Professor refser staten: - En felle

Professor mener det er på høy tid å gjøre noe med foreldelsesreglene for borgeres krav mot staten.

KRITISK: Professor Marte Eidsand Kjørven mener foreldelsesreglene blir en felle for borgerne, og at det derfor er på høy tid å endre reglene. Foto: Københavns universitet / Cecilie Pedersen
KRITISK: Professor Marte Eidsand Kjørven mener foreldelsesreglene blir en felle for borgerne, og at det derfor er på høy tid å endre reglene. Foto: Københavns universitet / Cecilie Pedersen Vis mer
Publisert

- Det er et slags myndighetsmisbruk dette her.

Professor ved institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo, Marte Eidsand Kjørven, er oppgitt. Hun snakker om regler om foreldelse og den årelange striden til Bjørn Egil Lund og Oddbjørn Gramstad, som Børsen nettopp omtalte.

De to har siden 2009, da de fikk et momskrav mot seg som siden viste seg å være feilaktig, ligget i strid med Skatteetaten.

Før vedtaket ble kjent ugyldig ble det blant annet tatt pant i kompanjongenes boliger og de ble trukket i lønn.

Erstatningskrav avvist

De siste åra har de jobbet for å få en erstatning, da momssaken førte til at de ikke kunne fortsette å jobbe innen finansnæringen. Myndighetene har avvist at de er erstatningsansvarlige, og Lund og Gramstad har derfor saksøkt staten.

Erstatningskravet har blitt avvist. En ting er at myndighetene mener de to ikke har krav på erstatning, men de mener også erstatningssaken er foreldet.

To rettsinstanser har gitt myndighetene medhold i dette, og retten har derfor ikke tatt stilling til om vilkårene for erstatning er oppfylt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer