Aleksej Mordasjov:

Putin-alliert storeier av reisefavoritt

Den russiske oligarken Aleksej Mordasjov eier 34 prosent av reiselivsselskapet TUI Group.

NÆR ALLIERT: Aleksej Mordasjov og Vladimir Putin i 2006, da den russiske presidenten signerte et stålrør i forbindelse med åpningen av et nytt røranlegg. Stålselskapet Severstal er viktig for den russiske olje- og gassektoren. Foto: Itar-Tass/Reuters/NTB
NÆR ALLIERT: Aleksej Mordasjov og Vladimir Putin i 2006, da den russiske presidenten signerte et stålrør i forbindelse med åpningen av et nytt røranlegg. Stålselskapet Severstal er viktig for den russiske olje- og gassektoren. Foto: Itar-Tass/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Torsdag ble Ukraina invadert av Russland. Samme dag holdt president Vladimir Putin et møte med en rekke oligarker om krigens potensielle økonomiske konsekvenser.

Rundt bordet satt blant andre en av Russlands rikeste menn, Aleksej Mordasjov (56), ifølge det statlig eide nyhetsbyrået TASS. Oligarkene skal ha blitt fortalt av Putin at han ikke hadde noe valg, slik han gjentok til resten av verden seinere.

Hvordan oligarkene stiller seg til krigen er ikke kjent. Men torsdag ble ingen god dag for lommebøkene deres. Forbes skriver at Mordasjov ble blant de største økonomiske taperne etter torsdagens invasjon.

Tapte milliarder

Hans papirverdier gikk ned med 4,2 milliarder dollar, eller 14,4 prosent, samme dag. Han og familien hadde verdier til 29 milliarder dollar i 2021, noe da plasserte han på toppen av Forbes liste over Russlands rikeste. Ifølge Bloomberg sin liste mandag er han Russlands nest rikeste, og på 57. plass i hele verden.

Mordasjov er også blant oligarkene som EU forslår å ramme personlig med sanksjoner. Det skrev Bloomberg søndag.

Hans største eierpost er i stålselskapet Severstal, som han var administrerende direktør i fram til 2015, i 19 år. Han startet sin karriere på et røranlegg, som foreldrene jobbet i. Siden skulle han bygge opp konglomeratet Severstal, som er Russlands fjerde største stålprodusent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer