- Prøver seg med en frekkis

Fellesforbundets mektige leder Jørn Eggum vil ikke høre på NHOs advarsler om at coronaviruset må få betydning for lønnsoppgjøret.

SLÅR TILBAKE: LO-boss Jørn Eggum mener NHO tar feil når de sier at coronaviruset må få betydning for det kommende lønnsoppgjøret. Foto: Lars Eivind Bones.
SLÅR TILBAKE: LO-boss Jørn Eggum mener NHO tar feil når de sier at coronaviruset må få betydning for det kommende lønnsoppgjøret. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer
Publisert

- Vi vet ikke noe om de langsiktige konsekvensene. Det usikre tall. NHO er altfor tidlig å prøve seg med en frekkis. De prøver sikre seg en politisk gevinst det ikke er dekning for på en sykdom vi ikke vet omfanget av, sier Jørn Eggum.

NHO-leder Ole Erik Almlid sa følgende til Børsen etter arbeidsgiverforeningens representantskapsmøte i Bergen i går:

- Den forsiktig anslåtte lønnsveksten på 2,9 prosent viser at landene rundt oss har sett alvoret, og det var altså før coronaeffekten. Derfor sier vi at vi må ende på 2-tallet, og fortrinnsvis under 2,9 prosent.

Under Europa

Tallet 2,9 prosent referer til anslaget som det partssammensatte Teknisk Beregningsutvalg (TBU) har gitt for lønnsveksten i Europa i år.

Almlid mener at det norske lønnsoppgjøret må enda lavere - for, som han sier, å sikre konkurransekraften til norske eksportbedrifter.

Den argumentasjonen kjøper ikke Eggum fra LO-forbundet Fellesforbundet, som innleder årets lønnsoppgjør med NHO-foreningen Norsk Industri tirsdag til uka.

Strammer klypa

- Jeg registrerer at Almlid prøver å være hardere i klypa enn han har vært tidligere. Han bruker usikkerheten, for det er ikke tvil om at det er en usikkerhet. Men dette viruset er globalt, og det er derfor ikke sånn at norsk konkurransekraft svekkes som følge av dette, sier Eggum.

Fagforeningsbossen legger til at det først og fremst er reiselivet som så langt har merket avbestillinger, mens deler av industrien er berørt fordi det ikke kommer leveranser fra Kina, der fabrikkene i stor grad er eller har vært stengt. Det er å anse som forbigående.

- Men anslaget på 2,9 prosent lønnsvekst hos våre handelspartnere, det er jo et faktum?

-Ja, men det er foreløpige tall. Nå ligger 2,9 der som et teppe. men det er ikke noe som er hellig for oss. En del av dette bildet er dessuten at kronekursen gir oss en fantastisk forsterkning i konkurransekraften, sa Eggum da han i dag møtte norske journalister til et seminar i forkant av lønnsoppgjøret.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer