I år har enda flere sikret seg hytte i milliardærenes lekegrind til fjells.

Dette er de største luksuskjøpene hittil.

Punget ut for
Norges dyreste

Publisert

Et iskaldt hyttemarked, skyhøye strømregninger, tyngende rente, svindyre vedpriser og hyttegløgg som koster mer enn det smaker. Det er lite som har talt for store investeringer i fritidsmarkedet dette året.

ettertraktede Norefjell trosser derimot pengesterke kjøpere motbakken for å sikre seg et eget stykke vinterparadis.

Kosmetikkarving Hermine Midelfart Malling (52) og eiendomsinvestor Peter T. Malling (52) er blant dem. Ekteparet står nemlig for det desidert dyreste hyttekjøpet hittil i år.

KOSTBART: Hyttemarkedet har vært i fritt fall som følge av økte renter og høy inflasjon. Enkelte satser likevel på luksuriøse investeringer for rekreasjon og lek - som kosmetikkarving Hermine Midelfart Malling (52) og eiendomsinvestor Peter T. Malling (52) (avbildet). Foto: Andreas Fadum
KOSTBART: Hyttemarkedet har vært i fritt fall som følge av økte renter og høy inflasjon. Enkelte satser likevel på luksuriøse investeringer for rekreasjon og lek - som kosmetikkarving Hermine Midelfart Malling (52) og eiendomsinvestor Peter T. Malling (52) (avbildet). Foto: Andreas Fadum Vis mer

Fra 20 mill. og opp

Det viser en oversikt fra Prognosesenteret. Tallene er også omtalt av DN. De 100 dyreste hyttekjøpene har hatt en prislapp på 12 millioner kroner eller mer. Hele 22 objekter har kostet fra 20 millioner kroner og opp mot det dobbelte.

KREMEN AV KREMEN: Vinterparadiset Norefjell er spesielt ettertraktet blant hyttekjøpere fra Oslo, og byr blant annet på Norefjell Ski & Spa. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KREMEN AV KREMEN: Vinterparadiset Norefjell er spesielt ettertraktet blant hyttekjøpere fra Oslo, og byr blant annet på Norefjell Ski & Spa. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I eksklusive Vidsynveien betalte Midelfart og Malling på sin side 39 millioner kroner. Norefjell er, foruten sin korte reisevei fra Oslo, kjent for å tiltrekke seg kjøpere med dype lommer.

- Det er bygget en god del dyre og eksklusive hytter og leiligheter på Norefjell de siste åra. Spetalen satte på mange måter standarden da han punget ut 41 millioner kroner for 2-3 år siden, sier eiendomsmegler Morten Høegh i Sem & Johnsen.

EKSKLUSIV: Hermine Midelfart Malling og ektemannen Peter Malling sikret seg nylig denne kremhytta til 39 millioner kroner på Norefjell, ifølge tinglysningen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
EKSKLUSIV: Hermine Midelfart Malling og ektemannen Peter Malling sikret seg nylig denne kremhytta til 39 millioner kroner på Norefjell, ifølge tinglysningen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Prisrekord

For Midelfart og Malling er i godt selskap. Investor Jan Petter Sissener og det kjente finansparet Charlotte og Øystein Stray Spetalen er blant naboene.

De to sistnevnte hadde opprinnelig en luksusleilighet på Norefjell som ble solgt i 2021. Samme år kjøpte de ei hytte til rekordhøye 41 millioner kroner - i det som etter hvert har blitt milliardærenes lekegrind på fjellet.

- Hyttekjøp i Vidsynveien går igjen?

- Dette området er kjent for å ha flesteparten av de dyreste og største hyttene. De er gjerne av høy kvalitet, i størrelsesordenen 300-600 kvadratmeter, med fasiliteter som eget bibliotek, vinkjeller og spaavdeling, forklarer Høegh.

Megleren har nær 30 års fartstid i hyttemarkedet på Norefjell.

BLINDLEIA: Hvis du ikke har arvet hytta og er vanlig lønnsmottaker, har du neppe råd til en av perlene i Norges dyreste kyststripe. De som har råd til å bruke titalls millioner de forblåste holmene, virker ganske fornøyde - når de ikke krangler med bråkete naboer, eller med myndighetene om diverse utbyggingstiltak. Video: Matias Grinde / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Avviser

Verken Midelfart eller Malling har besvart Børsens henvendelser. De er for øvrig ikke alene om å sikre seg eiendom i Vidsynveien. Advokat Charlotte Bang-Hansen (47) står også oppført som kjøper av ei hytte her for den nette sum av 32 millioner kroner.

Heller ikke hun har besvart vår henvendelse.

MONSTERKJØP: Advokat Charlotte Bang-Hansen sikret seg hytta nederst i bildet for 32 millioner kroner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MONSTERKJØP: Advokat Charlotte Bang-Hansen sikret seg hytta nederst i bildet for 32 millioner kroner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Er Norefjell i ferd med å bli et hytteområde forbeholdt de med dypest lommer?

- Nei, absolutt ikke. Det er mye dyre objekter, men slik er det også på Geilo og Kvitfjell, framholder Høegh.

Solgt «off market»

Hakk i hæl på lista følger milliardær Melanie Tone Steensland Gotteberg (44). Ifølge Kapital er hun barnebarn av den avdøde skipsrederen og motstandsmannen Inge Steensland, som gikk bort i 2010.

Tidsskriftet anslår formuen hennes til å være 4,5 milliarder kroner.

Høeg var for øvrig ansvarlig for salgsoppdraget da nevnte rederarving punget ut 30 millioner kroner for sin hytte på Norefjellstua i sommer.

STORSLÅTT: Milliardærarving Melanie Tone Steensland Gotteberg kjøpte denne hytta på Norefjell til 30 millioner kroner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STORSLÅTT: Milliardærarving Melanie Tone Steensland Gotteberg kjøpte denne hytta på Norefjell til 30 millioner kroner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er en innholdsrik hytte på 360 kvadratmeter, med dobbel garasje og fin beliggenhet. I likhet med de andre to på topp tre-lista, ble denne solgt «off market», forklarer megleren.

Gotteberg har ikke besvart vår henvendelse.

- Holder stand

Høegh opererer hovedsakelig i det øvre prissjiktet. Selv om Norefjell legger noen solide omsetninger bak seg i 2023, erkjenner megleren at markedet er tøft.

- Det går trått med de aller dyreste objektene. Går du inn på Finn, vil du se at mange av eiendommene har ligget i lengre tid.

Hyttesalget i Norge opplevde eventyrlig oppgang under nullrente og pandemien. Så begynte pilene å peke nedover. Ifølge SSB falt omsetningen av brukte hytter i fritt salg med hele 34 prosent fra 2021 til 2022. Salget av nye hytter økte marginalt.

- En viktig årsak til at salget av nye og kostbare hytter holdt stand, mens salget av brukte hytter falt sterkt i 2022, er nok at de som har råd til de dyreste hyttene, ikke ble like raskt påvirket av høyere renter og kostnadsvekst, uttalte seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå, Trond Steinset i oktober.

I alt 11 400 fritidsboliger ble omsatt i fritt salg i 2022, hvorav 1700 var nye hytter og 9700 brukte. Det er 5000 færre salg enn i rekordåret 2021.