Putin får hjelp av «spøkelsesflåten»

Vestlige sanksjoner har tvunget russerne til å vende seg i retning av Iran for å skjerme oljeinntektene sine fra vestlige sanksjoner.

OLJEEKSPORT: Vladimir Putin og Russland bruker i stadig større grad Irans «spøkelsesflåte» for å unngå vestlige sanksjoner i forbindelse med oljeeksport. Foto: Sputnik / Gavriil Grigorov / Kremlin via REUTERS / NTB
OLJEEKSPORT: Vladimir Putin og Russland bruker i stadig større grad Irans «spøkelsesflåte» for å unngå vestlige sanksjoner i forbindelse med oljeeksport. Foto: Sputnik / Gavriil Grigorov / Kremlin via REUTERS / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden Russland invaderte Ukraina har Vesten innført stadig strengere sanksjoner mot Vladimir Putins regime.

Like før jul kom det ytterligere en innstramming, da EU og G7-landene innførte pristak på russisk olje, og i starten av denne uka ble det også innført pristak på petroleumsprodukter.

«Spøkelsesflåte»

Det har ført til noen merkbare endringer på de sju hav. For tankskip, omtalt som den iranske «spøkelsesflåten», har i stadig økende grad begynt å frakte russisk olje.

Ifølge Financial Times har minst 16 tankskip, som utgjorde en del av «spøkelsesnettverket» som gjorde et mulig for Iran å bryte amerikanske sanksjoner, begynt å frakte russisk olje de siste to månedene.

I de ni foregående månedene var det bare ni «spøkelsesskip» som hadde lagt om ruta for å frakte russisk olje.

Analysene den britiske avisa har gjort tilsier at det har vært en kraftig økning i mengden russisk råolje som blir fraktet med disse skipene fra november til januar - fra 3 millioner fat til 9 millioner fat.

Skipene i «spøkelsesflåten» er fartøy som skjuler både eierskap og bevegelse for å unnslippe sanksjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer