Strid om kunstner-arv:

Pushwagner-søster saksøker hjelper

Søsteren til den avdøde kunstneren Terje «Pushwagner» Brofos, går rettens vei mot Stefan Stray.

SØSKEN: Den avdøde kunstneren Terje Brofos - kjent som Pushwagner - hadde med seg søsteren Grete Wivestad på Høstutstillingeni Kunstnernes Hus høsten 2009. Foto: Lars Eivind Bones, Dagbladet
SØSKEN: Den avdøde kunstneren Terje Brofos - kjent som Pushwagner - hadde med seg søsteren Grete Wivestad på Høstutstillingeni Kunstnernes Hus høsten 2009. Foto: Lars Eivind Bones, Dagbladet Vis mer
Publisert

Terje Brofos, kjent under aliaset Hariton Pushwagner, døde i april 2018. Han ble 77 år gammel. Pushwagner ble berømt for sin popkunst og sin spesielle livshistorie.

Fem år etter hans død, prises enkelte Pushwagner-verker til sekssifrede beløp.

Nå vil den avdøde kjente kunstnerens søster, Grete Wivestad, ha sin del av kaka.

For øl og husvære

Wivestad var selv til stede da Pushwagner under stor ståhei gikk til sak mot sin tidligere assistent Morten Dreyer i 2009. Påstanden var beskyldninger om utnyttelse.

Brofos hadde nemlig signert fra seg alle arbeidene i Dreyers besittelse i bytte mot penger til øl og tak over hodet. Den tidligere assistenten stilte ut bildene og solgte dem - uten at kunstneren fikk så mye som et øre.

SAMARBEIDET I 18 ÅR: Stefan Stray var Pushwagners støttespiller i en årrekke. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SAMARBEIDET I 18 ÅR: Stefan Stray var Pushwagners støttespiller i en årrekke. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Saken var oppe i Oslo tingrett i 2009, og gikk i favør Pushwagner.

Utsatt rettsmøte

Nå blir kunstnerens verk nok en gang tema i Oslo tingrett.

I domstolens berammingsliste framgår det nemlig at kunstnerens søster saksøker Stefan Stray, Brofos mangeårige støttespiller.

«Saksøker er søster til avdøde Terje Brofos (Hariton Pushwagner), og krever innsyn og tilgang til hans atelier og oversikt over sin rettmessige arv i henhold til testamentet», står det i berammingslista.

Saken er oppført som midlertidig forføyning, som vil si at det haster å få et forhold midlertidig stanset eller gjennomført.

AVDUKER SIGNATUR: Pushwagners urne ble senket i bakken på Vår Frelsers gravlund i Oslo i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Børsen har vært i kontakt med Oslo tingrett, som opplyser at rettsmøtet, som skulle finne sted onsdag, er utsatt på ubestemt tid.

Dagens Næringsliv omtalte saken først, og har vært i kontakt med begge parters advokater. Ingen av dem ønsker å kommentere saken.

Støttespiller i 18 år

Forholdet mellom Stray og Brofos beskrives slik i et portrettintervju i VG i 2014:

«Stefan plukket Pushwagner opp og ut av uteliggertilværelsen og narkomanien. De har bodd sammen de siste 15 åra. Stefan booker møter, utstillinger og intervjuer. Koordinerer og organiserer. Han følger Pushwagner dit han skal til nesten riktig tid hele døgnet, hele året.»

Brofos selv sa dette om Stray:

- Stefan er den eneste for meg. Med det mener jeg Den Eneste. Han har brukt 15 år av livet sitt på meg. Det var han som plukket meg opp av rennesteinen.

«Pushwagners» søster, Grete Wibestad, har ifølge DN bodd i USA siden 1959. Brofos ga uttrykk for at han satte pris på at hun kom til Norge under rettssaken mot Dreyer.

- Det er helt avgjørende. Jeg har ikke så mye familie igjen, sa han på spørsmål om hvordan det var å ha søsteren til stede.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer