Nye corona-tiltak:

Provosert over treig regjering

Lørdag kveld ba helseminister Bent Høie landets studenter om å studenter utsette reiser til studiestedene sine. - Jeg var allerede i seng, og satte meg på toget morgen etter, sier Margit Fausko. Hun vil ha kompensasjon for alle landets studenter.

IRRITERT: Margit Fausko er student og MDG-politiker. Hun mener regjeringen var alt for seint ute med å si at studentene ikke skulle dra tilbake til studiestedene. Foto: Privat
IRRITERT: Margit Fausko er student og MDG-politiker. Hun mener regjeringen var alt for seint ute med å si at studentene ikke skulle dra tilbake til studiestedene. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Lørdag kveld kunne Dagbladet melde at regjeringen ba landets studenter om å vente med å reise tilbake fra juleferie.

- Hensikten er å dempe smittetrykket, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) til Dagbladet.

Samme kveld skrev helseminister Bent Høie på sin Facebook-side at «han er svært bekymret for den stigende coronasmitten i Norge», og at regjeringen ber studenter som har anledning til å «unngå å sette seg på fly, tog eller buss for å reise tilbake til studiestedet sitt. All undervisning blir digital».

- Da var jeg allerede i seng, og morgenen etter tok jeg toget til Ås. Det er sjelden jeg blir provosert over coronatiltak, men dette kom altfor seint, sier Fausko til Dagbladet.

Sliter økonomisk

Nå ber Fausko regjeringen om å kompensere studentene for kollektivbillettene fra hjemsted til studiested. Hun viser til at landets studenter allerede sliter økonomisk, og at mange har mistet deltidsjobber på grunn av corona-nedstengningen i landet.

- Vi har ikke fått noe fra regjeringens corona-krisepakker, så derfor må vi få kompensasjon for at regjeringa var så seine med å gi oss råd om å utsette reisa til studiestedene våre, sier hun.

Fausko, som er fra Hemsedal, sitter i fakultetsstyret ved Norges miljø- og bioteknologiske universitet (NMBU) i Ås, og er også med i studieutvalget ved Fakultet for biovitenskap, i tillegg til å være MDG-politiker og førstekandidat til Stortinget for Buskerud kommune.

Tusen per student

Fausko foreslår nå at Statens lånekasse gir ut tusen kroner til alle studenter ved neste semesterutbetaling.

- Det vil være en ubyråkratisk måte å gjøre det på. I tillegg bør det være mulig å søke om kompensasjon for billetter som er dyrere enn dette, sier hun.

- Men er ikke dette mulig å få tilbake på reiseforsikringa, spør Dagbladet.

- Jeg har sjekket, og det blir ikke dekket av reiseforsikringen fordi det er en anbefaling fra regjeringens side, og ikke et krav. Da er ikke forsikringsselskapene pliktige til å betale. I stedet må reisene betales av de mest pliktoppfyllende studentene, som fulgte regjeringens råd, sier Fausko.

Sliter psykisk

Fausko er også bekymret for studenters psykiske helse, og viser til flere undersøkelser, som viser at mange unge sliter under covid-19-nedstengningen.

- Studenter er spesielt sårbare under denne pandemien, det bør regjeringa snart ta på alvor. I tillegg til en sårbar økonomi, er vi enda mer sårbare for ensomhet og dårlig psykisk helse nå enn vi pleier. Fysisk undervisning er bra for oss og har nesten ikke bidratt til smitte i det hele tatt under pandemien, sier Fausko og viser til råd og tiltak fra en ekspertgruppe til regjeringen når det gjelder landets studenter.

Hun er kritisk til at universitets- og høyskoleundervisning nå er stengt.

- Samtidig får kjøpesentre lov til å være åpne. Taper studentene fordi vi er så billige å sette inn tiltak mot, lurer hun.

Hvorfor så seint?

Det som provoserer Fausko og andre studenter mest, er hvor seint de ble varslet. Søndag 3. januar er den dagen flest studenter drar fra hjemmene sine og til studiestedene.

- Tror han studenter flest kjøper billett på bussen, flyet eller toget i disse dager? Selvfølgelig ikke. Alle må kjøpe billetter tidlig, for å sikre seg plass, sier hun, og oppsummerer:

- Jeg er provosert og ikke imponert, og lurer på hvorfor beskjeden kom så seint. Hvis corona-situasjonen var så åpenbart ille, skjønner jeg ikke hvorfor helseministeren ikke kunne si ifra før, sier den provoserte agroøkologi-studenten.

Smitten øker

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) har «stor forståelse for at studenter, ansatte og alle andre i samfunnet gjerne skulle hatt informasjon tidligere».

- Men vi kan ikke iverksette inngripende tiltak for tidspunkt langt fram i tid. Det betyr at vi for eksempel ikke kunne sagt før jul at ingen studenter og elever fikk møte på lærestedet sitt flere uker fram i tid, sier Asheim i en mail til Dagbladet.

SEINT UTE: Henrik Asheim er minister for høyere utdanning. - Vi valgte å gå ut med informasjonen til studenter og ansatte ved fagskoler, høyskoler og universitetet så fort vi fikk rådene fra FHI, sier han. Foto: Vidar Ruud / NTB
SEINT UTE: Henrik Asheim er minister for høyere utdanning. - Vi valgte å gå ut med informasjonen til studenter og ansatte ved fagskoler, høyskoler og universitetet så fort vi fikk rådene fra FHI, sier han. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Han viser til det mye omtalte smittetrykket.

- Nå er smitten på vei oppover, den er geografisk spredt og regjeringen er bekymret for utviklingene. Da må vi gjøre innstramminger nå slik at vi får kontroll på situasjonen raskt, sier han.

Lørdag 2. desember kom Folkehelseinstituttet med nye anbefalinger.

- Samme kveld ga vi informasjon til studenter og ansatte ved fagskoler, høyskoler og universiteter om anbefalingene som berørte dem. Dette var nærmere ett døgn før elever, lærere og resten av befolkningen fikk beskjed. Vi hadde to muligheter, ta det ut lørdag kveld eller vente til søndag kveld, da valgte vi å gi informasjon så tidlig som mulig, sier Asheim.

Han understreker at regjeringen ikke innførte et forbud for studentene mot å reise til studiestedet sitt.

PS: Agroøkologi er læren om bærekraftige matsystem.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer