varsel.

Den neste flygingen Airwing har til Svalbard, er på fredag.

Kostbart

Heyerdahl forteller at selskapet har opplevd en stor økning i forespørsler den siste tiden. Kundegruppen deres har også endret seg noe.

- Det er flere som ellers ikke ville vurdert å fly privat, som nå flyr privat. Det kan være noen som skal på bryllup til sønnen i utlandet, ikke kommer seg hjem fra ferie eller har syke foreldre de må besøke. Det er mange grunner til hvorfor man må komme seg fra A til B, sier hun.

Samtidig legger ikke Heyerdahl skjul på at det kan være dyrt å fly privat.

- Mange har ikke mulighet til å betale masse for å fly, for det koster mer enn en vanlig rutebillett. Flyene er små, så det blir færre å fordele kostnadene på.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer