LO før lønnsoppgjøret

- Prøv køen selv

Vil sikre kjøpekraft og løfte lavtlønnede.

KRAV KLARE: LO har spikret kravene i forkant av årets lønnsoppgjør. Foto: Jørn H. Moen
KRAV KLARE: LO har spikret kravene i forkant av årets lønnsoppgjør. Foto: Jørn H. Moen Vis mer
Publisert

Coronakrisa setter ingen stopper for det LO-leder Hans-Christian Gabrielsen omtaler som varemerket på arbeidstakerorganisasjonen.

I forkant av årets lønnsoppgjør krever LO sikring av kjøpekraften, ekstra løft for lavtlønnede, likelønn og seriøsitet.

- Dette er solidaritet i praksis. Med bakgrunn i den endrede situasjonen som følge av pandemien, vil LO sikre medlemmenes kjøpekraft og gjennom kravene prioritere seriøsitet, likelønn og motvirke lavtlønn, oppsummerer Gabrielsen.

Kravene ble vedtatt av LOs representantskap, som møttes digitalt tirsdag.

- Prøv selv å stå i kø

Gabrielsen gikk flere ganger i strupen på regjeringen da han innledet til debatten om LOs krav inn i lønnsoppgjøret.

- Vi vet at kriser rammer skjevt. Også denne. Ledigheten spratt over 300 000 da pandemien traff oss. Fortsatt er over 200 000 helt eller delvis ledige, og 60 000 har vært ledige siden mars. Dette kommer på toppen av dem som fra før sto utenfor, og som har fått en enda lenger vei tilbake, påpeker LO-lederen.

Han advarer mot en todeling i arbeidsmarkedet. Der noen av oss kan jobbe mer eller mindre som normalt, om enn fra hjemmekontor - «mens lavlønnsgrupper presses ut av arbeidslivet», som Gabrielsen formulerer det.

- I en situasjon der pandemien har skapt utrygghet og fortvilelse, er mitt klare budskap til regjeringen dette: I stedet for å svekke økonomien til kommunene og bare forlenge krisepakker i korte perioder og da etter massivt press fra oss og andre, så må krisepakkene vare så lenge krisa varer, fortsatte han.

Permittering og pendlere

For LO er det et krisekrav at permitteringsordningene forlenges til 1. oktober.

- Til dem som hevder at permittering er en årsak til at folk blir stående utenfor arbeidslivet, vil jeg si - «prøv selv å stille deg i køen av arbeidssøkende sammen med 200 000 andre som søker på de 26 000 ledige jobbene som finnes», tordner LO-lederen.

Børsen har de siste dagene skrevet om anslagsvis 6000 dagpendlere over svenskegrensa som nå er utestengt fra arbeidsplassen, uten lønn og uten annen inntektssikring.

- LO støtter strenge tiltak for å hindre importsmitte. Men stengt grense førte til at tusenvis av arbeidstakere over natta ble utestengt fra arbeidsplassen. Uten lønn, uten annen sikring. Fremdeles har ikke regjeringen kommet med noen løsning. Dette må det ryddes opp i straks, krever Gabrielsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer