Krigen i Ukraina:

Putin beordret flytting

Nye dokumenter skal vise hvordan Russlands statsleder krevde flytting av superyachten «Graceful» bare uker før invasjonen av Ukraina. Slik slapp den unna vestlige sanksjoner.

LUKSUS: Nye detaljer forteller hva som skal være om bord president Vladimir Putins luksusyacht. Video: FBK, NTB. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vladimir Putin skal ha flyttet skipet fra det tyske verftet Blohm+Voss 15 dager før han ga egne styrker ordre om å invadere nabolandet Ukraina. Det viser en ny avsløring.

Det er en russisk organisasjon som jobber mot korrupsjon, styrt av opposisjonslederen Aleksej Navalnyj, som skal ha fått tilgang til korrespondansen hvor Putin krever flytting av den 82 meter lange yachten.

Det skriver The Guardian.

Bilder viser fartøyet bli slept ut fra Hamburg 7. februar, etter at verftet ikke klarte å få den ferdig til 1. februar, som var tidsfristen for arbeidet.

På den måten rakk Vladimir Putin å få skipet ut av tysk farvann før USA, Storbritannia og EU innførte en rekke sanksjoner mot Russland.

Flere russisk-eide yachter har blitt holdt igjen i europeiske havner og verft etter at sanksjonene trådte i kraft.

Misfornøyd med arbeidet

I en mail som ble sendt til Blohm+Voss 19. januar 2022, står det at eieren av fartøyet ønsker at det skal bli fraktet til Russland 1. februar samme år.

Videre står det skrevet at det skal bli mobilisert et mannskap à to skift, som skal seile yachten uforstyrret til hjemhavna. Mailen fortsetter med å be verftet om å skynde seg med alt arbeid som kan hindre at skipet i å kaste loss den første dagen i februar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.