- Putin stenger nok krana helt

Olje- og gasseksperter advarer om at energikrisen neste vinter kan bli mye verre. Norsk ekspert tror Russland kan strupe gassen helt denne vinteren.

RAMMER EUROPA: Både kommende og neste vinter blir etter alle solemerker svært tøffe. Vladimir Putin har allerede kuttet i gassforsyningen, og kan stramme inn mer. Foto: Sputnik / Reuters / NTB
RAMMER EUROPA: Både kommende og neste vinter blir etter alle solemerker svært tøffe. Vladimir Putin har allerede kuttet i gassforsyningen, og kan stramme inn mer. Foto: Sputnik / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Den prekære energisituasjonen, med gassmangel og skyhøye priser, har fått alarmen til gjalle over hele Europa.

Nå er det flere ting som gjør at denne vinteren ser hakket hyggeligere ut enn tidligere fryktet. Uvanlig varme temperaturer hittil i år, nesten fulle gasslagre og noe kjøligere priser, har tent et lite glimt av håp.

Tror Putin stenger krana helt

Men det er ikke grunn til å sprette champagnen ennå. En kald vinter, i kombinasjon med at Russlands president Vladimir Putin fortsetter å bruke «energi som våpen», altså kutter i leveransene, truer fortsatt med å gjøre stor skade.

- Vi tror han vil stenge tilførselen gjennom Ukraina, det frykter vi. Derfor er vi bullish (å tro på oppgang, red.anm.) på høye priser i desember og første kvartal 2023. Han spiller med veldig streng retorikk og sterke virkemidler, og det er ingen grunn til ikke å bruke samme virkemidler mot Europa i form av økonomiske konsekvenser. Han kan stenge ytterligere og gjøre det enda mer vondt, sier Ole Hvalbye, gassanalytiker i SEB, til Børsen.

- Den siste gassen til Europa skal nok stenges av, og kanskje på den aller kaldeste dagen, legger han til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.