Putin-grep rammer Norge

Russlands nye olje-grep vil få konsekvenser for nordmenn, ifølge ekspert.

FORBUD: Russland innfører forbud mot oljeeksport til land som innfører pristak. Det påvirker Norge. Foto: Ramil Sitdikov / AP / NTB
FORBUD: Russland innfører forbud mot oljeeksport til land som innfører pristak. Det påvirker Norge. Foto: Ramil Sitdikov / AP / NTB Vis mer
Publisert

Russland-president Vladimir Putin undertegnet tirsdag et dekret som forbyr leveranser av olje og oljeprodukter til land som innfører pristak.

Det russiske forbudet vil tre i kraft 1. februar og vare fram til 1. juli 2023, skriver Reuters.

I starten av desember innførte Norge - i likhet med EU, G7-landene og Australia - et pristak på 60 dollar per fat for råolje fra Russland. Pristaket skal bidra til å redusere Russlands inntekter fra salg av råolje til tredjeland, og målet med de omfattende sanksjonene er å redusere Russlands evne til å finansiere krigen i Ukraina.

Siden Norge er blant landene som har innført pristak på russisk olje, vil nordmenn rammes av Putins nye olje-grep, ifølge gassanalytiker.

Dyrere bensin

Pristaket betyr i praksis at dersom russisk olje selges for 60 dollar fatet, så trer et forbud mot alle vestlige tjenester i forbindelse med frakta av denne olja i kraft. Dette gjelder forsikring, finansiering og teknisk assistanse.

- Russland er en veldig stor eksportør av olje, spesielt til Europa. Europeere vil trolig rammes hardest av det russiske oljeeksport-forbudet, ettersom det i stor grad er Europa som har innført pristak på russisk olje, forklarer råvareanalytiker i SEB, Ole Hvalbye, overfor Børsen.

Han fortsetter:

- Dette forbudet innebærer derfor at Russland ikke lenger vil eksportere olje til mange av de europeiske landene. Det er fortsatt mange store konsumenter av russisk olje, men disse landene er lenger unna geografisk. Det vil derfor ta lengre tid å frakte oljen fra a til b, noe som vil gjøre markedet strammere og presse oljeprisen opp.

Dette fører sannsynligvis til økte priser i Norge.

- Dette bidrar til å drive de norske prisene oppover, og vil blant annet føre til dyrere bensin og diesel i Norge, sier Hvalbye.

Råvareanalytikeren understreker at det vil ta tid før man merker endringene i oljemarkedet, og at man trolig ikke vil se effekten før til våren.

DANSER: Sjef i Oljefondet Nicolai Tangen og kollegaer har fått mye oppmerksomhet etter at de la ut en festlig dansevideo til fondets julebord. Reporter: Mathias Moene Rød/Dagbladet TV Vis mer

- Ikke strategisk

Russlands nye dekret er likevel ikke bare negativt for Norge - norsk olje vil trolig bli mer attraktivt på det europeiske markedet, skal vi tro Hvalbye.

- Norge har lange kontrakter med mange oljekunder, men vi er ikke så fleksible hva gjelder produksjon. Vi vil ikke umiddelbart kunne produsere mer, men vi vil få en høyere inntjening på det vi produserer og selger av norsk olje. Sånn sett kan man si at det russiske oljeeksport-forbudet kan være positivt for Norge, sier han til Børsen.

- Hva vil Russland få ut av dette forbudet?

- Russland er en så stor oljeeksportør at de vil fortsette å selge store mengder russisk olje, til tross for at de nå kutter ut landene som har innført pristak. Problemet er at konsumentene vet at Russland nå står i en presset situasjon, og de vil derfor kunne forhandle fram bedre avtaler og redusere prisen på russisk olje, sier han og legger til:

- Dette er ikke veldig strategisk av Kreml og Putin. Russland vil få mindre forhandlingskraft, svekket inntjening og svakere priser på deres produkter.

Tidligere i desember tok Russland grep for å forsøke å omgå sanksjonene, og sikret seg, i Financial Times, over 100 aldrende tankskip. Målet var at olje kan fortsette å flyte ut av landet. Russland vil likevel ikke være i stand til å eksportere i nærheten av så mye olje som de pleier, og fallet i oljeeksporten er anslått til å utgjøre mellom 200 000 og 1,5 millioner fat om dagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer