Gamlehaugen:

Pusser opp for gigantsum

Restaureringen av kongeparets residens i Bergen koster spinnville 134 millioner kroner.

KONGELIG RESIDENT: Kong Harald i 2011, foran Gamlehaugen etter statsråd i Bergen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
KONGELIG RESIDENT: Kong Harald i 2011, foran Gamlehaugen etter statsråd i Bergen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

I 1901 sto det ærverdige huset på Gamlehaugen i Bergen klart. Arkitekt Jens Monrad Zetlitz Kielland tegnet et bygg inspirert av skotske middelalderborger for daværende statsminister Christian Michelsen, som bodde der fram til sin død i 1925.

En nasjonal innsamlingsaksjon ble satt i gang for å kjøpe eiendommen - og donere den til staten. Siden den gang har Gamlehaugen vært offisiell kongelig residens i Bergen.

I tillegg til å huse de kongelige når de er i traktene, har det også vært storslåtte kongelige arrangementer på eiendommen - som prinsesse Märtha Louises 30-årslag og kongeparets feiring av 25 år på tronen.

HAGEFEST: Kongeparets 25-årsjubileum ble feiret med hagefest på Gamlehaugen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
HAGEFEST: Kongeparets 25-årsjubileum ble feiret med hagefest på Gamlehaugen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Vis mer

Når de kongelige ikke bruker eiendommen, er den åpen for publikum som museum.

Økte kostnader

Siden 2016 har det også vært et omfattende restaureringsarbeid av eiendommen - innvendig og utvendig. Dette for å tilbakeføre bygningen slik den var på starten av 1900-tallet.

Det koster staten 134 millioner kroner, viser totalprisen,- som Børsen har fått innsyn i.

Det er flere årsaker til den betydelige summen, sier kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim, til Børsen.

- Utvendig er alle fasader restaurert og tilbakeført. Etter hvert som arbeidene skred framover, og fasadene ble åpnet opp, har man oppdaget at bakenforliggende konstruksjoner mange steder ikke har vært i tilfredsstillende stand. Dette har medført relativt omfattende utbedringer også i bygningsdeler og konstruksjoner bak fasadene, skriver hun i en e-post.

Da kongefamilien skulle gå inn til den høytidelige slottsmiddagen, måtte Mette-Marit gå alene. Nå forklarer Se og Hørs kongehusekspert hvorfor. Video: NRK. Vis mer

Den utvendige restaureringen er ferdig. For 99 millioner kroner har bygningen fått ny overflate og dekor rundt vinduene. Først i mai 2025 er den innvendige restaureringen ventet å bli ferdigstilt - til en total sum på 35 millioner kroner.

Noe satt budsjett hadde imidlertid ikke prosjektet før oppstart.

- Det er ikke gitt noen offisiell kostnadsramme for prosjektet, det er tatt av midler vi har fått til kongelige eiendommer over tid, men det er klart at undersøkelser og prosjektering av behov har ført til at vi har lagt til noen oppgaver underveis for å få til det riktige resultatet. Som vi jo har fått, sier Statsbygg.

Først budjsettavslag

Njaa Aschim forklarer at alt arbeidet som er utført, har innebåret at man så langt det lar seg gjøre, har forsøkt å finne tilbake til opprinnelige materialer og metoder:

- Vi har både måttet forske fram gammel kunnskap som håndverkerne ikke har lenger, og samtidig noen steder måttet innføre nyere metoder eller nyere materialer for at bygget skal tilfredsstille dagens krav, men uten at det skal forringe det opprinnelige uttrykket.

INSPIRERT AV MIDDELALDERBORG: Gamlehaugen er bygd i jugendstil på starten av 1900-tallet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
INSPIRERT AV MIDDELALDERBORG: Gamlehaugen er bygd i jugendstil på starten av 1900-tallet. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Det var i slutten av august at ba Børsen om innsyn i dokumenter knyttet til restaureringen. I dokumentene var budsjett og pristilbud sensurert. Etter å ha klaget på dette fikk Børsen innsyn i hvor mye av skattebetalernes penger som går til overhale den kongelige eiendommen.

Børsen har også fått innsyn i hvilke leverandører som har bidratt i restaureringen. På grunn av konkurransehensyn er kostnaden til disse unntatt offentlighet.

MANGEÅRIG KONGEBOLIG: Kong Olav og det daværende kronprinsparet Sonja og Harald besøker kongeboligen Gamlehaugen i Bergen. Foto: Svein Hammerstad / NTB / NTB
MANGEÅRIG KONGEBOLIG: Kong Olav og det daværende kronprinsparet Sonja og Harald besøker kongeboligen Gamlehaugen i Bergen. Foto: Svein Hammerstad / NTB / NTB Vis mer

Utenlandske eksperter

Blant annet har det vært hyret inn spesialister på historisk tapet og tekstiler fra Tyskland, teppevever fra Belgia og teppeprodusent fra Storbritannia.

- Innvendig skal vi finne fram til hvordan bygget framsto mens Christian Michelsen levde, og da må vi benytte de gamle materialene og metodene. Dette er mange ganger ikke lenger på markedet i Norge, eller bare noen ytterst få har kunnskap om det. Vi snakker om rødlistede teknikker, og teknikker eller produkter som vi må ut av landet for å finne, forklarer Statsbygg.

Blant leverandørene er også flere cateringselskaper, blant annet en delikatesseforretning i Bergen. Njaa Aschim forklarer at det dreier seg om bevertning ved ni anledninger, fordelt på like mange år. Totalt har dette kostet 21 500 kroner.

- Det er vanlig i et byggeprosjekt å bruke noen midler på bevertning ved noen få anledninger, for eksempel kranselag eller dersom det er nødvendig å samle deler av prosjektdeltakerne i et heldagsmøte.

Det er også brukt 43 000 kroner på dokumentasjon av arbeidene, som også skal vises i sosiale medier, forteller hun.