Milliardærlista

- Provokasjon

Aldri før har landets rikeste kontrollert større verdier. - Kode rød for likhetssamfunnet, tordner Rødts nyvalgte stortingsrepresentant Mimir Kristjansson.

TELLER: En provokasjon for alle som lurer på hvordan de skal klare strømregninga og økt boligrente, mener Rødt-politiker Mimir Kristjansson. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TELLER: En provokasjon for alle som lurer på hvordan de skal klare strømregninga og økt boligrente, mener Rødt-politiker Mimir Kristjansson. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

For første gang i historien holder det ikke å være god for en milliard kroner for å få plass på Kapitals oversikt over landets 400 rikeste. Sju milliardærer fikk ikke plass på årets liste.

Samlet sitter Norges rikeste på 1.696 milliarder kroner i formue. Det er mer enn alle inntektene på statsbudsjettet.

I snitt sitter de 400 rikeste på 4,3 milliarder kroner, noe som betyr at hver av dem i gjennomsnitt har blitt 750 millioner kroner rikere det siste året.

Kode rød

Rødt-politiker Mimir Kristjansson ser økningen som et resultat av en villet og bevisst politikk.

- Under Erna Solberg er formuen for de 400 rikeste blitt doblet. Det er et grelt testamente over den ulikhetspolitikken hennes regjering har ført, sier Kristjansson til Børsen.

- 400 mennesker er jo en ganske liten gruppe - er dette egentlig noe å mase om?

- De er få, og det er nettopp det som er et så stort problem. De har jo ikke pengene i madrassen. Vi snakker om eierskap, altså makt over mange menneskers liv. Vi har en enorm konsentrasjon av makt på veldig få hender. Dette er kode rød for likehetssamfunnet, sier Rødt-politikeren.

- Høres nesten ut som du i dag er mer kommunist enn sosialist?

- Vi er nødt til å gjøre noe med dette de neste åra. Når de rikeste stikker av på denne måten, svekker det tilliten i samfunnet og dugnad slik vi har sett under coronapandemien blir umulig. Da vår vi amerikanske tilstander, og da har vi åpenbart et problem.

Sviktende reguleringer

For et år siden måtte du være god for 850 millioner kroner for å komme med på Kapitals liste over Norges 400 rikeste. 37 av navnene på årets liste er nye.

De 100 rikeste på topp 400-lista kontrollerer 66 prosent av den samlede rikingformuen.

- Under valgkampen lanserte Rødt et skatteopplegg der vi skattlegger de rikeste med 50 milliarder kroner mer enn i dag. Vi må øke skatt kraftig på arv, formue og store selskapsoverskudd, sier Kristjansson.

- Ikke noe dere uten videre får flertall for, selv om det ligger an til regjeringsskifte?

- Vi vet at 70 av de 100 rikeste er arvinger. Dette følger blodet. Videre er det sånn at mange av de rikeste har tjent sine formuer på sviktende reguleringer. Det gjelder særlig innen eiendom, dagligvare og oppdrett. Så her kommer utfordringen til den rødgrønne regjeringa som er på vei. Spørsmålet er om de klarer å gjøre noe med dette.

Rik på krisepakker

En av dem som kan få en posisjon i den rødgrønne regjeringa Kristjansson snakker om, er SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski.

- Kapital-listen er sjokkerende. Vi ser en enorm vekst i antall milliardærer i det som har vært et kriseår både i Norge og i verden. Det viser at krisa har vært grunnleggende urettferdig, der mange har fått dårligere råd og mistet jobben, mens de aller rikeste har økt sine formuer, sier Kaski til Børsen.

Hun har en klar teori om hvorfor det ble slik.

- Jeg frykter at noe av kriseresponsen har bidratt til dette. Fordi staten har stilt opp med krisepakker til kapitaleierne framfor å redde jobbene til folk. Nå er det på tide at de rikeste betaler mer i skatt, sier Kaski til Børsen.

Hun tar til orde for en kommisjon som både ser på krisehåndteringens økonomiske sider, men som også vurderer utjevnende tiltak.

- De økte forskjellene skyldes særlig at de rikeste på toppen stikker fra. Dette er ytterst problematisk, mener Kaski.

Kristjansson kunne ikke vært mer enig:

- Rikinglista kom samme dag som folk fikk vite at boliglånet er i ferd med å bli dyrere. Det kommer på toppen av rekordhøye strømregninger. Dette er en provokasjon for alle som teller på fingrene og lurer på hvordan de skal klare disse økte regningene, sier Rødt-politikeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer