Krigen i Ukraina:

Putin signerte omstridt lovforslag

Verdier for over 90 milliarder kroner kan være tapt for godt, etter Vladimir Putins siste grep.

FRYKTER FOR FLY: 515 utenlandseide fly er i Russland. Eierne frykter at de blir der for godt. Illustrasjonsfoto: Regis Duvignau / Reuters / NTB
FRYKTER FOR FLY: 515 utenlandseide fly er i Russland. Eierne frykter at de blir der for godt. Illustrasjonsfoto: Regis Duvignau / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statlige russiske medier melder mandag at president Vladimir Putin har skrevet under på et lovforslag som har vekket stor uro i flybransjen.

Den nye loven åpner opp for at utenlandske fly som er leid inn av russiske selskaper, nå skal kunne registeres som flyselskapenes eiendom og dermed også få russiske sertifikater å fly på videre, melder det statlige russiske nyhetsbyrået TASS.

Loven er ment å bevare flåten av utenlandske fly i Russland, for å sikre videre innenriksflyvninger i landet. Russiske myndigheter omtaler loven selv som en del av Russlands «antisanksjonstiltak».

Børsen skrev forrige uke om hvordan over 500 fly med leasingkontrakter nå kan være tapt for godt.

For som følge av Vestens og EU-kommisjonens knallharde sanksjoner mot Russlands luftfartsnæring, måtte samtlige eksisterende leasingkontrakter avsluttes og tilbakeleveres innen 30 dager.

- Vil ikke kunne brukes

- Er den endelige konsekvensen av Russlands nye lov at disse flyene faktisk nå er tapt for godt?

- Det er et veldig godt spørsmål, men det er det bare Putin og gjengen rundt ham som vet. Disse flyene vil ikke kunne brukes hvis de ikke får vedlikehold og deler fra leverandørene. Sanksjonene gjør at de ikke får det, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair til Børsen.

Flyanalytikeren mistenker imidlertid at Putins siste grep er en del av en større plan.

- Vi kan ikke vite det 100 prosent sikkert, men det kan være en del av en plan for å forhandle når denne situasjonen en gang tar slutt, fortsetter han.

Elnæs mener de ekstremt strenge sikkerhetskravene i luftfarten vil gjøre at mange av disse flyene trolig vil ende opp stående på bakken.

- Helt teknisk og regulativt, så anser jeg muligheten for at de kan bruke disse flyene som svært liten, når de ikke får tak i deler og ikke kan gjøre vedlikeholdet som kreves.

PUTIN: Joschka Fisher, tidligere utenriksminister i Tyskland, møtte Dagbladet 10. mars. Han uttalte at slik slik bildet er nå vil Putin ikke bare ødelegge Ukraina, men også Russland. Foto: Edward Stenlund. Vis mer

- Aldri skjedd tidligere

Teoretisk sett har selskapene fram til 28. mars med å hente ut flyene sine. Dette var allerede så godt som umulig.

- Det som skjer nå har aldri skjedd før i luftfart tidligere, sier Elnæs og legger til:

- Du får ikke hentet disse flyene. Det er ikke lov å fly inn fra Vesten, og du får ikke fly vestlige fly ut av Russland. Dette er en voldsom juridisk utfordring, med flere ting som aldri er gjort før. Dette kan komme til å fortsette i rettssaker i all evighet, sier han.

NORDEN: Statsminister i Norge Jonas Gahr Støre mener landene i Norden må ha et tett samarbeid nå som Europa står i en dramatisk situasjon. Vis mer

Flyene har en anslått samlet markedsverdi på 10,3 milliarder dollar. Det tilsvarer over 90 milliarder norske kroner. Elnæs tror leasingselskapene hadde rukket å forberede seg på at disse verdiene, i det minste inntill videre, ville gå tapt.

- Det er ett av scenarioene man hadde sett for seg. De har nok sett det som en sannsynlighet, men jeg tror ikke de har avskrevet disse flyene. Det er klart at de fortsatt gjerne vil ha flyene sine tilbake.

- Hvor dramatisk er dette for selskapene?

- Noen av de største leasingselskapene har mellom fire og seks prosent av porteføljen sin bundet opp i Russland. Det er klart at det vil slå ut på inntektene. Men mye av dette er advokatmat allerede, og det vil trolig pågå i årevis mellom eierne og selskapene, sier Elnæs.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer