Kritiserte Vesten:

- Putin har delvis rett

Russlands president Vladimir Putin langer ut mot vestlig økonomisk politikk. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen mener Putin har flere gode poenger.

President Vladimir Putin kom med flere utfall mot Vesten da han talte til en økonomisk forum i St. Petersburg fredag. Foto: Sergej Bobylev / TASS / AP / NTB
President Vladimir Putin kom med flere utfall mot Vesten da han talte til en økonomisk forum i St. Petersburg fredag. Foto: Sergej Bobylev / TASS / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kritikken satt løst da Putin talte til et økonomisk forum i St. Petersburg fredag. Her fortsatte presidenten å omtale Russlands krig mot Ukraina som en «militær spesialoperasjon».

Siden invasjonen 24. februar i år, har Russland blitt møtt med vestlige sanksjoner mot personer, institusjoner og mot landet. Disse er blitt trappet opp i flere omganger, seinest med Norges importforbud av russisk olje som ble kunngjort fredag morgen.

«POSITIVE» SANKSJONER: Utenrikskommentator i Dagbladet, Morten Strand, forklarer hvordan noen sanksjoner kan være til hjelp for Russlands president Vladimir Putin. Video: AP. Vis mer

Putin hevdet noen timer seinere at sanksjonene gjør mer skade for Vesten enn for Russland. Han omtalte dem som «tankeløs galskap» - blant annet.

- Det er en økonomisk blitzkrieg mot Russland, lød en av salvene mot sanksjonene.

Ansvarsløs politikk

Videre gjorde Putin er stort poeng ut av at vestlige land nå opplever inflasjonstall som ikke er sett på 40 år eller mer.

Disse negative økonomiske trendene er ikke påvirket av «spesialoperasjonen» i Ukraina, hevdet Putin.

- Vesten bare begynte å trykke mer penger for å løse de økonomiske problemene. Inflasjonen i Vesten, de som kan lese, forstår hva som foregår, sa han først.

Deretter kom poenget hvor Putin avviser å ha noe ansvar for inflasjonsutfordringene:

- Det som har skjedd er ikke et resultat av de siste månedens hendelser. Dette er en bevisst fordreining av fakta. Sterk inflasjon på råvaremarkedene oppsto lenge før hendelsene i år. Verden har før denne situasjonen ført en ansvarsløs økonomisk politikk og samlet opp store lån som ikke betales tilbake. Og disse har blitt forverret allerede i 2020, uttalte Putin.

Dels energidrevet

Sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Harald Magnus Andreassen, sier Putin har flere poenger.

- Han har to tredeler rett, sier Andreassen, og går umiddelbart løs på det punktet der han mener Putin bommer:

- Den høye inflasjonen i USA, Europa og Norge skyldes delvis oppgangen i energiprisene. Og deler av den prisoppgangen er åpenbart framdrevet av frykt for mangel på russisk olje, sier Andreassen.

- Så er det riktig at gassprisene steg mest før krigen, og deretter har flatet ut. Men analyser peker på at Gazprom ikke hadde fylt opp lagrene i fjor, noe mange tolker som en forberedelse til krigen, framholder sjeføkonomen.

Pøste på for lenge

- Putin sier at alle som kan lese og skrive forstår dette. Du faller inn i den kategorien, og du gir Putin delvis rett?

- Når Putin sier at det er blitt ført en ansvarsløs økonomisk politikk, så har han et godt poeng. Putin har rett i at vi under pandemien overstimulerte økonomien med for store krisepakker og nullrenter altfor lenge. Resultatet ser vi nå, med et voldsomt underskudd på arbeidskraft, stigende lønninger og stigende priser, sier Andreassen.

At coronapandemien kom med en stor dose usikkerhet, er ikke noe forsvar for langvarige og omfattende krisepakker, mener sjeføkonomen.

- BANER VEI: Olav Chen, sjeføkonom i Storebrand, forteller hvordan rentehoppet i USA kan påvirke Norge. Video: Dagbladet TV. Reporter: Ralf Lofstad. Vis mer

- Det er forståelig at man pøste på i mars, april og mai 2020. Men det ble veldig tidlig klart at pandemien ikke var noen økonomisk nedtur, men en virusdrevet stopp i visse næringer. Likevel pøste myndighetene på med stimulanser, lenge etter at vi ikke trengte det, sier Andreassen.

Andreassen slår fast at skiftende politiske flertall må dele på ansvaret.

- I USA fikk Trump vedtatt en coronakrisepakke på 4 prosent av BNP. Deretter fikk Biden vedtatt en pakke på 9 prosent. Og alt dette, 13 prosent av amerikansk BNP i hovedsak etter at pandemien var over. Så når staten gir full pedal, og renta holdes lav, skapes det inflasjon. Derfor synker forbrukertilliten, selv om ledigheten er rekordlav.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer