Putin kan ruinere vennen fullstendig

Aleksandr Lukasjenka og Belarus er i økonomiske vansker. - Lukasjenka kan la seg presse veldig langt, sier norsk ekspert.

TVANGSEKTESKAP: Tonen var tilsynelatende vennskapelig da Vladimir Putin møttes i Sotsji tidligere i høst, men Putin kan bruke Belarus økonomi til å presse Lukasjenka til å gjøre som han vil. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
TVANGSEKTESKAP: Tonen var tilsynelatende vennskapelig da Vladimir Putin møttes i Sotsji tidligere i høst, men Putin kan bruke Belarus økonomi til å presse Lukasjenka til å gjøre som han vil. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

Han omtales gjerne som «Europas siste diktator» og i 28 år har han styrt landet med hard hånd.

Like god kontroll som Aleksandr Lukasjenka har hatt på opposisjonen i landet, har han tilsynelatende ikke hatt på økonomien, for der har de dystre nyhetene formelig stått i kø den siste tida.

Klarer ikke betale gjeld

Onsdag sa Belarus at de er ute av stand til å betale tilbake sin gjeld i utenlandsk valuta på grunn av sanksjoner pålagt av EU og USA, skriver Reuters.

Den uttalelsen kommer bare to dager etter at Verdensbanken annonserte at de hadde gitt alle Belarus' lån i banken statusen «ikke-presterende» med henvisning til forfalte avdrag på til sammen 68,43 millioner dollar, skriver Reuters.

Verdensbanken stoppet alle sine program i Belarus 2. mars i år, og har ikke utstedt nye lån til banken siden 2020.

Utenlandsgjelda er ikke Lukasjenkas eneste problem. Kanskje ikke det minste heller, rent økonomisk sett. For som i de aller fleste andre europeiske land så er inflasjonen skyhøy.

I oktober var inflasjonen oppe på hele 17,9 prosent. Det har gjort at Lukasjenka har sett seg nødt til å ta et ganske kraftig grep.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer