Frogner-drapet:

Prosessen bak kaoset: - Uvanlig

Politiet mener byggeprosjektet som endte i en millionstrid, kan ha vært motivet for drapet på 50 år gamle Fevziye Kaya Sørebø. Slik var prosessen før og under byggingen.

KONFLIKT: Den drapssiktede mannen ble hyret inn av drapsofferet og hennes nå avdøde ektemann i forbindelse med en byggesak, blant annet på denne adressen i Oslo. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

I over ni år har oppføringen av en luksusbolig i Kristinelundveien, på Oslos beste vestkant, vært et tema hos plan- og bygningsetaten i kommunen. Først som mottaker av bygge- og rivesøknaden, deretter som klageinstans for frustrerte naboer og hele tida som tilsynsmyndighet.

I mellomtida oppsto det en millionkonflikt mellom prosjektlederen for utbyggingen og kvinnen som hyret ham: Fevziye Kaya Sørebø (50).

Først endte konflikten i retten. Deretter, tror politiet, fikk striden dødelig utfall. I forrige uke ble 50 år gamle Sørebø skutt og drept på åpen gate. Prosjektlederen for utbyggingen ble kort tid etter pågrepet, og er nå siktet for drap.

Dagbladet Børsen redegjør nå for prosessen bak det omstridte byggeprosjektet.

BLE DREPT: Blomster og tente lys ble raskt lagt ned på stedet der kvinnen ble skutt og drept på Frogner. Mannen i 30-åra som er siktet for drapet på en kvinne på Frogner i Oslo onsdag morgen, skylder den drepte kvinnen om lag 12 millioner kroner etter en byggesakskonflikt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Bygget ulovlig

Mens plan- og bygningsetaten har hatt befatning med saken, har utbyggere kommet og gått - og kommet tilbake igjen.

Det er blitt foretatt store ulovlige bygningsarbeider på tomta, og prosjektet er blitt stanset, omprosjektert og behandlet på nytt.

Så seint som 16. mars i år ga etaten byggeprosjektet en ny rammetillatelse. Dette fordi det i 2018 ble oppdaget store ulovlige bygningsarbeider: 510 kvadratmeter mer enn rammetillatelsen ga anledning til, var blitt bygget.

- Det som har vært veldig uheldig her, er at man ikke har bygget i tråd med tillatelsene som var gitt, sier Hanne Høybach til Dagbladet.

Hun er avdelingsdirektør for avdeling for byggeprosjekter i plan- og bygningsetaten i Oslo kommune.

- Er det vanlig?

- Det er heldigvis ikke vanlig, men beklageligvis ikke uvanlig, sier Høybach.

Hun karakteriserer omfanget av ulovlig bygging i denne saken som «stort».

ØNSKER TIPS: Dagbladet møter politiadvokat Rita Parnas etter at politiet fredag 31. april gikk ut med navnet til kvinnen som ble skutt og drept på Frogner i Oslo onsdag 28. april. Video: Agusta Magnusdottir. Reporter: Amanda Walnum Vis mer

Slik var saksgangen

På spørsmål fra Dagbladet har plan- og bygningsetaten sammenfattet saksgangen i byggeprosessen - fra første søknad om rammetillatelse, til i dag.

Det var 1. februar 2012 at Oslo kommune for første gang mottok en søknad om rammetillatelse for oppføring av boligen i Kristinelundveien. Ansvarlig søker var Niels Torp Arkitekter, tiltakshaver var nå avdøde Fevziye Kaya Sørebø (50) og hennes ektemann, som døde i 2018.

Nesten nøyaktig ett år seinere, 8. februar 2013, ga plan- og bygningsetaten ansvarlig søker denne rammetillatelsen. I mellomtida måtte det søkes om rammetillatelse for riving av eksisterende bolig.

Deretter blir det nesten helt stille.

Så, i 2016, får plan- og bygningsetaten melding om at en ny prosjektleder skal stå som ansvarlig søker: firmaet til den nå drapssiktede mannen i 30-åra.

De fikk første igangsettelsestillatelse 2. februar samme år.

- Det er ikke uvanlig at man bytter ansvarlig søker etter at man har fått tillatelser, men i dette tilfellet, slik jeg forstår saken, var det da problemene oppsto, sier avdelingsdirektør Høybach til Dagbladet.

SKUTT: En kvinne ble skutt på åpen gate på Frogner. Her jobber politiet. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Truet med inndragning

For 19. august 2016 truet plan- og bygningsetaten med å trekke tilbake igangsettingstillatelsen til ansvarlig søker, den drapssiktede prosjektlederen.

Det ble sprengt på tomta, men entreprenøren som gjennomførte arbeidet, hadde ikke tillatelse til dette.

På nytt søker den drapssiktede prosjektlederen om igangsettingstillatelse, og får dette 2. november.

Så går det ytterligere to år før det blir gjort ytterligere registreringer i saken i 2018.

25. april: Plan- og bygningsetaten får en bekymringsmelding fra en nabo om dårlig sikring av byggeplassen.

16. mai: Plan- og bygningsetaten får en redegjørelse fra ansvarlig søker om at de har sikret byggeplassen.

21. juni: Plan- og bygningsetaten får et tips om at det er blitt bygget flere hundre kvadratmeter utover det rammetillatelsen ga anledning til.

GUFFENT: Ellinor Sæther var på jobb i området da en kvinne ble skutt og drept på Frogner. Video: Christian Roth Christensen Reporter: Amanda Walnum Vis mer

Vant i retten

Arbeidene som foregikk fra 2016 - da drapsofferet Sørebø (50) inngikk avtalen med den drapssiktede prosjektlederen - og til og med midten av 2018, dannet grunnlaget for den kommende juridiske konflikten.

Sørebø gikk til søksmål mot den nå drapssiktede mannen i 50-åra. Før jul i fjor ble han dømt til å betale nesten tolv millioner kroner i erstatning til drapsofferet.

Retten fant at drapsofferet og hennes avdøde mann hadde lidd store økonomiske tap, og at disse var oppstått som følge av siktedes «uaktsomme, til dels grovt uaktsomme og forsettlige handlinger og unnlatelser».

Dette bunnet ut i blant annet i feillevering, bygging uten prosjektering, bygging uten og i strid med offentligrettslig og privatrettslig godkjenning, samt uaktsomt påført skadeverk på eiendommer, ifølge dommen fra Oslo tingrett.

FLERE MULIGE MOTIVER: Politiadvokat Rita Parnas informerer om at politiet ser på andre mulige motiver enn byggestriden i Frogner-drapet. 3. mai 2021 VIDEO: Vegard Krüger REPORTER: Øystein Andersen Vis mer

Tok over - igjen

5. september 2018 tok Niels Torp Arkitekter igjen over ansvaret for utbyggingen, og ble dermed igjen ansvarlig søker for byggeprosjektet.

Et halvt år seinere, 8. mars 2019, sendte Niels Torp Arkitekter inn en søknad om endringer, hvor de redegjorde for hvordan byggeprosjektet hadde avveket fra rammetillatelsen.

I hele 2019 er det mye dialog mellom plan- og bygningsetaten og Niels Torp Arkitekter om hvordan man skal behandle saken, og i april 2020 anbefalte plan- og bygningsetaten å omprosjektere for å få byggeprosjektet innenfor tillatte rammer.

I september sendte ansvarlig søker, Niels Torp Arkitekter, inn en ny søknad om rammetillatelse, og denne ble gikk 16. mars i år.

Halvannen måned seinere ble 50 år gamle Fevziye Kaya Sørebø skutt og drept på åpen gate på Frogner.

- Vi føler selvfølgelig med familien til avdøde, og synes dette er en helt forferdelig og opprørende sak, sier avdelingsdirektør Høybach om drapet.

ETTERFORSKES: Fevziye Kaya Sørebø (50) ble skutt og drept på åpen gate i Oslo onsdag 29. april. Foto: Nina Hansen / Bjørn Langsem / Dagbladet TV. Vis mer

Kritisk til byggingen

Naboer Dagbladet har intervjuet, beskriver byggearbeidene i Kristinelundveien svært kritisk.

- Det virket helt uansvarlig på meg fra begynnelsen av, sa nabo Karina Nagell-Erichsen til Dagbladet i forrige uke.

Andre naboer forteller at konflikten mellom drapsofferet Sørebø (50) og den drapssiktede mannen var godt kjent i nabolaget.

- Vi har klaget på denne saken gjentatte ganger gjennom åra. Vi har bivånet denne striden i ganske lang tid. Partene har vært så uenige som det går an. Det har vært ganske tydelig for oss, med gjentatte diskusjoner over gjerdet, sa naboen Arnstein Granlie til Dagbladet i forrige uke.

FENGSLES: Den siktede mannen etter drapet på Frogner blir varetektsfengslet i fire uker, ifølge kjennelsen fra retten. Video: NTB Vis mer

Mottok flere klager

Plan- og bygningsetaten mottok også en rekke klager fra naboer, deriblant Spanias ambassade.

- Vurderte plan- og bygningsetaten noen gang å foreta et tilsyn av byggearbeidene i Kristinelundveien?

- Vi hadde ikke grunn til å tro at det var bygget ulovlig før vi fikk inn et anonym melding om at det var bygget utover tillatelsen, svarer avdelingsdirektør Høybach.

- Hva skal til for at en klage utløser et tilsyn?

- Hvis noen klager til oss, skriver vi til ansvarlig søker. Da skriver vi at vi har fått opplyst sånn og sånn, og ber om en redegjørelse. Den ansvarlige søkeren er en profesjonell aktør som håndterer saken for en tiltakshaver, og skal ha kontakt med kommunen og sørge for at alt foregår etter boka.

- Så det er ikke i dette tilfellet lettere å be om tilgivelse enn tillatelse?

- Vi skal generelt påse at ting blir gjort lovlig. Som i dette tilfellet er det anledning til å søke i ettertid når noe er gjort ulovlig, men saken behandles på vanlig måte, og det er ikke automatisk sånn at den blir godkjent. Dersom det ikke blir godkjent, kan man klage, og det kan ende med at man må tilbakeføre.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer