Krigen i Ukraina

Putin-fiende: - Slår sprekker

Eks-oligark og Putin-kritiker Mikhail Khodorkovskij tror maktstrukturen under Putin smått begynner å rakne.

KRITIKER: Mikhail Khodorkovskij har siden han ble løslatt i 2013 blitt en av Vladimir Putins mest høylytte opponenter. Her fra Oslo Freedom Forum i 2014. Foto: Torstein Bøe / NTB
KRITIKER: Mikhail Khodorkovskij har siden han ble løslatt i 2013 blitt en av Vladimir Putins mest høylytte opponenter. Her fra Oslo Freedom Forum i 2014. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert

I et intervju med CNN sier tidligere oligark og Putin-kritiker Mikhail Khodorkovskij at han tror Putins maktstruktur nå slår sprekker.

- Det begynte å slå sprekker i maktstrukturen etter mobiliseringsordren, sier Khodorkovskyj i intervjuet.

- Det splitter de som er for krigen, og de som er imot.

Press

Han tror nøkkelen til å legge press på Putin finnes på bakken i Ukraina.

- Den mest effektive måten er seire på slagmarka i Ukraina. Hvis de får nok moderne våpen til å hurtig flytte russerne tilbake mot de internasjonalt anerkjente grensene (ved Krim og Donbas, red.anm.), vil det fjerne den kortsiktige risikoen, sier han.

I intervjuet blir han også spurt hva han tror skjer med det russiske maktapparatet hvis Vladimir Putin dør mens han er president.

- Putins regime holdes under kontroll fordi han setter folk i sin indre krets opp mot hverandre, sier Khodorkovskij.

To typer

Han tror en eventuell erstatter blir en av to typer.

- De som vil etterfølge Putin må enten holde seg inne med siloviki-fløyen, altså hardlinerne i sikkerhetstjenesten, eller garantere et bedre forhold til Vesten. Jeg tror det er større etterspørsel etter sistnevnte, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer