Prøvde å senke oligarkens yacht - arrestert

Ukraineren «følte han måtte gjøre noe» etter å ha sett brutale bilder fra hjemlandet.

YACHT: Oligarkens superyacht har en verdi på 59 millioner kroner, og den er 48 meter lang. Illustrasjonsfoto. Foto: Shutterstock
YACHT: Oligarkens superyacht har en verdi på 59 millioner kroner, og den er 48 meter lang. Illustrasjonsfoto. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

En ukrainsk sjømann ble søndag arrestert på Mallorca etter å ha forsøkt å senke luksusyachten «Lady Anastasia».

Yachten er 48 meter lang og verdt cirka 5 millioner pund, 59 millioner kroner, ifølge The Guardian.

Oligark-eier

Senkningsforsøket skal ha vært politisk motivert - eieren av fartøyet er nemlig toppsjefen i den russiske våpeneksportøren Rosoboronexport - oligark Alexander Mikheev.

Mikheev er også tidligere sjef for det russiske helikopterforbundet, ifølge avisa.

Yachtsenkeren skal de siste ti åra ha jobbet som mekaniker på det aktuelle luksusfartøyet.

Følte han måtte

Bakteppet for handlingen er at «han følte han måtte gjøre noe» etter å ha sett videoen av en rakett som treffer et leilighetskompleks i den ukrainske hovedstaden Kyiv, ifølge avisa.

- Eieren av denne yachten er en kriminell som lever av å selge våpen som nå brukes til å drepe ukrainere, fortalte mannen til politiet idet han ble arrestert.

Tiltalte forklarte overfor dommeren at han trodde raketten som traff leilighetskomplekset hadde blitt produsert av Mikheev, altså sjefen, sitt selskap.

KYIV: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj går ut mot falsk informasjon om at han og den ukrainske hæren legger ned våpnene. Video: Twitter/@ZelenskyyUa/@BlessedCloudz Vis mer

Ifølge Independent skal mannen ha bodd i et liknende leilighetskompleks i den ukrainske hovedstaden, og ønsket derfor å ta hevn på sin sjef.

- Stridshodet eksploderte ikke, men mer enn fem etasjer ble fortsatt ødelagt, skal mannen ha uttalt i retten.

Han ble etter noen timer løslatt i påvente av siktelse.

Åpnet ventiler

Mannen skal angivelig ha åpnet skipets ventiler, noe som fikk det til å synke delvis, ifølge den spanske avisa Ultima Hora, skriver Independent.

Han løsnet en ventil i maskinrommet og en annen der mannskapet bor, slik at vann strømmet inn. Han skrudde også av drivstoffventilene og strømmen på skipet. Etterpå skal han ha bedt tre andre besetningsmedlemmer, også disse ukrainere, om å forlate skipet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer