Alisjer Usmanov:

«Putin-favoritt» seiret i retten

Retten i Frankfurt har gitt den usbekisk-russiske oligarken medhold etter at eiendommene hans ble ransaket.

OPPTUR FOR OLIGARK: Den angivelig Putin-elskede oligarken Alisjer Usmanov, her med president Vladimir Putin, vant over tyske myndigheter i retten. Foto: Mikhail Klimentejev / Sputnik / Kreml / NTB
OPPTUR FOR OLIGARK: Den angivelig Putin-elskede oligarken Alisjer Usmanov, her med president Vladimir Putin, vant over tyske myndigheter i retten. Foto: Mikhail Klimentejev / Sputnik / Kreml / NTB Vis mer
Publisert

Det er over ett år siden Russland invaderte Ukraina. Siden da har Vesten innført sanksjoner mot en rekke personer og selskap. Blant dem som tidlig ble svartelista er oligarken Alisjer Usmanov.

Han omtales av EU som en av «Putins favoritter-oligarker», noe han selv har gått hardt ut mot.

Usmanovs fire eiendommer i Tyskland ble ransaket av politiet i kjølvannet av sanksjonene. Politiet konfiskerte både objekter og dokumenter, på bakgrunn av en etterforskning av potensiell hvitvasking.

Det skulle de ikke gjort.

Anklages for politisk motiv

Usmanov vant nemlig over tyske myndigheter i retten, ifølge Financial Times. Retten i Frankfurt har nemlig kommet fram til at ransakingen var ulovlig, ettersom det ikke var noen grunn til å mistenke oligarken for hvitvasking.

Det opplyste Usmanovs advokater i en pressemelding fredag.

Retten trakk med det tilbake alle fire ransakelsesordre. Dommeren skal ha kritisert etterforskerne for å basere seg på en YouTube-video laget av den russiske opposisjonslederen og aktivisten Aleksej Navalnyj.

Advokatene Peter Gauweiler og Timas Fischer representerer den usbekiske ambassaden i Tyskland, og talte Usmanovs sak. De hevder at ransakingen var politisk motivert og krever kompensasjon for skadene etterforskningen angivelig har resultert i.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.