Elizabeth Holmes

- Prøvde å rømme

Påtalemyndigheten mener den tidligere toppsjefen Elizabeth Holmes (38) prøvde å rømme fra USA før hun skal inn og sone en straff på over 11 års fengsel for bedrageri.

ANKLAGES: Den tidligere toppsjefen Elizabeth Holmes blir anklaget for å ha prøvd å rømme. Foto: REUTERS/Brendan McDermid/File Photo
ANKLAGES: Den tidligere toppsjefen Elizabeth Holmes blir anklaget for å ha prøvd å rømme. Foto: REUTERS/Brendan McDermid/File Photo Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Holmes var teknologigründeren bak blodtestingsselskapet Theranos. På det meste var selskapet verdsatt til 9 milliarder dollar (om lag 90 milliarder kroner), og hun ble kalt «den kvinnelige Steve Jobs». Så raknet selskapet, og hun ble dømt for å ha bedratt selskapets investorer. I november ble hun ilagt en straff på mer enn 11 års fengsel.

Nå hevder påtalemyndighetene at Holmes planla å rømme til Mexico før hun skal inn og sone straffen, melder flere amerikanske medier, blant annet CNN.

Det kommer fram i rettsdokumenter som ble sendt inn fredag.

Tur til Mexico

- Myndighetene ble 23. januar 2022 klar over at Holmes hadde bestilt en internasjonal flytur til Mexico med avreise 26. januar 2022 uten å planlegge en reise tibake. Bare etter at myndighetene tok opp denne uatoriserte turen med forsvarerne ble turen avlyst, skriver påtalemyndigheten i dokumentet.

Holmes er blitt beordret til å møte opp til soning av straffen 27. april i år, men nå ønsker påtalemyndigheten å framskynde dette. De mener det er en reell risiko for at Holmes vil forsøke å rømme.

Holmes på sin side har anket dommen og bor nå på et sted med månedlige boutgifter på rundt 13000 dollar (om lag 130.000 kroner), ifølge påtalemyndigheten.

- Vi antar at Holmes vil svare at hun ikke faktisk forlot landet som planlagt. Men det er vanskelig å vite med sikkerhet hva hun ville ha gjort dersom myndighetene ikke hadde grepet inn. Etter straffeutmålingen har insentivet til å rømme aldri vært høyere, og Holmes har midlene til å agere på det insentivet, hevder påtalemyndigheten.

De advarer også mot forskjellsbehandling i rettsvesenet.

- Det er ikke to rettssystemer - ett for rike og ett for fattige. Det er ett rettssystem for dette landet, skriver de i rettsdokumentene.

- Bryllup

Holmes eller forsvarerne hennes har foreløpig ikke kommentert anklagene.

I en epost fra Holmes forsvarere til påtalemyndigheten hevder de at turen til Mexico ble bestilt før dommen, og at den tidligere toppsjefen håpet utfallet ville bli annerledes, slik at hun kunne reise på Mexico-turen for å delta i bryllupet til venner.

Den tidligere gründeren gråt da hun fikk ordet under straffeutmålingen i november.

- Jeg har følt på en inderlig skam for det folk har gått gjennom fordi jeg sviktet dem, sa hun, ifølge Reuters.

Den gangen kom det også fram i rettsdokumentene at Holmes er gravid med sitt andre barn. Barnet må dermed bli født mens hun er i fengsel, melder The New York Times.

Raknet

Holmes og ektemannen Billy Evans ble foreldre for første gang sommeren 2021, ikke lang tid før rettssaken hennes begynte.

Selskapet hennes, Theranos, tiltrakk seg store investorer og partnere og ble på et tidspunkt verdsatt til svimlende 9 milliarder dollar. Det skjedde etter at Holmes og selskapet påsto at de hadde utviklet teknolog for å teste for en rekke sykdommer og tilstander bare med noen få dråper blod.

Det hele begynte imidlertid å rakne etter en omfattende journalistisk granskning i Wall Street Journal i 2015. Der kom det fram at Theranos bare hadde utført om lag et dusin av de hundrevis av testene de hevdet at det kunne utføre med sin teknologi, og at resultatetene hadde vært tvilsomme.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer