Putin benekter anklager

Russlands president Vladimir Putin avviser påstander fra opposisjonsleder Aleksej Navalnyj om at han eier et digert palass ved Svartehavet.

HEVDER PUTIN EIER MILLIARDPALASS: Ifølge Alexis Navalnys kilder er Putins palass bygget ved hjelp av «de største bestikkelsene i historien». Vis mer
Publisert

Navalnyj ble for halvannen uke siden pågrepet i passkontrollen da han vendte tilbake til Moskva fra Berlin, der han ble behandlet for forgiftning, som han beskylder russiske myndigheter for å stå bak.

Han ba da sine tilhengere demonstrere i helga mot Putin og la ut en to timer lang video om den svære eiendommen med et palassliknende hus på svartehavskysten.

- Ingenting som det hevdes der er min eiendom, tilhører meg eller noen i min familie, sa Putin i en videosamtale med russiske studenter mandag.

Tusener av mennesker demonstrerte mot fengslingen av Navalnyj i en rekke russiske byer i helga, og over 3700 ble pågrepet.

Største bestikkelsen i historien

Navalnyj hevder på sin video, som hittil er sett 86 millioner ganger, at Putins allierte brukte ulovlige midler på en ekstravagant eiendom ved Svartehavet. Eiendommen skal ha en verdi på over 10 milliarder kroner og ble ifølge granskingen betalt for med «den største bestikkelsen i historien».

Navalnyjs gransking beskriver eiendommen som 39 ganger så stor som Monaco, og den skal blant annet omfatte et casino, en vingård og en skøytebane.

- Det er en separat stat inne i Russland. Og i den staten er det en eneste uerstattelig tsar: Putin, sa Navalnyj i videoen.

Han legger til:

- De bygde et palass for sjefen med disse pengene, sa han.

Komplekset skal være finansiert av nære allierte av Putin, blant dem Igor Setsjin, sjef for den russiske oljegiganten Rosneft, og milliardæren Gennadij Timtsjenko.

- Det har ugjennomtrengelige gjerder, sin egen havn, sitt egen sikkerhetssystem, en kirke, et eget autorisasjonssystem, en flyforbud-sone, og til og med et eget grensekontrollpunkt, sa Navalnyj.

Ifølge BBC hadde videoen av Navalnyj blitt sett 22 millioner ganger innen de 24 første timene etter at den ble publisert tirsdag.

GRANSKER MAKTELITEN: Regimekritikeren Aleksej Navalnyj publiserte tirsdag en gransking av makteliten i Russland og en tilhørende video. Foto: Navalny Life YouTube channel via AP / NTB
GRANSKER MAKTELITEN: Regimekritikeren Aleksej Navalnyj publiserte tirsdag en gransking av makteliten i Russland og en tilhørende video. Foto: Navalny Life YouTube channel via AP / NTB Vis mer

Forgiftet med nervegift

Det var i august at Navalnyj plutselig ble akutt syk om bord på et fly i Sibir.

Han ble innlagt på sykehus i Russland, før han ble evakuert til et tysk sykehus med fly. I etterkant har eksperter fra både Tyskland, Frankrike og Sverige fastslått at han ble forgiftet med nervegiften Novitsjok.

Det er en gift som har vært brukt av russiske myndigheter i mange år.

President Vladimir Putin har nektet for at den russiske regjeringen var involvert i forgiftningen. Han har blant annet foreslått at Navalnyj kanskje har svelget giften selv, ifølge den franske avisa Le Monde.

FORGIFTET: Staben til den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj hevder at han ikke ble forgiftet på flyplassen, som man først trodde, men på hotellrommet. Det skriver de på Instagram. Video: Instagram @navalny Vis mer

Navalnyj selv har harselert med Putins antydning.

«God historie. Jeg synes den fortjener de nærmeste undersøkelser. Jeg kokte Novitsjok på kjøkkenet. Tok en rolig slurk fra flaska på flyet. Falt i koma», skrev han på Instagram.

«Å dø på et sykehus i Omsk og å ende opp i et likhus i Omsk, hvor dødsårsaken ville stadfestes å være 'levde lenge nok' - det var målet med min djerve plan. Men Putin spilte meg. Han kan ganske enkelt ikke narres. Og som følger lå jeg, som en tosk, 18 dager i koma, men lyktes ikke å nå målet mitt», skrev Navalnyj.

Forgiftet via underbuksa

I et forsøk på å finne ut av hvordan han ble forgiftet, utga Navalnyj seg for å være russisk embetsmann og ringte en av agentene fra etterretningsorganisasjonen FSB som han mener var involvert i forgiftningen.

FSB-agenten sa da at Navalnyj hadde blitt forgiftet via underbuksene sine, viser et opptak av samtalen som CNN og Bellingcat har fått av Navalnyj.

Agenten skal ha forklart at giften ble aktivert av Navalnyjs egen svette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer