- Putin har kontrollen

- Akkurat nå er det gass som dikterer den økonomiske situasjonen i Europa, og Putin sitter på krana. Det er kjempealvorlig, sier norsk ekspert.

GASSFLYT: Russland har igjen jekket ned gassleveransene til Europa. Samtidig skal EU ha blitt enige om et gasskutt på 15 prosent. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
GASSFLYT: Russland har igjen jekket ned gassleveransene til Europa. Samtidig skal EU ha blitt enige om et gasskutt på 15 prosent. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den alvorlige gass-situasjonen kaster stadig faretruende skyer over Europas økonomi.

Nylig ble Nord Stream gjenåpnet etter ti dagers vedlikehold. Først sendte Gazprom gass på 40 prosent kapasitet. Grunnen skal være kritiske turbiner som er under vedlikehold.

- Dramatisk

Nå er kapasiteten redusert til 20 prosent, og grunnen skal være en ny turbin til vedlikehold.

- Vi ble ikke overrasket at det kom tilbake til 40 prosent. At det ble redusert ytterligere, av det du kan kalle den nye normalen, er dramatisk. Et kjempekutt, sier gassanalytiker i SEB Ole Hvalbye til Børsen.

Nå tilsvarer gassleveransene gjennom Nord Stream 0,3 terawattimer per dag, mens historisk normal er på 1,5 terawattimer.

Det er ikke tekniske årsaker til at gassen ikke sendes som normalt, ifølge Hvalbye. Han sa til Børsen forrige uke at Putin bruker gass til å «spille sjakk med Europa», og ser ingen grunn til at Putin vil sørge for en normal gassflyt framover.

Om det skulle bli tilfellet, er det i så fall «på lånt tid».

- Sånn jeg ser det, tjener ikke Putin og Gazprom på at det er null flyt. Han er ikke tjent med det. Så det han etterstreber nå, er inntekt versus volumbalanse. Hvor mye penger får man for så og så mye volumer. Han holder tilbake volumer, da blir prisene pushet opp. Da finner han balansen på å tjene mest mulig penger på minst mulig gass. Det er spillet nå, sier Hvalbye.

Skylder på turbintrøbbel

Gazprom hevdet fredag at dokumenter som bekrefter at turbinen er unntatt sanksjonene, lot vente på seg. Dermed fikk ikke den reparerte turbinen klarsignal til å sendes fra Europa til Russland.

Den tyske regjeringen avviser påstander om at tekniske årsaker er det som fører til ytterligere gassreduksjoner.

- Putin ønsker å holde et geopolitisk trykk. Han ønsker at det skal være «tight» politisk, sier Hvalbye.

Når markedet roer seg en periode, og man ikke hører noe fra EU, begynner han igjen å holde igjen gassvolumene, tror Hvalbye.

- Så blir det skrik og gnåling. Det er som han drar i en spak fram og tilbake. Det er ubehagelig, men det er det vi ser, sier han og legger til:

- De harde fakta er at det er Putin som har kontroll og Gazprom sitter på makten. Europeerne har ikke kontroll.

At turbinene skal være årsak til den reduserte leveransen er det flere som stiller seg kritiske til.

- Hva som er politisk og hva som er teknisk er umulig å si. Det passer fint å skylde på turbinen, men kan det være politisk eller økonomisk likevel, sier gassanalytiker Karen Sund i Sund Energy, til Børsen.

- Nå blir det litt juridisk, også, dette her. Så hvis de kan ha en begrunnelse for å ikke sende gass, så er det mindre brudd på de lange bindende kontraktene. Det kan bli noen rettssaker mot Gazprom. Ifølge kontrakten må Gazprom levere gass som avtalt, og hvis ikke må de betale kjøper omtrent det gassen koster. Og motsatt – kjøper erstatter selger om den ikke tar imot avtalt volum. Så er det noe fleksibilitet. Men det som Gazprom gjør nå er langt utenfor normal fleksibilitet, fortsetter Sund.

- Noen vil kanskje hevde det er unntakstilstand nå som det er krig?

- Force majeure tillater avvik fra kontrakten – altså forhold utenfor en parts kontroll. Gazprom har hevdet at nå kan de ikke følge alle reglene i kontrakten, fordi Tyskland begrenser importmulighetene. Det alle andre vil si, er at det er unntak på grunn av krigen Russland har startet. Tyskland er med på EU-sanksjonene, men de sliter med å kutte nok gassetterspørsel til å gjøre seg uavhengig av russisk gass.

Skal være enige om gasskutt

Natt til tirsdag skriver det tyske nyhetsbyrået DPA at EU-landene er enige om et frivillig kutt på 15 prosent mellom 1. august i år og 31. mars neste år. I tillegg vil det bli innført en ordning som utløser krav om energisparing ved omfattende gassmangel.

- Det skal mye til at dette vedtas, og flere land har allerede varslet veto. Selv 15 prosent vil bli dyrt, særlig for industrien som er avhengig av lave priser. Det er allerede flere beregninger for hvor mye økonomien vil falle. Både GDP og handelsbalansen viser dette allerede.

Gass er like viktig for industrien i Tyskland som kraft er her, påpeker Sund.

Advarslene fra økonomisk eksperthold har ikke latt vente på seg hva en brå russisk gass-stans vil ha å si for Europas økonomi. Tyskland er spesielt avhengige av gassen.

Hvalbye i SEB viser til at cirka 40 prosent av den russiske gassen går til Europa via Nord Stream gjennom Tyskland.

Han har tidligere skissert at den tyske industrien kan få en «kill switch» som følge av gassmangelen.

- Og cirka 35 prosent inn til Tyskland går til industrien i Tyskland. Og det tyskerne ser på som en plan er å vurdere å kutte industrien. For å ha muligheten til å varme opp hus og hjem og sykehus inn mot vinteren. Men konsekvensen er en industri som halter og ikke går som normalt og kanskje stenges helt ned. Da har vi resesjon og krise.

- Akkurat nå er det gass som dikterer den økonomiske situasjonen i Europa, og Putin sitter på krana. Det er kjempealvorlig, sier Hvalbye.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer