Ukraina advarer EU:

- Putin kan feire

Ukrainas utenriksminister frykter at Vladimir Putin snart kan feire, hvis ikke EU klarer å temme «sitt aller største problem».

BER OM UMIDDELBART GREP: Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba frykter at Vladimir Putin snart kan feire, hvis EU ikke innfører en oljeembargo umiddelbart. Foto: Marcus Brandt / Reuters / NTB
BER OM UMIDDELBART GREP: Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba frykter at Vladimir Putin snart kan feire, hvis EU ikke innfører en oljeembargo umiddelbart. Foto: Marcus Brandt / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har gått halvannen uke siden EU-kommisjonen gjorde det klart at de ønsker å innføre et forbud mot kjøp av russisk olje i løpet av det neste halvåret.

- Putin må betale, og han må betale dyrt for sin brutale framferd, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Inntil videre kan imidlertid Russlands president Vladimir Putin se at pengene renner inn, for forslaget fra EU-kommisjonen ble absolutt ikke stemt gjennom med jubel og trampeklapp.

EUs aller største problem? Ungarns mektige mann, Viktor Orban.

Propp i systemet

For Ungarn er svært avhengig av russisk olje, og Orban gjorde det tidlig klart at det ville være helt uaktuelt å stemme for et importforbud uten et kompromiss.

Siden har Orban og Ungarn fortsatt å være en propp i EU-systemet. Halvannen uke med diskusjoner har fortsatt ikke ført fram.

Det var også bakteppet da Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba kom med en klar advarsel til EU i forbindelse med dagens G7-møte i Wangels i Tyskland.

Beskjeden var ikke til å misforstå:

- Putin kan feire hvis denne pakken blir vedtatt uten en oljeembargo. For det vil være første gang EUs samhold svikter på grunn av holdningene til ett enkelt land - Ungarn, advarer Kuleba ifølge The Telegraph.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.