Krigen i Ukraina:

Putin beordret flytting

Nye dokumenter skal vise hvordan Russlands statsleder krevde flytting av superyachten «Graceful» bare uker før invasjonen av Ukraina. Slik slapp den unna vestlige sanksjoner.

LUKSUS: Nye detaljer forteller hva som skal være om bord president Vladimir Putins luksusyacht. Video: FBK, NTB. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vladimir Putin skal ha flyttet skipet fra det tyske verftet Blohm+Voss 15 dager før han ga egne styrker ordre om å invadere nabolandet Ukraina. Det viser en ny avsløring.

Det er en russisk organisasjon som jobber mot korrupsjon, styrt av opposisjonslederen Aleksej Navalnyj, som skal ha fått tilgang til korrespondansen hvor Putin krever flytting av den 82 meter lange yachten.

Det skriver The Guardian.

Bilder viser fartøyet bli slept ut fra Hamburg 7. februar, etter at verftet ikke klarte å få den ferdig til 1. februar, som var tidsfristen for arbeidet.

På den måten rakk Vladimir Putin å få skipet ut av tysk farvann før USA, Storbritannia og EU innførte en rekke sanksjoner mot Russland.

Flere russisk-eide yachter har blitt holdt igjen i europeiske havner og verft etter at sanksjonene trådte i kraft.

ENORMT: Putins yacht på seilas fra Kalinigrad til St. Petersburg i 2022. Foto: Shutterstock
ENORMT: Putins yacht på seilas fra Kalinigrad til St. Petersburg i 2022. Foto: Shutterstock Vis mer

Misfornøyd med arbeidet

I en mail som ble sendt til Blohm+Voss 19. januar 2022, står det at eieren av fartøyet ønsker at det skal bli fraktet til Russland 1. februar samme år.

Videre står det skrevet at det skal bli mobilisert et mannskap à to skift, som skal seile yachten uforstyrret til hjemhavna. Mailen fortsetter med å be verftet om å skynde seg med alt arbeid som kan hindre at skipet i å kaste loss den første dagen i februar.

Det kommer også fram av mailutvekslinga at eieren av fartøyet ønsket å flytte den for å fullføre arbeidene, da han ikke skal ha vært fornøyd med overhalingsarbeidet.

Forsinkelser ved det tyske verftet skal heller ikke ha falt i god jord, selv om det var forventet at jobben skulle ta mer enn ett år.

Mailene, som avslører flyttinga, er en del av en rapport av den russiske gravejournalisten Maria Pevchikh, som er sjef for den Navalnyj-eide antikorrupsjons-organisasjonen.

- Halve landet er tvunget til å samle penger til undertøy og sokker for mobiliserte soldater, og for å lage lys til skyttergravene. Samtidig bruker han som satte i gang krigen 300 millioner på å reparere yachten sin, skriver hun i rapporten.

Overdådig luksus

«Graceful», også kalt «Kosatka» eller spekkhogger på norsk, er ifølge Forbes verdsatt til over 1,2 milliarder norske kroner. Yachten lå ved verftet i Hamburg for å gjennomgå omfattende overhalingsarbeid.

Skipet er et av flere som er i Vladimir Putins eie, og kan, ikke særlig overraskende, skilte med overdådig luksus. Blant annet et 15 meter langt svømmebasseng som transformeres om til et dansegulv.

Skulle Putin gå lei, har han normalt flere yachter å velge i.

Den russiske lederens største skip, «Scheharezade», med en lengde på 140 meter og prislapp på over 7 milliarder norske kroner, er etter invasjonen beslaglagt av Italienske myndigheter.

Skipet har 22 lugarer med gullbelagte baderom, to helikopterdekk og spa.

Selv om skipet er omfattet av EU-sanksjoner, har «eieren» betalt for oppussingsarbeid mens skipet har ligget i Italia. Italienske myndigheter vil ikke si hvem som betaler.

Og skulle Putin ha lyst til å ta en tur med en småbåt?

Da kan han alltids ta en tur med yachten «Olympia», som med sine stusslige 57 meter og prislapp på rundt 200 millioner kroner bare blir smårollingen å regne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer