Den russiske invasjonen av Ukraina satte Tyskland i en svært vanskelig energisituasjon.
I årevis har det vært en politisk idé i landet om at man ved å knytte sterke forretningsforbindelser med Russland, ville redusere sannsynligheten for aggressive handlinger.
Det kan ha resultert i en situasjon der det nå er for kostbart for Tyskland å stanse handelen med russisk gass.
«Handelen er blitt en hodepine for Tyskland, som eksplisitt har uttalt at de ikke vil bruke gass fra Russland, i kjølvannet av krigen i Ukraina», skriver Bloomberg News, om det tyske statlig eide selskap SEFE, som fortsatt frakter og selger russisk gass.

Norge taper sju milliarder
Koster 117 milliarder
Selskapet, hvis fulle navn er Securing Energy for Europe, het tidligere Gazprom Germania, og var et underselskap av det russisk statsselskapet Gazprom.
Etter krigens utbrudd i 2022 nasjonaliserte Tyskland selskapet, og kuttet forbindelsen til Gazprom og Russland, i hvert fall forsøksvis.
Ifølge Bloomberg har nasjonaliseringen av selskapet allerede kostet tyske skattebetalere et sted mellom 6,3 og 7,7 milliarder euro, altså et sted mellom 70 og 90 milliarder norske kroner.
Men å kutte handelen med Russland helt kan fortsatt bli langt dyrere. Ifølge Bloombergs opplysninger risikerer nå tyske skattebetalere en økonomisk smell på 10 milliarder euro, altså i underkant av 117 milliarder norske kroner.

- Aldri vært mer rystet
Dobbel inntekt for Putin
Dette er nemlig det det vil koste for tyskerne å bryte en naturgasskontrakt som SEFE etablerte med Gazprom, med en varighet på 20 år, før selskapet ble nasjonalisert.
- Som enhver langtidskontrakt, inneholder også denne gamle SEFE-kontrakten veldig strenge kontrakts- og ansvarliggjørings-konsekvenser, i tilfeller der SEFE ikke overholder sine betingelsene i kontrakten, sier en talsperson for selskapet til Bloomberg.
Dermed befinner altså Tyskland seg mellom barken og veden, der de på den ene siden risikerer å bli kritisert for fortsatte økonomiske bånd til Russland, og på den andre siden risikerer et enormt økonomisk tap dersom de bryter avtalen.
For å gjøre vondt verre for tyskerne, vil det å trekke seg ut av avtalen ikke hindre Russland fra å selge den aktuelle naturgassen.
Med det kan den russiske stat potensielt høste dobbel inntekt på gassen, dersom Tyskland bryter avtalen.