Pumper opp omstridt leieavtale

I den nye festekontrakten for Nordkapplatået øker grunneier den årlige leien på Nordkapp-platået med 5 354 prosent.

OMSTRIDT: Leien for Nordkapplatået er økt fra 65 000 i året til nær 3,5 millioner kroner i året. Men Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
OMSTRIDT: Leien for Nordkapplatået er økt fra 65 000 i året til nær 3,5 millioner kroner i året. Men Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rica Eiendom har tidligere betalt 65 000 kroner i året for å leie 900 mål av en av Norge største turistattraksjoner. Nå er leieprisen er økt til 3 480 000 kroner i året, skriver Klassekampen.

Samtidig er arealet redusert til en åttendedel.

Det er kortversjonen av den nye leieavtalen som Rica Eiendom og Finnmarkseiendommen (FeFo) ble enige om i slutten av november.

Men saken stopper ikke her:

Nordkapp kommune utarbeider for tiden en plan for området, og politikerne beklager at avtalen allerede er signert.

– Vi er skuffet over at partene ikke ventet på lokaldemokratiet. Vi kommer uansett til å regulere Nordkapp-platået, også der Rica/Scandic har sitt anlegg, til offentlige formål, sier ordfører Jan Olsen (SV).

Nordkapp-saken var en stor sak i høstens lokalvalg. Det nye kommunestyret har vedtatt et bygge- og delingsforbud på platået. Dermed kan ikke leietakerne gjøre noe før kommunen sier ja.

Styreleder Bente Haug i FeFo mener kontakten med kommunen har vært god.

– Til forskjell fra ordføreren driver ikke vi med politikk. Vi er bundet av juss og lovverket, blant dem tomtefesteloven. Vi har strukket oss langt for å etterkomme lokalsamfunnets ønsker, sier hun.

Rica leier området videre til Scandic, som hvert år krever inn 50 millioner kroner i besøksavgift. Festeavgifta går til grunneier FeFo.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer