Aleksej Mordasjov:

Putin-alliert storeier av reisefavoritt

Den russiske oligarken Aleksej Mordasjov eier 34 prosent av reiselivsselskapet TUI Group.

NÆR ALLIERT: Aleksej Mordasjov og Vladimir Putin i 2006, da den russiske presidenten signerte et stålrør i forbindelse med åpningen av et nytt røranlegg. Stålselskapet Severstal er viktig for den russiske olje- og gassektoren. Foto: Itar-Tass/Reuters/NTB
NÆR ALLIERT: Aleksej Mordasjov og Vladimir Putin i 2006, da den russiske presidenten signerte et stålrør i forbindelse med åpningen av et nytt røranlegg. Stålselskapet Severstal er viktig for den russiske olje- og gassektoren. Foto: Itar-Tass/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Torsdag ble Ukraina invadert av Russland. Samme dag holdt president Vladimir Putin et møte med en rekke oligarker om krigens potensielle økonomiske konsekvenser.

Rundt bordet satt blant andre en av Russlands rikeste menn, Aleksej Mordasjov (56), ifølge det statlig eide nyhetsbyrået TASS. Oligarkene skal ha blitt fortalt av Putin at han ikke hadde noe valg, slik han gjentok til resten av verden seinere.

Hvordan oligarkene stiller seg til krigen er ikke kjent. Men torsdag ble ingen god dag for lommebøkene deres. Forbes skriver at Mordasjov ble blant de største økonomiske taperne etter torsdagens invasjon.

Tapte milliarder

Hans papirverdier gikk ned med 4,2 milliarder dollar, eller 14,4 prosent, samme dag. Han og familien hadde verdier til 29 milliarder dollar i 2021, noe da plasserte han på toppen av Forbes liste over Russlands rikeste. Ifølge Bloomberg sin liste mandag er han Russlands nest rikeste, og på 57. plass i hele verden.

Mordasjov er også blant oligarkene som EU forslår å ramme personlig med sanksjoner. Det skrev Bloomberg søndag.

BLANT RUSSLANDS RIKESTE: Aleksej Mordasjov er russlands rikeste mann, og kan bli rammet av sanksjoner fra EU. Foto: Mark Lennihan/AP/NTB
BLANT RUSSLANDS RIKESTE: Aleksej Mordasjov er russlands rikeste mann, og kan bli rammet av sanksjoner fra EU. Foto: Mark Lennihan/AP/NTB Vis mer

Hans største eierpost er i stålselskapet Severstal, som han var administrerende direktør i fram til 2015, i 19 år. Han startet sin karriere på et røranlegg, som foreldrene jobbet i. Siden skulle han bygge opp konglomeratet Severstal, som er Russlands fjerde største stålprodusent.

Mordasjov og hans to sønner eier også 34 prosent av det Tyskland-baserte reiselivsselskapet TUI Group, som har datterselskapet TUI Nordic - en norsk feriefavoritt.

Selskapet har en markedsandel på 20 prosent i Norden, noe som gjør det til den største aktøren på det nordiske reisemarkedet, opplyser de selv.

Mordasjov har sittet i TUIs styre siden 2016, og er utnevnt fram til 2025. Han eier aksjer i selskapet gjennom Unifirm Limited.

Oligarken brøt tirsdag tausheten rundt krigen i Ukraina. Det kom etter at EU mandag introduserte sanksjoner mot 25 russiske nøkkelpersoner, inkludert Mordasjov.

- Jeg har aldri vært tett på politikk og har alltid fokusert på å bygge økonomisk verdi i selskapene jeg har jobbet for, både i Russland og utenlands, ved å skape arbeidsplasser og å støtte lokale samfunn. Jeg har absolutt ingenting å gjøre med den nåværende geopolitiske spenningen, og jeg forstår ikke hvorfor EU har innført sanksjoner mot meg, sier han i en uttalelse gjennom det statlig eide nyhetsbyrået Tass.

Samtidig fordømmer han krigen og ber om at den tar slutt.

- Det som skjer i Ukraina er en tragedie for to brodelige nasjoner. Det er grusomt at ukrainere og russere dør, folk lider og økonomien kollapser. Jeg håper virkelig vi finner en løsning i nærmeste framtid som løser konflikten og setter en stopp for blodbadet, sier han.

«Russisk oligark-problem»

En talsperson for TUI Group sier til Travel Weekly at resten av selskapet er eid av aksjeeiere fra Europa, USA, fond og private investorer. Vedkommende avviser at Mordasjov har en påvirkende rolle i styret, og viser til det tyske tolagssystemet, som baserer seg på et representantskap og et hovedstyre eller administrasjonsstyre.

- Representantskapet gir generelle retningslinjer, og består av ti arbeidstakerrepresentanter og ti aksjonærrepresentanter - en av dem er Mordasjov. Direktivet eller styret implementerer retningslinjer og leder selskapet. Mordasjov er ikke en del av det, sier han, og fortsetter:

KONFLIKTEN FORKLART: Situasjonen mellom Russland og Ukraina er anspent. Men hvor startet det hele, og hvorfor er det konflikt mellom de to landene? Vi forklarer. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP / NTB / Storyblocks Vis mer

- Aksjonærene utøver sine rettigheter i den årlige generalforsamlingen. I den forbindelse ser vi innvirkning på selskapet og den operative virksomheten.

TUI Group er børsnotert i både Tyskland og Storbritannia. Dennis Schaal, kommentator i Yahoo! Finance skriver at TUI har et «russisk oligark-problem».

Han skriver blant annet at Mordasjov gjennom styremøter får sensitiv informasjon om blant annet geopolitisk utvikling, internasjonal flytrafikk og TUIs finansielle situasjon. Han skriver også at Vladimir Lukin, som er spesialrådgiver for Mordashovs stålselskap, sitter i styret.

Han tror ikke publisiteten rundt Mordashov og TUI kommer til å bli tatt godt imot av kundene.

- TUI bør ta et valg

Professor Ragnhild Silkoset, ved institutt for markedsføring, tror imidlertid ikke at Mordashovs eierskap i TUI kommer til å påvirke kundene nå.

- Det er vanskelig å si, men det er ingen som kunne forutsett det som skjer nå. Etterpåklokskapen har ingen verdi. Kundene må jo ta eierskapet med i betraktning, men jeg tror ikke de vil straffe TUI med noe de ikke har skyld i, sier hun.

MØTE MED PUTIN: President Vladimir Putin sammen med Aleksej Mordasjov (til høyre) under et møte i Kreml i 2005. Foto: Itar-Tass/AP/NTB
MØTE MED PUTIN: President Vladimir Putin sammen med Aleksej Mordasjov (til høyre) under et møte i Kreml i 2005. Foto: Itar-Tass/AP/NTB Vis mer

Silkoset tror imidlertid det er viktig for TUI å ta standpunkt i saken, ettersom forbrukerne er svært bevisste på at selskaper har verdier som de selv kan stå innenfor.

- Det kan komme sanksjoner fra kundene i form av boikott. Kundene stor makt ved å bestemme hvor man vil handle. Jeg tror TUI er tjent med å si hvordan de ønsker å håndtere dette framover, sier hun, og legger til:

- TUI bør ta et valg om hvordan de ønsker at han skal fortsette, og om det valget er i overensstemmelse med hva flertallet av kundene deres står innenfor.

TUI: Nekter å svare

Børsen har vært i kontakt med talsperson for TUI Group, Kuzey Alexander Esener. Han har videresendt et brev som ble sendt til selskapets ansatte fra administrerende direktør Fritz Joussen i dag.

«Angrepet på Ukraina og kampene som har foregått i flere dager nå etterlater meg, og alle jeg har snakket med de siste dagene, lamslått. Når jeg tenker på folket i Ukraina, menn og kvinner forsvarer landet sitt, og familiene som nå flykter fra hjemlandet, kan jeg ikke forestille meg lidelsen», sier han i brevet.

TILHØRER RUSSLAND: Dette er grunnene til at Russlands president Vladimir Putin vil ta kontroll over Ukraina. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: AP/NTB/Storyblocks. Vis mer

Videre forteller han at TUI for ei tid tilbake solgte seg ut av selskaper i Russland og Ukraina. Reiseselskapet vil likevel gjøre endringer på noen områder for å forsikre seg om tryggheten til kundene, blant annet reiseruter og cruisedestinasjoner.

«Noen av dere har også spurt meg om vår største aksjeeier, Aleksej Mordasjov, og vår posisjon med ham. Mordasjov har vært aksjeeier i TUI i rundt 15 år, og har holdt omtrent en tredjedel av vårt selskap siden han rustet opp under coronakrisa», skriver Joussen.

Han legger til at Mordasjov er en av 20 representanter på representantskapet, men at selskapet drives av styret.

«Vi regner derfor med at restriksjoner eller sanksjoner mot Mordasjov ikke vil ha noen vedvarende negative konsekvenser for selskapet vårt».

Mer informasjon rundt Mordasjovs posisjon i selskapet gis ikke. Børsen har ikke fått svar på spørsmål rundt hva selskapet tenker om kritikken mot TUI og Mordasjov, oligarkens tilgang til informasjon gjennom selskapet eller hvorvidt de frykter konsekvenser fra kundene.

- Vi kommer ikke til å komme med mer informasjon, sier pressekontakt Esener.

Saksøkt av ekskona

Det er ikke første gang Mordashov har vært i kritikernes søkelys. I 2001 kom det fram at han bare betalte 620 dollar i måneden til ekskona Elena Rybolovleva og sønnen etter skilsmissen.

TURER: Tidligere russisk president Medvedev truer med å nasjonalisere eiendom, sjeføkonom Kari Due-Andersen tror det vil gå ut over økonomien til vestlige land. Programleder: Steinar Suvatne Vis mer

Elena saksøkte ham for halvparten av verdiene hans ved skilsmissen, men tapte. Eksparet kom imidlertid fram til et forlik på 4,5 milliarder dollar foran den europeiske menneskerettsdomstolen i 2014, ifølge Bloomberg.

Mordasjov har også to sønner, Kirill og Nikita, med sin andre kone, som også heter Elena. Sistnevnte sønn gjorde det imidlertid dårlig på skolen, og ble sendt i forsvaret, ifølge Forbes.

Den russiske milliardæren har i tillegg en sønn og tre døtre med sin tredje kone. Han ble sjubarnsfar i 2020.

Mordasjov eier også andeler i gullgruveselskapet Nordgold.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer