Profilert advokat steiler over dette

Krever «trafikkert» brygge ved kremhytta si i Oslofjorden fjernet. - I praksis en helt uholdbar situasjon, sier motparten.

BRYGGE TIL BESVÆR: Tore Frellumstad sikret seg hytta til høyre i bildet i mars i fjor. I juli sendte han et varsel om søksmål til sameiet for småbåthavna og krevde brygga fjernet. Børsen har sett varselet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BRYGGE TIL BESVÆR: Tore Frellumstad sikret seg hytta til høyre i bildet i mars i fjor. I juli sendte han et varsel om søksmål til sameiet for småbåthavna og krevde brygga fjernet. Børsen har sett varselet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

For halvannet år siden sikret advokat Tore Frellumstad (52) seg en sjønær fritidsbolig ved Alværn på Nesodden utenfor Oslo.

Ifølge tinglysningen punget 52-åringen ut 5,65 millioner kroner for eiendommen - som ligger et steinkast unna Alværn småbåthavn.

Sistnevnte konstruksjon - eller rettere sagt oppussingsplanene for den - er nå blitt et høyst betent tema.

- Forlanger

Bryggas eksistens har vært helt sentral for flere friluftsaktører i området gjennom mange år. Nå hevder imidlertid hytteeier Frellumstad at han har strandrett, og krever å få brygga fjernet.

Det skaper sterke reaksjoner.

- Midt i fellesferien fikk vi et varsel om søksmål der hytteeieren forlanger at brygga fjernes innen 1. september, sier styreleder i Nesodden Seilforening, Endre Sjøvold, til Børsen.

STRIDENS KJERNE: Alværn Småbåthavn står på gyngende grunn. Det er stor uenighet om bryggas framtid. Foto: Privat
STRIDENS KJERNE: Alværn Småbåthavn står på gyngende grunn. Det er stor uenighet om bryggas framtid. Foto: Privat Vis mer

Kan ramme barn og unge

Dersom Frellumstad vinner fram i et eventuelt søksmål, vil det få dramatiske konsekvenser, mener Sjøvold. Han peker på en sterk begrensning av allmennhetens tilgang til Steilene, samt at det vil ramme driften til seilforeningen og de andre som driver barne- og ungdomsarbeid i området.

- Det er bare denne brygga hvor småbåtene - som gjør det mulig å komme seg ut til Steilene og Oslofjordens friluftsråds kystledhytter - kan ligge, framholder han.

  • Tore Frellumstad avviser kritikken i denne saken og mener han har lovverket på sin side. Les svarene hans lenger ned i saken.

- Vil stoppe opp

Ifølge Sjøvold har Steilene blitt et svært ettertraktet friluftsområde de siste åra. I tillegg arrangeres sommercamp for barn og unge med flere hundre deltakere hvert år i regi av Seilforeningen og Oslofjordens friluftsråd (OFF).

- Her får barna erfaring med ulike aktiviteter som kajakk, kano, roing og seiling. Folk kommer for å slå opp telt og nyte naturen og sjøen. I tillegg har kommunen uteskole på Steilene hvor alle skolebarn fra Nesodden deltar, samt kunstskole for barna.

Forsvinner brygga, står aktivitetstilbudet i fare, mener han.

- Om hytteeier vinner fram, vil alle disse aktivitetene stoppe opp. Allmennheten vil også miste tilgangen til en av de mest attraktive friområdene på Nesodden, sier styrelederen.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Konflikt

Alværn småbåthavn eies av Nesodden seilforening (25 prosent), Foreningen kysten (25 prosent) og Nesodden kommune (50 prosent).

Leder i Sameiet Alværn Småbåthavn, Bjørn Clausen, bekrefter overfor Børsen at de har mottatt et varsel om søksmål.

- Det er riktig. Det er nærmeste nabo til småbåtanlegget som nå krever brygga fjernet. Han kjøpte eiendommen i fjor og hevder at han har en strandrett som er i konflikt med småbåthavna, sier Clausen.

- Hva blir konsekvensen dersom brygga fjernes?

- Da vil det ikke være atkomst til Steilene for de som til daglig benytter seg av tilbudet der ute. Det går rutebåt fra Oslo, men utover det vil det ikke være allmenn tilgang for andre enn båtfolket.

Strid om strandrett

Sameiet har engasjert advokat Tore Skar i Skar Advokater Vestby for å bistå dem i saken. Han var blant annet involvert i Skjærhalden-saken på Hvaler i 2019 - en sak om krenking av strandrett som gikk helt til Høyesterett.

Børsen har vært i kontakt med Skar, som på dette tidspunktet henviser videre til Bjørn Clausen for offentlige uttalelser.

- Seilforeningen, kommunen, uteskolen og Oslofjorden friluftsråd vil være utestengt fra Steilene. Det er i praksis en helt uholdbar situasjon om naboen vinner fram med sitt krav, fortsetter Clausen.

- For nærme

Tore Frellumstad representerer seg selv i tvisten. Han understreker at det er to sider av denne saken.

- Den ene er at brygga ble ulovlig anlagt ut fra det som i sin tid ble godkjent. Det andre er at det er søkt om å skifte ut havneanlegget med et nytt som skal være dobbelt så langt, sier han til Børsen.

Frellumstad forsøker altså å stanse planene om utbygging, men samtidig fjerne eksisterende havneanlegg.

- I varselet hevder jeg min strandrett. Ut Skjærhalden-saken og ordinær rettspraksis, må en slik brygge legges 50-60 meter ut fra land, mens Alværn brygge er 20 meter fra land. Det vi har sagt, er at den ligger altfor nære min eiendom. Da må man enten flytte brygga eller plassere anlegget innenfor det som er lovlig.

Plaget av trafikk

- På hvilken måte er brygga til besvær for deg slik den står i dag?

- Det ene er at båtene som legger til er helt inne på vår strandlinje, hvor det er naturlig for oss å legge våre båter, drive med bading eller andre aktiviteter. Strandretten skal verne om privatlivets fred, men nå får vi all trafikken inn på vår side.

Sameiet og seilforeningen påstår at det å fjerne brygga vil ramme aktivitetstilbudet til barn og unge, samt begrense allmennhetens tilgang i strandsonen.

- Hva er din kommentar til det?

- Argumentet om at dette vil ramme skolen, er bare provoserende. Kommunen kan fjerne alle de kommersielle båtplassene sine, og vil likevel ha god plass innenfor egen strandrett og kystlinje. Du trenger en brygge, men du trenger ikke 18 båter for å ta barna ut.

- Er ikke Nordsjøen

- Det vises til begrensede muligheter for plassering av ny brygge. Hva tenker du om det?

- Det kan godt hende at brygga, slik den står i dag, ligger bedre til ved min eiendom. Det hevdes at det er grov sjø i området, men dette er Indre Oslofjord … ikke Nordsjøen. Jeg foreslår derfor at man konstruerer en ny og sterkere brygge innenfor gitte tillatelser lenger ut.

Ifølge styrelederen i sameiet ble brygga etablert i 1995 og er nå er i svært dårlig forfatning. Dermed er det søkt om en utskifting av brygga.

- Ingen tro på seier

Utfordringen er at selve konstruksjonen opprinnelig ble anlagt delvis utenfor regulert område i sin tid.

- Den ble bygget med en noe annerledes geometri enn omsøkt. Dette ble den gang ikke meldt inn til bygningsmyndighetene. Sameiet har nå sendt søknad om dispensasjon fra kommunedelplanens krav om regulering.

Clausen opplyser at søknaden er under behandling av byggesaksavdelingen i kommunen.

- Bygningsmyndighetene har innstilt på at det kan gis dispensasjon, men at det nå er opp til politikerne i kommunen. Jeg regner med at dette bare er en formell sak, som vil bli godkjent. Personlig har jeg stor tro på at hyttenaboen ikke vinner fram med sitt krav om fjerning av bryggeanlegget.

Beklager

Nesodden kommune sier bakgrunnen for at de inngår i sameiet Alværn småbåthavn er at brygga brukes til flere kommunale formål, som uteskole og transport til og fra Steilene.

- Brygga tjener viktige formål både for allmennheten og for enkeltgrupper, og har ligget slik den ligger i snart 30 år. Kommunen beklager derfor at bryggen nå kreves fjernet, og kan ikke se at hytteeieren har grunnlag for å kreve dette, sier kommunikasjonssjef Stein Bjørnbekk i Nesodden kommune til Børsen.

Han viser til at det er advokat Tore Skar som håndterer saken på vegne av sameiet, og understreker at kommunen uttaler seg i kraft av sameierrollen:

- Som sameier i Alværn småbåthavn deler ikke kommunen hytteeierens oppfatning hva gjelder strandretten og vesentlige deler av saken for øvrig.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer