- Putin har kontrollen

- Akkurat nå er det gass som dikterer den økonomiske situasjonen i Europa, og Putin sitter på krana. Det er kjempealvorlig, sier norsk ekspert.

GASSFLYT: Russland har igjen jekket ned gassleveransene til Europa. Samtidig skal EU ha blitt enige om et gasskutt på 15 prosent. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
GASSFLYT: Russland har igjen jekket ned gassleveransene til Europa. Samtidig skal EU ha blitt enige om et gasskutt på 15 prosent. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den alvorlige gass-situasjonen kaster stadig faretruende skyer over Europas økonomi.

Nylig ble Nord Stream gjenåpnet etter ti dagers vedlikehold. Først sendte Gazprom gass på 40 prosent kapasitet. Grunnen skal være kritiske turbiner som er under vedlikehold.

- Dramatisk

Nå er kapasiteten redusert til 20 prosent, og grunnen skal være en ny turbin til vedlikehold.

- Vi ble ikke overrasket at det kom tilbake til 40 prosent. At det ble redusert ytterligere, av det du kan kalle den nye normalen, er dramatisk. Et kjempekutt, sier gassanalytiker i SEB Ole Hvalbye til Børsen.

Nå tilsvarer gassleveransene gjennom Nord Stream 0,3 terawattimer per dag, mens historisk normal er på 1,5 terawattimer.

Det er ikke tekniske årsaker til at gassen ikke sendes som normalt, ifølge Hvalbye. Han sa til Børsen forrige uke at Putin bruker gass til å «spille sjakk med Europa», og ser ingen grunn til at Putin vil sørge for en normal gassflyt framover.

Om det skulle bli tilfellet, er det i så fall «på lånt tid».

- Sånn jeg ser det, tjener ikke Putin og Gazprom på at det er null flyt. Han er ikke tjent med det. Så det han etterstreber nå, er inntekt versus volumbalanse. Hvor mye penger får man for så og så mye volumer. Han holder tilbake volumer, da blir prisene pushet opp. Da finner han balansen på å tjene mest mulig penger på minst mulig gass. Det er spillet nå, sier Hvalbye.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer