- Prøver seg med en frekkis

Fellesforbundets mektige leder Jørn Eggum vil ikke høre på NHOs advarsler om at coronaviruset må få betydning for lønnsoppgjøret.

SLÅR TILBAKE: LO-boss Jørn Eggum mener NHO tar feil når de sier at coronaviruset må få betydning for det kommende lønnsoppgjøret. Foto: Lars Eivind Bones.
SLÅR TILBAKE: LO-boss Jørn Eggum mener NHO tar feil når de sier at coronaviruset må få betydning for det kommende lønnsoppgjøret. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer
Publisert

- Vi vet ikke noe om de langsiktige konsekvensene. Det usikre tall. NHO er altfor tidlig å prøve seg med en frekkis. De prøver sikre seg en politisk gevinst det ikke er dekning for på en sykdom vi ikke vet omfanget av, sier Jørn Eggum.

NHO-leder Ole Erik Almlid sa følgende til Børsen etter arbeidsgiverforeningens representantskapsmøte i Bergen i går:

- Den forsiktig anslåtte lønnsveksten på 2,9 prosent viser at landene rundt oss har sett alvoret, og det var altså før coronaeffekten. Derfor sier vi at vi må ende på 2-tallet, og fortrinnsvis under 2,9 prosent.

Under Europa

Tallet 2,9 prosent referer til anslaget som det partssammensatte Teknisk Beregningsutvalg (TBU) har gitt for lønnsveksten i Europa i år.

Almlid mener at det norske lønnsoppgjøret må enda lavere - for, som han sier, å sikre konkurransekraften til norske eksportbedrifter.

Den argumentasjonen kjøper ikke Eggum fra LO-forbundet Fellesforbundet, som innleder årets lønnsoppgjør med NHO-foreningen Norsk Industri tirsdag til uka.

Strammer klypa

- Jeg registrerer at Almlid prøver å være hardere i klypa enn han har vært tidligere. Han bruker usikkerheten, for det er ikke tvil om at det er en usikkerhet. Men dette viruset er globalt, og det er derfor ikke sånn at norsk konkurransekraft svekkes som følge av dette, sier Eggum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer