Provoserte Putin: - Tok ikke signalene

Wagner-leder Jevgenij Prigozjin hadde et stort imperium og en stor formue da han døde. Foreløpig er det helt i det blå hva framtida bringer for imperiet.

«PUTINS KOKK»: Jevgenij Prigozjin tjente seg rik på på cateringavtaler han fikk som følge av sitt tette bånd til Vladimir Putin. Her er de to avbildet på en av fabrikkene som produserer skolemat i 2010. Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
«PUTINS KOKK»: Jevgenij Prigozjin tjente seg rik på på cateringavtaler han fikk som følge av sitt tette bånd til Vladimir Putin. Her er de to avbildet på en av fabrikkene som produserer skolemat i 2010. Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

- Det er ingen som kan erstatte Prigozjin sånn helt uten videre. Det var en spesiell type, sier Jørn Holm-Hanssen, Russland-ekspert og forsker ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved OsloMet, til Børsen.

Ifølge russiske myndigheter døde Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin da et fly styrtet i Tver, nord for Moskva, onsdag. Ti personer, blant dem flere Wagner-topper, skal ha vært om bord. Alle mistet livet.

Det satte på mange måter et punktum for den anspente situasjonen mellom Kreml og Prigozjin, etter hans kuppforsøk i juni.

Flere peker nå på Vladimir Putin, og mener han står bak det antatte dødsfallet til Wagner-lederen. Britisk etterretning har allerede gått ut med at de mener at sikkerhetstjenesten FSB sannsynligvis står bak styrten.

Dette avfeier Kreml som «reinspikka løgn» og torsdag kondolerte Putin til familiene til alle som var om bord.

Styrtrik

Når det gjelder Prigozjin så var han en styrtrik mann. Den stammer i stor grad fra en cateringvirksomhet, som han, via sitt forhold til Putin, sikret lukrative cateringavtaler. Han ble blant annet cateringleverandør til Kreml, noe som ga ham tilnavnet «Putins kokk».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.