Putin kan ruinere vennen fullstendig

Aleksandr Lukasjenka og Belarus er i økonomiske vansker. - Lukasjenka kan la seg presse veldig langt, sier norsk ekspert.

TVANGSEKTESKAP: Tonen var tilsynelatende vennskapelig da Vladimir Putin møttes i Sotsji tidligere i høst, men Putin kan bruke Belarus økonomi til å presse Lukasjenka til å gjøre som han vil. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
TVANGSEKTESKAP: Tonen var tilsynelatende vennskapelig da Vladimir Putin møttes i Sotsji tidligere i høst, men Putin kan bruke Belarus økonomi til å presse Lukasjenka til å gjøre som han vil. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

Han omtales gjerne som «Europas siste diktator» og i 28 år har han styrt landet med hard hånd.

Like god kontroll som Aleksandr Lukasjenka har hatt på opposisjonen i landet, har han tilsynelatende ikke hatt på økonomien, for der har de dystre nyhetene formelig stått i kø den siste tida.

Klarer ikke betale gjeld

Onsdag sa Belarus at de er ute av stand til å betale tilbake sin gjeld i utenlandsk valuta på grunn av sanksjoner pålagt av EU og USA, skriver Reuters.

Den uttalelsen kommer bare to dager etter at Verdensbanken annonserte at de hadde gitt alle Belarus' lån i banken statusen «ikke-presterende» med henvisning til forfalte avdrag på til sammen 68,43 millioner dollar, skriver Reuters.

Verdensbanken stoppet alle sine program i Belarus 2. mars i år, og har ikke utstedt nye lån til banken siden 2020.

Utenlandsgjelda er ikke Lukasjenkas eneste problem. Kanskje ikke det minste heller, rent økonomisk sett. For som i de aller fleste andre europeiske land så er inflasjonen skyhøy.

I oktober var inflasjonen oppe på hele 17,9 prosent. Det har gjort at Lukasjenka har sett seg nødt til å ta et ganske kraftig grep.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.