- Putin stenger nok krana helt

Olje- og gasseksperter advarer om at energikrisen neste vinter kan bli mye verre. Norsk ekspert tror Russland kan strupe gassen helt denne vinteren.

RAMMER EUROPA: Både kommende og neste vinter blir etter alle solemerker svært tøffe. Vladimir Putin har allerede kuttet i gassforsyningen, og kan stramme inn mer. Foto: Sputnik / Reuters / NTB
RAMMER EUROPA: Både kommende og neste vinter blir etter alle solemerker svært tøffe. Vladimir Putin har allerede kuttet i gassforsyningen, og kan stramme inn mer. Foto: Sputnik / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Den prekære energisituasjonen, med gassmangel og skyhøye priser, har fått alarmen til gjalle over hele Europa.

Nå er det flere ting som gjør at denne vinteren ser hakket hyggeligere ut enn tidligere fryktet. Uvanlig varme temperaturer hittil i år, nesten fulle gasslagre og noe kjøligere priser, har tent et lite glimt av håp.

Tror Putin stenger krana helt

Men det er ikke grunn til å sprette champagnen ennå. En kald vinter, i kombinasjon med at Russlands president Vladimir Putin fortsetter å bruke «energi som våpen», altså kutter i leveransene, truer fortsatt med å gjøre stor skade.

- Vi tror han vil stenge tilførselen gjennom Ukraina, det frykter vi. Derfor er vi bullish (å tro på oppgang, red.anm.) på høye priser i desember og første kvartal 2023. Han spiller med veldig streng retorikk og sterke virkemidler, og det er ingen grunn til ikke å bruke samme virkemidler mot Europa i form av økonomiske konsekvenser. Han kan stenge ytterligere og gjøre det enda mer vondt, sier Ole Hvalbye, gassanalytiker i SEB, til Børsen.

- Den siste gassen til Europa skal nok stenges av, og kanskje på den aller kaldeste dagen, legger han til.

Frykter neste vinter

Rommet for å unngå et «worst-case-scenario» med gassmangel og «blackouts» i Europa er smalt, skriver Euronews.

- Det er som vi prøver å gå på en line mellom to svært høye bygninger. Det går en vei fra den ene siden til den andre, men det er lite feilmargin, advarer Jack Sharples, stipendiat ved Oxford Institute for Energy Studies.

Men den vinteren som virkelig vil smelle, er den som kommer neste år, advarer olje- og gasstopper.

- Vi har en vanskelig vinter foran oss, og etter det har vi en enda mer krevende vinter i året som kommer, sier Russel Hardy, toppsjef i oljegiganten Vitol, ifølge CNBC.

Produksjonen som vil være tilgjengelig for Europa første halvdel av 2023, er betydelig mindre enn det som var tilgjengelig første halvdel i år, begrunner han.

Toppsjefen i Italias energigigant Eni, Claudio Descalzi, og BP-topp Bernhard Looney tror også neste vinter blir verre, ifølge kanalen.

- Kan få katastrofe

Suriya Jayanti, energiekspert og tidligere toppdiplomat, skriver i en kommentar i Time Magazine at denne vinteren vil være en «walk in the park» i forhold til neste. Den kan bli en «katastrofe».

Hun peker blant annet på at Kina ventes å etterspørre mer energi i takt med at de kommer ut av «covid-dvalen». Det vil føre til et enormt press på energimarkedene.

For det andre er det ingen grunn til å tro at Putin vil skru på krana igjen. Han ville aldri utført sabotasje på Nord Stream 1 og 2 hvis den langsiktige planen var å skru på gassen igjen, framholder hun.

«Putin spiller i stedet et langt spill og venter på at energikrisen skal forårsake nok inflasjon til å skape nok folkelig uro til å velte vestlige regjeringer som er motstandere av russisk imperialisme.»

- Skal ikke undervurderes

Hvalbye i SEB forklarer at de har et estimat på en tøffere vinter nå.

- Det er ikke sånn at vi er positive til neste vinter. Vi har et prisestimat for hele 2023 på 141 euro per megawattime. Og det er sju ganger høyere enn normalpris. Så hele 2023 blir ekstremt vanskelig og ekstremt «tight», sier han.

Der deres syn skiller seg ut, er hvordan man kommer seg ut av krisen. Nå er krisesituasjonen så alvorlig at man ikke skal undervurdere menneskets evne til å tilpasse seg, mener han.

- Tilpasningsevnen er såpass bra i en krisesituasjon at vi tror man i løpet av vinteren og våren vil klare å bygge ut alternativer - starte opp kullkraftverk, forlenge levetida til kjernekraft, og bygge fornybart, sier Hvalbye.

Ifølge Hvalbye vil man «bygge ut som faen», sette av ressurser til å få alternativer fordi en kritisk mangel på energi er så alvorlig. Å sikre nok tilførsel kan sågar bli en del av forsvarsbudsjettet, mener han.

- Man setter miljøet til side og fokuserer på å få nok forsyning. Det vil nok føre til en lettelse. Så vi er nok mer optimistiske på vegne av menneskets evne til å tilpasse seg, sier Hvalbye.

Energikrisen skaper allerede sosial uro i Europa, med protester i gatene. Og protestene kan øke i omfang ettersom den tiltakende inflasjonen med skyhøye energipriser vedvarer, påpeker CNBC.

Det er ganske naturlig, ifølge Hvalbye i SEB, som påpeker at prisen på naturgass setter føringer for kraftprisen, og med ekstreme gasspriser, blir det prisbyks på kraften.

- Kraftpriser er en så enormt stor del av folks inntekt. Nå bruker man mye mer av pengene sine på det. Derfor ser man folk i gatene, og det er ikke så rart. Alle ble tatt litt på senga. Og det er det Russland kanskje har sett for seg, de vil skape kaos. De vet at å stenge gasskrana har store økonomiske konsekvenser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer