Putin-grep rammer Norge

Russlands nye olje-grep vil få konsekvenser for nordmenn, ifølge ekspert.

FORBUD: Russland innfører forbud mot oljeeksport til land som innfører pristak. Det påvirker Norge. Foto: Ramil Sitdikov / AP / NTB
FORBUD: Russland innfører forbud mot oljeeksport til land som innfører pristak. Det påvirker Norge. Foto: Ramil Sitdikov / AP / NTB Vis mer
Publisert

Russland-president Vladimir Putin undertegnet tirsdag et dekret som forbyr leveranser av olje og oljeprodukter til land som innfører pristak.

Det russiske forbudet vil tre i kraft 1. februar og vare fram til 1. juli 2023, skriver Reuters.

I starten av desember innførte Norge - i likhet med EU, G7-landene og Australia - et pristak på 60 dollar per fat for råolje fra Russland. Pristaket skal bidra til å redusere Russlands inntekter fra salg av råolje til tredjeland, og målet med de omfattende sanksjonene er å redusere Russlands evne til å finansiere krigen i Ukraina.

Siden Norge er blant landene som har innført pristak på russisk olje, vil nordmenn rammes av Putins nye olje-grep, ifølge gassanalytiker.

Dyrere bensin

Pristaket betyr i praksis at dersom russisk olje selges for 60 dollar fatet, så trer et forbud mot alle vestlige tjenester i forbindelse med frakta av denne olja i kraft. Dette gjelder forsikring, finansiering og teknisk assistanse.

- Russland er en veldig stor eksportør av olje, spesielt til Europa. Europeere vil trolig rammes hardest av det russiske oljeeksport-forbudet, ettersom det i stor grad er Europa som har innført pristak på russisk olje, forklarer råvareanalytiker i SEB, Ole Hvalbye, overfor Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer