Ukraina advarer EU:

- Putin kan feire

Ukrainas utenriksminister frykter at Vladimir Putin snart kan feire, hvis ikke EU klarer å temme «sitt aller største problem».

BER OM UMIDDELBART GREP: Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba frykter at Vladimir Putin snart kan feire, hvis EU ikke innfører en oljeembargo umiddelbart. Foto: Marcus Brandt / Reuters / NTB
BER OM UMIDDELBART GREP: Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba frykter at Vladimir Putin snart kan feire, hvis EU ikke innfører en oljeembargo umiddelbart. Foto: Marcus Brandt / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har gått halvannen uke siden EU-kommisjonen gjorde det klart at de ønsker å innføre et forbud mot kjøp av russisk olje i løpet av det neste halvåret.

- Putin må betale, og han må betale dyrt for sin brutale framferd, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Inntil videre kan imidlertid Russlands president Vladimir Putin se at pengene renner inn, for forslaget fra EU-kommisjonen ble absolutt ikke stemt gjennom med jubel og trampeklapp.

EUs aller største problem? Ungarns mektige mann, Viktor Orban.

Propp i systemet

For Ungarn er svært avhengig av russisk olje, og Orban gjorde det tidlig klart at det ville være helt uaktuelt å stemme for et importforbud uten et kompromiss.

Siden har Orban og Ungarn fortsatt å være en propp i EU-systemet. Halvannen uke med diskusjoner har fortsatt ikke ført fram.

Det var også bakteppet da Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba kom med en klar advarsel til EU i forbindelse med dagens G7-møte i Wangels i Tyskland.

Beskjeden var ikke til å misforstå:

- Putin kan feire hvis denne pakken blir vedtatt uten en oljeembargo. For det vil være første gang EUs samhold svikter på grunn av holdningene til ett enkelt land - Ungarn, advarer Kuleba ifølge The Telegraph.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer