Ukraina advarer EU:

- Putin kan feire

Ukrainas utenriksminister frykter at Vladimir Putin snart kan feire, hvis ikke EU klarer å temme «sitt aller største problem».

BER OM UMIDDELBART GREP: Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba frykter at Vladimir Putin snart kan feire, hvis EU ikke innfører en oljeembargo umiddelbart. Foto: Marcus Brandt / Reuters / NTB
BER OM UMIDDELBART GREP: Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba frykter at Vladimir Putin snart kan feire, hvis EU ikke innfører en oljeembargo umiddelbart. Foto: Marcus Brandt / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har gått halvannen uke siden EU-kommisjonen gjorde det klart at de ønsker å innføre et forbud mot kjøp av russisk olje i løpet av det neste halvåret.

- Putin må betale, og han må betale dyrt for sin brutale framferd, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Inntil videre kan imidlertid Russlands president Vladimir Putin se at pengene renner inn, for forslaget fra EU-kommisjonen ble absolutt ikke stemt gjennom med jubel og trampeklapp.

EUs aller største problem? Ungarns mektige mann, Viktor Orban.

Propp i systemet

For Ungarn er svært avhengig av russisk olje, og Orban gjorde det tidlig klart at det ville være helt uaktuelt å stemme for et importforbud uten et kompromiss.

Siden har Orban og Ungarn fortsatt å være en propp i EU-systemet. Halvannen uke med diskusjoner har fortsatt ikke ført fram.

Det var også bakteppet da Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba kom med en klar advarsel til EU i forbindelse med dagens G7-møte i Wangels i Tyskland.

Beskjeden var ikke til å misforstå:

- Putin kan feire hvis denne pakken blir vedtatt uten en oljeembargo. For det vil være første gang EUs samhold svikter på grunn av holdningene til ett enkelt land - Ungarn, advarer Kuleba ifølge The Telegraph.

Han mener EU står overfor et «kritisk øyeblikk», og viser til at andre land allerede har innført forbud mot russisk olje.

- Canada har allerede gjort dette, og jeg har en følelse at andre land kommer til å gjøre det samme, sier Kuleba ifølge Reuters.

OLJE: Seniorforsker ved Fridtjof Nansen Instituttet, Marie Byskov Lindberg, forklarer hvordan EU-parlamentets nye forslag om importforbud mot russisk olje for EU-medlemmer kan påvirke oss i Norge. Video: Dagbladet TV / Reporter: Ivan Larsson Vis mer

- Ikke overbevisende

Kuleba håper en avtale om embargo med Ungarn kan innføres for å sikre et godt EU-samarbeid.

- Ungarns argumenter mot en embargo er ikke overbevisende, sier han.

Kuleba hevder også at de ikke ser tegn til videre fredsforhandlinger fra Russland.

- Vi ser ikke en russisk apetitt på fredsforhandlinger. Heller ikke på å løse matkrisen, sier han.

Kuleba ba også G7-landene om å beslaglegge Russlands eiendeler og overlevere dem til ukrainske myndigheter. Verdiene ønsker de å bruke til å gjenoppbygge landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer