Irland:

Punger ut til innflyttere

Irland punger ut beløp inntil nesten en million kroner for dem som vil flytte til en av de idylliske, avsidesliggende øyene. Men det er noen haker.

ØY: Idylliske Inis Mór er blant alternativene i Irlands nye ordning. Foto: Shutterstock / NTB
ØY: Idylliske Inis Mór er blant alternativene i Irlands nye ordning. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

For dem som ønsker å bytte ut bylivets kjas og mas med en roligere tilværelse blant bølgeskvulp og rå natur, er muligheten her.

Irland har nemlig lansert en «ambisiøs» plan, der de håper å sprøyte liv inn i landets avsidesliggende øyer.

Punger ut

På Irlands ville vestkyst ligger det rundt 30 øyer som ikke er tilknyttet fastlandet med bru. Øyene har noen fastboende året rundt, men er også isolert fra fastlandet av tidevannet.

Det er imidlertid få som bor her, og myndighetene tilbyr nå å betale penger til folk som er villig til å flytte til en av øyene.

Ordningen trer i kraft 1. juli, og utbetalingene er på opptil 84 000 euro. Det tilsvarer cirka 974 000 kroner.

Men det er noen haker.

Myndighetene ønsker at ledige eller nedlagte bygg på øyene skal pusses opp - slik at de blir boliger som kan stå lenge.

For å få utbetalt et beløp, må pengene brukes til å pusse opp et forlatt hjem. Eiendommen må ha blitt oppført før 1993 og stått ledig i mer enn to år, ifølge Fortune.

Storsatsing

Målet med ordningen, som heter «Our Living Islands», er å «sikre at bærekraftige, levende samfunn kan fortsette å leve - og trives - på offshore-øyene i mange år framover.»

Det var bygde- og samfunnsutviklingsminister Heather Humphreys som kunngjorde planen tidligere denne måneden.

- Som et resultat av å gjennomføre denne politikken vil vi se flere mennesker som bor og jobber på øyene våre, med gode karrieremuligheter, uavhengig av hvor arbeidsgiveren deres har hovedkontor, sier hun i en pressemelding.

For å gjøre øyene mer attraktive for fjernarbeid, vil det også i løpet av de neste tre åra satses på økt tilgang til helse- og utdanningstjenester, samt utbedring av vannsystemet, ifølge Fortune.

En av mulighetene er Inis Mór - der innspillingen av den kritikerroste filmen «The Banshees of Isherin» fra 2022 foregikk. Men også Árainn Mhór, en «rik og vibrerende øy» utenfor Donegal-kysten, ifølge Business Insider.

Nyhetsbyrået bemerker også at selv om hvem som helst kan kjøpe eiendom i Irland, er det ikke nødvendigvis slik at man får en rett til å bo i landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer