Milliardærlista

- Provokasjon

Aldri før har landets rikeste kontrollert større verdier. - Kode rød for likhetssamfunnet, tordner Rødts nyvalgte stortingsrepresentant Mimir Kristjansson.

TELLER: En provokasjon for alle som lurer på hvordan de skal klare strømregninga og økt boligrente, mener Rødt-politiker Mimir Kristjansson. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TELLER: En provokasjon for alle som lurer på hvordan de skal klare strømregninga og økt boligrente, mener Rødt-politiker Mimir Kristjansson. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

For første gang i historien holder det ikke å være god for en milliard kroner for å få plass på Kapitals oversikt over landets 400 rikeste. Sju milliardærer fikk ikke plass på årets liste.

Samlet sitter Norges rikeste på 1.696 milliarder kroner i formue. Det er mer enn alle inntektene på statsbudsjettet.

I snitt sitter de 400 rikeste på 4,3 milliarder kroner, noe som betyr at hver av dem i gjennomsnitt har blitt 750 millioner kroner rikere det siste året.

Kode rød

Rødt-politiker Mimir Kristjansson ser økningen som et resultat av en villet og bevisst politikk.

- Under Erna Solberg er formuen for de 400 rikeste blitt doblet. Det er et grelt testamente over den ulikhetspolitikken hennes regjering har ført, sier Kristjansson til Børsen.

- 400 mennesker er jo en ganske liten gruppe - er dette egentlig noe å mase om?

- De er få, og det er nettopp det som er et så stort problem. De har jo ikke pengene i madrassen. Vi snakker om eierskap, altså makt over mange menneskers liv. Vi har en enorm konsentrasjon av makt på veldig få hender. Dette er kode rød for likehetssamfunnet, sier Rødt-politikeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.