Tidligere tysk utenriksminister:

- Putin har endret seg

Tysklands tidligere utenriksminister, Joschka Fischer, mener Vladimir Putin frykter EUs verdier. Samtidig håper han Norge kan hjelpe Europa med å bli mindre avhengig av Russland.

PUTIN: Joschka Fisher, tidligere utenriksminister i Tyskland, møtte Dagbladet 10. mars. Han uttalte at slik slik bildet er nå vil Putin ikke bare ødelegge Ukraina, men også Russland. Foto: Edward Stenlund. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette vil ha en større innvirkning enn endringene etter 1989, spesielt fra et europeisk perspektiv. Dette vil endre alt, sier Joschka Fischer, tysk utenriksminister og visekansler mellom 1998 og 2005, til Børsen.

Torsdag var den erfarne tyske politikeren på plass under Norsk Olje og Gass' årskonferanse i Oslo.

Der var han i egenskap av sin fortid som politiker for det tyske partiet De grønne, og at han er svært opptatt av klimaendringer, energiomstilling og grønt skifte.

En endret Putin

Problemstillinger som går rett inn i hjertet av de utfordringer Europa nå står overfor etter at Russland invaderte Ukraina. For den tidligere utenriksministeren er ikke i tvil om at dette vil endre Europa.

- Vi kommer til å få se et endret EU, et endret Tyskland og vi får se et endret Russland. Putin kommer til å ødelegge Russland, og han ødelegger Ukraina, sier Fischer.

Men før vi tar for oss de utfordringene Europa står i, med sin gassavhengighet av Russland, kan vi spole litt tilbake.

For Fischer var nemlig Tysklands utenriksminister da Vladimir Putin kom til makten i Russland, først som statsminister i 1999, før han ble valgt til president i 2000.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer