Tidligere tysk utenriksminister:

- Putin har endret seg

Tysklands tidligere utenriksminister, Joschka Fischer, mener Vladimir Putin frykter EUs verdier. Samtidig håper han Norge kan hjelpe Europa med å bli mindre avhengig av Russland.

PUTIN: Joschka Fisher, tidligere utenriksminister i Tyskland, møtte Dagbladet 10. mars. Han uttalte at slik slik bildet er nå vil Putin ikke bare ødelegge Ukraina, men også Russland. Foto: Edward Stenlund. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette vil ha en større innvirkning enn endringene etter 1989, spesielt fra et europeisk perspektiv. Dette vil endre alt, sier Joschka Fischer, tysk utenriksminister og visekansler mellom 1998 og 2005, til Børsen.

Torsdag var den erfarne tyske politikeren på plass under Norsk Olje og Gass' årskonferanse i Oslo.

Der var han i egenskap av sin fortid som politiker for det tyske partiet De grønne, og at han er svært opptatt av klimaendringer, energiomstilling og grønt skifte.

En endret Putin

Problemstillinger som går rett inn i hjertet av de utfordringer Europa nå står overfor etter at Russland invaderte Ukraina. For den tidligere utenriksministeren er ikke i tvil om at dette vil endre Europa.

- Vi kommer til å få se et endret EU, et endret Tyskland og vi får se et endret Russland. Putin kommer til å ødelegge Russland, og han ødelegger Ukraina, sier Fischer.

Men før vi tar for oss de utfordringene Europa står i, med sin gassavhengighet av Russland, kan vi spole litt tilbake.

PRIVAT HÆR: Dette er soldater fra Wagner-gruppa. Gruppen beskrives som Putins private hær. Reporter: Maja Walberg Klev. Kommentator: Morten Strand. Vis mer

For Fischer var nemlig Tysklands utenriksminister da Vladimir Putin kom til makten i Russland, først som statsminister i 1999, før han ble valgt til president i 2000.

Etter Fischers syn har Putin endret seg siden den gang.

- Personlig husker jeg ham som en annen fyr, men nå for tiden virker det som han er dypt imponert over tanken på å gjenopprette det russiske imperiet, og å gjenopprette imperiet betyr å skape en påvirkningssone i sitt nabolag, og også skape et alternativ til EU, sier Fischer, og fortsetter:

- Han frykter ikke Nato. Det han frykter er demokrati. Han frykter demokratiske opprør. Han frykter en gjentakelse av Maidan-opplevelsen på Den røde plass. Den virkelig fienden for ham er EU og EUs verdier, demokratiske verdier og rettsstatsverdiene.

MØTE: Den tidligere tyske utenriksministeren Joscka Fischer har møtte Vlaidmir Putin flere ganger. Her er de to avbildet under et møte i Kreml i 2004. Foto AP Photo / ITAR-TASS / NTB
MØTE: Den tidligere tyske utenriksministeren Joscka Fischer har møtte Vlaidmir Putin flere ganger. Her er de to avbildet under et møte i Kreml i 2004. Foto AP Photo / ITAR-TASS / NTB Vis mer

- Komplett galskap

Fischer er født i 1948 og vokste dermed opp i etterkrigstidas Tyskland. Russlands rettferdiggjøring av krigføringen i Ukraina, der de blant annet har omtalt den demokratisk valgte ledelsen som «narkomane nazister» har Fischer lite til overs for.

- Det er komplett galskap. Det er ikke noe nazilederskap. I Ukraina har de en regjering bygget på folkeviljen - på frie og rettferdige valg. Dette er en form for falske nyheter for å legitimere aggresjonen mot et ukrainsk demokrati, fastslår Fischer.

Så får vi komme tilbake til det Fischer har vært mest opptatt av de siste åra, som dreier seg om klimaendringene, energiomstilling og grønt skifte.

- Kan ha positive effekter

For krigen i Ukraina har for alvor satt søkelyset på Europas energiavhengighet av Russland. Russerne bidrar hvert år med 40 prosent av gassen Europa trenger, og for Tysklands del er tallene enda høyere:

To tredeler av Tysklands gassbehov blir dekket av russisk gass.

Så langt har ikke russerne skrudd av gasskranene, og seinest torsdag kveld gjentok Kreml at de ikke hadde til hensikt å gjøre det.

Tidligere denne uka la EU fram en ny energiplan. Der håper de å kutte importen av gass fra Russland med to tredeler innen utgangen av året. Norge blir pekt på som en viktig bidragsyter, gitt at vi, etter Russland, er det landet som eksporterer mest gass til resten av Europa.

Norsk gass dekker årlig 20 prosent av det europeiske behovet.

SANKJONER: USAs president Joe Biden offentliggjorde at sanksjonene mot Russland nå utvides til at USA forbyr import av russisk olje til USA. Video: AP Vis mer

Fischer sier at energisituasjonen i Europa på kort sikt har blitt forverret som følge av krigen i Ukraina og det anspente forholdet mellom Vesten og Russland, men:

- Det kan ha positive effekter på lengre sikt, fordi man nå forstår at energispørsmålet også er et spørsmål om nasjonal sikkerhet. Det er ikke bare et økonomi- eller energiproblem.

Håper Norge bidrar mer

I EUs energiplan, som etter planen skal implementeres raskt, er tanken at man skal diversifisere gasstilgangen gjennom høyere import av flytende naturgass og rørimport fra ikke-russiske tilbydere.

Norge nevnes eksplisitt som et land EU-kommisjonen samarbeider med for å oppnå målene.

Gassen er svært viktig for å sikre energitilgangen for Europa i omstillingsfasen mellom fossil energi og mer miljøvennlig energi.

Fischer påpeker at man nå har to store utfordringer å hanskes med samtidig i Europa: Klimaendringene og Vladimir Putin.

- Det gjør det mer komplisert. Men vi må ikke glemme at klimaendringene er den største utfordringen menneskeheten står overfor. Det må vi hanskes med, uavhengig av om Putin holder på å bli gal eller ikke, sier Fischer.

- Forventer du at Norge øker gassvolumet for å hjelpe Tyskland og Europa med å bli mindre gassavhengige av Russland?

- Jeg håper det. Jeg håper det sterkt.

- Så vi burde øke gassvolumet?

- Ja.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer