Milliardærlista

- Provokasjon

Aldri før har landets rikeste kontrollert større verdier. - Kode rød for likhetssamfunnet, tordner Rødts nyvalgte stortingsrepresentant Mimir Kristjansson.

TELLER: En provokasjon for alle som lurer på hvordan de skal klare strømregninga og økt boligrente, mener Rødt-politiker Mimir Kristjansson. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TELLER: En provokasjon for alle som lurer på hvordan de skal klare strømregninga og økt boligrente, mener Rødt-politiker Mimir Kristjansson. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

For første gang i historien holder det ikke å være god for en milliard kroner for å få plass på Kapitals oversikt over landets 400 rikeste. Sju milliardærer fikk ikke plass på årets liste.

Samlet sitter Norges rikeste på 1.696 milliarder kroner i formue. Det er mer enn alle inntektene på statsbudsjettet.

I snitt sitter de 400 rikeste på 4,3 milliarder kroner, noe som betyr at hver av dem i gjennomsnitt har blitt 750 millioner kroner rikere det siste året.

Kode rød

Rødt-politiker Mimir Kristjansson ser økningen som et resultat av en villet og bevisst politikk.

- Under Erna Solberg er formuen for de 400 rikeste blitt doblet. Det er et grelt testamente over den ulikhetspolitikken hennes regjering har ført, sier Kristjansson til Børsen.

- 400 mennesker er jo en ganske liten gruppe - er dette egentlig noe å mase om?

- De er få, og det er nettopp det som er et så stort problem. De har jo ikke pengene i madrassen. Vi snakker om eierskap, altså makt over mange menneskers liv. Vi har en enorm konsentrasjon av makt på veldig få hender. Dette er kode rød for likehetssamfunnet, sier Rødt-politikeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer